האם ניסיתם אי פעם לבצע פרויקט פתוח עם התלמידים שלכם, במסגרת בית הספר או במסגרות אחרות? אם כן, קרוב לוודאי שנתקלתם בקשיים פה ושם במהלך הפרויקט. מרבית הקשיים בפרויקטים נובעים מהעובדה הפשוטה שלמידה מבוססת פרויקטים (PBL) היא פתוחה וגמישה יותר מלמידה (ומהוראה) רגילות המבוססות על הנחיות מוצקות ומדידות יותר.
אחד הקשיים הראשונים שהרבה מורים מתמודדים איתם כשהם מתחילים פרויקט פתוח עם התלמידים שלהם קשור בבחירת הנושא לפרויקט. כיצד בוחרים את נושא הפרויקט? כיצד מחליטים מה התלמידים יעשו בפועל, מה יהיה תוצר הפרויקט שלהם?
בדיוק בבעיה הזו התמקד המפגש האחרון של הקהילה הבינלאומית בתכנית SALL. במסגרת תכנית זו מתבצעים בבתי ספר ברחבי העולם פרויקטים פתוחים בנושא המזון, תוך שימוש במתודולוגיית ה-Living Lab לפרויקטים בשיתוף הקהילה. המפגש, שנערך באופן מקוון, קיבץ מורים ואנשי חינוך המשתתפים בתכנית כדי לדון בסוגיית בחירת הנושא לפרויקט.
בתחילת המפגש היתה הרצאה של יאיר בן-חורין ממרכז המחקר והפיתוח של אורט ישראל. יאיר תיאר בקצרה מהלך של סדנה שהתקיימה בתחילת השנה עבור המורים של קהילת SALL ישראל. אחת התובנות החשובות שעלו שם היא שיש להגדיר בתחילת הפרויקט שאלה כלשהי. במקום לחשוב מה יהיה התוצר הסופי של הפרויקט, הדבר הראשון שעלינו לשאול את עצמנו הוא מהו האתגר או הבעיה שבהם הפרויקט שלנו יעסוק. תוצרי הפרויקט אמורים להיות הפתרון של אותה בעיה, והם יגיעו רק בשלב מאוחר יותר.
יאיר הציג מתודולוגיה שניתן להשתמש בה בכיתה לבחירת נושא עם התלמידים: מתחילים בהגדרת נושא כללי (למשל, תחום המזון), ולאחר מכן מצמצמים אותו במספר שלבים עד שבוחרים נושא ספציפי יותר, שהוא למעשה נושא הפרויקט. בשלב הבא התלמידים עורכים חקר שבו הם מתחקים אחר הסיטואציות והאנשים הרלוונטיים לאותו נושא. תוצאות תהליך החקר הקצר הזה הן הגדרה של צורך, שעליו נבקש לתת מענה באמצעות תוצר הפרויקט. השלב האחרון בתהליך הזה הוא שאילת שאלות על נושא הפרויקט ועל הצורך, ובחירת שאלה אחת טובה שבה נרצה לעסוק – זוהי למעשה הגדרת הבעיה או האתגר של הפרויקט.
בעקבות ההרצאה התקיים דיון בין מורים ממדינות שונות. חלק מהמורים הציגו פרויקטים שהם מבצעים עם תלמידיהם, או כאלה שהם מעוניינים להתחיל, והעלו שאלות, קשיים והצלחות. מבין המורים בישראל, הציגה תהל יצחקי-וייס מאורט גרינברג בקרית טבעון ומורה בתכנית. תהל, אשר מנהלת את אשכול הפיס בעיר, סיפרה בקצרה על הפרויקט שהיא מבצעת עם תלמידיה במסגרת תכנית SALL, פרויקט העוסק בהצלת מזון העומד להיזרק. היא שיתפה מניסיונה עם התלמידים והעלתה שאלות לגבי העבודה מול גורמים שונים בקהילה בהקשר של נושא זה.
המרכז למחקר ופיתוח באורט, יחד עם כלל חברי הקונסורציום של תכנית SALL, ממשיכים ללוות את המורים ולהעניק להם תמיכה מקצועית בעת ביצוע הפרויקטים והפעילויות השונות בבתי הספר. בהמשך השנה צפויים להתקיים מפגשים מקצועיים נוספים.