לאחרונה התקיים כנס חינוך בינלאומי מקוון בנושא “בתי ספר פתוחים”, שכותרתו Open and Distance Education: New Challenges and Perspectives. הכנס כלל הרצאות וסדנאות שהועברו ע”י מרצים מכל העולם, ואשר עסקו בשיטות לקידום ויישום גישת ה-Open Schooling. בשנים האחרונות מקודמת גישה זו על ידי האיחוד האירופי, אשר יזם מספר פרויקטים בינלאומיים בנושא. על פי גישת ה-Open Schooling, על בתי הספר לשאוף ליצירת שיתוף פעולה בינם לבין הקהילות שבתוכן הם פועלים.
אחת ההרצאות הפותחות בכנס ניתנה על ידי יאיר בן חורין ממרכז המו”פ של אורט. כותרת ההרצאה היתה: Real Connection to the Real World: First Steps Towards Open Schooling. יאיר הציג כיצד רשת אורט פועלת לקידום גישת ה-Open Schooling בבתי ספר ברחבי הארץ, בין השאר על ידי הובלה ארצית של הפרויקטים הבינלאומיים OSOS ו-SALL. ההרצאה שמה דגש על הצורך בחיבור בתי הספר ל”עולם האמיתי” – מבחינת תוכן הלימוד, שיטות הלימוד ומידת שיתוף הפעולה של בתי הספר עם הקהילה.
על פי ההרצאה, קידום Open Schooling בבתי הספר מבוסס על “דחיפה” מוּדעת של תכני ואופני הלמידה לשני כיוונים: עבודה עם הקהילה, ועבודה למען הקהילה. העקרונות השונים הומחשו באמצעות פרויקטים ופעילויות שנעשו בבתי הספר בארץ בהובלת מו”פ אורט, במסגרת פרויקט OSOS. כך למשל, הוצגה פעילות של חט”ב אורט יונתן שבמהלכה תלמידי כיתה ט’ הדריכו את תלמידי ביה”ס היסודיים בעיר בפעילויות בנושא החלל. בנוסף הוצגו פעילויות של בתי ספר בקרית-אונו (עבודת תלמידים עם אנשים בעלי מוגבלויות) ובסחנין (פרויקט מיפוי ופינוי פסולת משטחים פתוחים), אשר עבדו עם אורט במסגרת הפרויקט הבינלאומי.
ברוח התקופה, ההרצאה התייחסה גם לשאלה: האם ניתן לפתוח את בתי הספר בזמנים של קורונה, שבהם העולם כולו הולך ונסגר? נאמר כי יש לראות בקורונה הזדמנות, וכי ניתן לנצל את העליה ביכולת בתי הספר לביצוע פעילויות אונליין על מנת להתחבר בקלות, מרחוק, עם גורמי קהילה שונים. דוגמה לכך היא אירוע שיא שנערך לבתי ספר של אורט עם חברת ביוסנס-וובסטר. במסגרת אירוע זה, אשר התקיים בתקופת הקורונה, התלמידים “ביקרו” באופן וירטואלי במטה החברה, שמעו הסברים ממומחים שונים, שאלו שאלות, וראו הדגמה של הטכנולוגיה החדשנית.
לחצו לצפיה בהקלטת ההרצאה Real Connection to the Real World: First Steps Towards Open Schooling.