מה הקשר בין טיפול במגפת הקורונה, חשיפת ערים עתיקות מתחת לאדמה וצמצום בעיית הרעב בעולם? התשובה היא שאת כולם אפשר לעשות ביעילות אם נדע לאסוף את הנתונים המתאימים ולנתח אותם בצורה נכונה. השבוע התקיימה סדרת הרצאות בנושא, במסגרת סדרות עונת סתיו 2020 בקמפוס הוירטואלי של אורט – אורט אביב, בה למדו המשתתפים כיצד ניתן לאסוף מידע עשיר ומדויק ולהשתמש בו כדי לקבל החלטות טובות יותר, בין השאר באמצעות רחפן עם מצלמה, בחנו את יכולות ומגבלות המצלמה, ולמדו להשתמש בהן – הן לצורך מעשי והן באופן אמנות.
הסדנה התפרסה על פני ארבעה מפגשים אותם הנחו ד״ר נירה שמעוני-איל ויאיר בן חורין, חברי צוות המרכז למחקר ופיתוח באורט. בשניים מהמפגשים התארחו אלעד סקר ונדב בגים ובשניים נוספים העבירו חברי צוות המו”פ סדנאות בנושא. בשנים האחרונות פיתח צוות המרכז למחקר ופיתוח באורט את בדיוק – טכנולוגיה מדייקת וסביבה, תכנית לימודים שבמרכזה עומדת הטכנולוגיה המדייקת והאופן שבו היא מתמקדת בפתרונות לבעיות בתחומים שונים, ובפרט בתחומי האקולוגיה והחקלאות. פתרונות כאלה הופכים רלוונטיים יותר ויותר, בעקבות התגברות של שינויים סביבתיים כמו שינויי אקלים, הקטנת שטחים חקלאיים, גידול משמעותי באוכלוסיית העולם, עלייה בביקוש למזון ועוד.
אלעד סקר, מפקד יחידת החילוץ ערבה (במיל’), סיפר על ניסיונו כאחראי על מבצעי חילוץ רבים, ועל השימוש בטכנולוגיה מתקדמת כמו רחפנים ו-Big data, ועד להתמודדות עם מצב שבו הטכנולוגיה היחידה שבידיך היא מצפן ומפה.
נדב בגים הוא צלם אוטודידקט המתמחה בצילומי מאקרו ותקריב אשר פיתח מספר קונספטים מאוד ייחודיים, תוך שימוש בציוד מאקרו ותאורה ליצירת עולמות בדיונים והצגת נקודת מבט ייחודית ומרתקת על העולם הקטנטן סביבנו. עבודותיו מתפרסמות במגזינים ואתרים מובילים בארץ ובחו”ל. הרצאתו המעשירה והמשעשעת שילבה אמנות וצילום עם מדע, טבע, חשיבה מחוץ לקופסה והמון יצירתיות והשראה. נדב פתח בפני המשתתפים חלון לעולם קטן ומופלא, ושיתף כיצד יוצרים ומתעדים אותו בצורה יוצאת דופן. בסוף המפגש שיתף נדב את התלמידים באתגר שהכין עבורם: נקודת מבט אחרת – חפצים דוממים, בו הזמין אותם לצלם תמונות מחפצים שיש סביבם בבית ולשלוח אליו תמונות נבחרות.