פורים ברשת אורט ישראל

מרבים בשמחה, מחזקים את הקהילה, מתחשבים באחרים, מפזרים נתינה

“משנכנס אדר מרבין בשמחה” – נאמר בתלמוד, ובהמשך המשפט “משנכנס אב ממעטין בשמחה”. שני המשפטים מעמידים את הרע לצד הטוב, עליה לצד מורדה כחלק מהחיים. אירועי חודש אחד עוסקים בחורבן בית המקדש ובתוצאותיו הקשות, ולעומתו אירועי החודש השני עוסקים בהצלת העם היהודי מגזרות המן ובשמחה שהתלוותה להצלה הזו. חג פורים מציין את נס ההצלה של עם ישראל בימי מלכות פרס תחת שלטון המלך אחשוורוש. פורים הוא מלשון “פור” מילה פרסית שמשמעותה גורל, הגרלה שערך המן הרשע לקבוע תאריך בו ישמידו את כל היהודים. הסוף ידוע – המן, בניו ואויבי ישראל ניגפו והיהודים לא רק שניצלו בזכות אסתר ומרדכי, הם יצאו לשמוח ולצהול.

ההקבלה לימים אלו היא בלתי נמנעת. ולמרות זאת אנחנו שואלים את עצמנו האם ואיך נכון לשמוח בימים אלה, כאשר ליבנו יוצא אל הנרצחים והנופלים, אלפים מבנינו ברצועת עזה, משפחות מתמודדות עם השלכות הפינוי הארוך ואחרות נאנקות תחת המתח והדאגה ליקיריהם שמוחזקים בשבי. בקרבנו חיים אנשים העסוקים בשיקום פציעות, חלקם סובלים מהלם קרב ומפוסט טראומה. השמחה נראית שאינה שלמה ומלווה בנקיפות מצפון.

חז”ל התמודדו עם השאלה הזו ולמעשה בחיבור שני המשפטים הזכירו לנו את מהות החיים. כשם שכשמגיע חודש אב אנחנו לא שוכחים שיש פורים, כשמגיע פורים אנחנו לא שוכחים את ימי הזיכרון לשואה ולחללי צה”ל ופעולות האיבה ואת הפצועים ואת המשפחות השכולות. אנחנו נושאים את הרגשות הכפולים הללו, שמחה על הטוב הרב שיש לנו ובאותה נשימה צער על מה שחסר לנו, שבימים אלו ניכר כל כך.

ברוח זו, פעילויות החג השונות בבתי הספר של אורט מקבלים השנה גוון כפול: מצד אחד פעולות להנצחת זיכרון הנופלים, חיזוק הפצועים והזדהות עם משפחות החטופים ומצד שני אירועים של שמחה.

משמחים בקהילה

תלמידי אורט בכל הארץ יצאו לשמח את הקהילות בשלל יוזמות. כחלק מפעילות מעורבות חברתית, הכינו מארזי משלוחי מנות, חילקו אותם, יצאו לשמח את חיילים ולשמח את בני הגיל השלישי. כך לדוגמה שלושה בתי ספר של אורט בטבריה: אולפנית אורט טבריה, אורט ישיבה תיכונית ואורט במעלה טבריה, הובילו את יוזמת אור(ט)ובוס השמחה, שהסיע תלמידים עם משלוחי מנות לבסיסים ברמת הגולן, במטרה לשמח חיילים. 

מרבים בשמחה

חושבים על כולם - קמפיין 'רגישים לרעשים'

רשת אורט מובילה בימים אלו קמפיין ‘רגישים לרעשים’ להעלאת המודעות לכך “שבקרבנו חיים אנשים הסובלים מהלם קרב ומפוסט טראומה, עבורם רעש פתאומי של נפצים ודומיהם עלול לעורר תגובות קשות ולפגוע קשות ברגשותיהם” (מתוך אגרת מנכ”ל הרשת, רז פרויליך). צוות אורטוב פרסם מערך שיעור בנושא, פתח קבוצת ווטצאפ ייעודית העוסקת בנושא ואף הכריז על תחרות תוצרים העוסקים בהפצת המסר.