SALL – Schools as Living Labs

תכנית בינלאומית בגישת ה-Open Schooling ליצירת שיתופי פעולה של בתי ספר עם הקהילה תוך התמקדות בתחום ה-FoodTech

פרויקט SALL הבינלאומי, שהושק בישראל בספטמבר 2020 על ידי האיחוד האירופי בשיתוף רשת אורט ישראל, עוסק ביצירת שיתופי פעולה של בתי ספר עם גורמי קהילה, כחלק מקידום גישת ה-Open Schooling. בשלב הראשון מרכז המחקר והפיתוח של אורט, המוביל את הפרויקט בישראל, נערך לפיילוט בו נבחרו להשתתף מספר מצומצם של אשכולות פיס ובתי ספר ברחבי הארץ (חלק מהם לקחו חלק בפרויקט אירופי נוסף שהוביל מו”פ אורט – פרויקט OSOS). השקת הפרויקט חפפה לפרוץ מגפת הקורונה ומובילי התכנית וכן משתתפי הפיילוט נדרשו להתאמות וליצירתיות בהובלתו בשטח.

התכנית המבוססת על כך שאשכולות הפיס ובתי הספר אשר לוקחים חלק בפרויקט יקימו “מעבדות חיות” (Living Labs) של יצירה משותפת, תוך התמקדות בתחום המזון (ובפרט תכנית FOOD 2030 של האיחוד האירופי), כיוונה לכך שבשלב הראשון יגדירו את הנושאים שבהם יעסקו, יבחרו את קהל היעד ואת בעלי העניין מהקהילה שאיתם יעבדו בשיתוף פעולה, ויערכו להפעלת ה”מעבדות”.

לקראת התגבשות הקבוצה אשר היוותה את קבוצת המיקוד בפיילוט של הפרויקט בארץ, השתתפו רכזי תכנית בבתי הספר בישראל בסדנאות מקוונות עם נציגים ממדינות שונות (ביניהן צרפת, הולנד, פורטוגל, ספרד ועוד). מטרת הסדנאות היתה לגבש את המתודולוגיה העיקרית שבה יפעלו בתי הספר ב-3 השנים הקרובות – מתודולוגיית Living Lab. ברוח הפרויקט, גיבוש מסגרת העבודה והמתודולוגיה נעשה בעצמו בשיתוף פעולה מלא, תוך התחשבות במגוון הרעיונות, שיטות העבודה והתרבות המקומית של השותפים השונים. למרות שהסדנאות תוכננו להיערך פנים אל פנים, הגרסה הווירטואלית שלהן היתה גם היא מועילה ופוריה – הודות לשימוש בכלים מקוונים שמאפשרים חשיבה משותפת סביב רעיונות תוך עידוד פעלנות ויצירתיות. כל זאת, תוך עבודה לסירוגין בקבוצות קטנות ובמליאה.

מפגש חשיפת התכנית בישראל נעשה באופן מקוון בו הוצג הפרויקט ונקבעו יעדים לקראת הטמעתו הראשונית בשטח. כחלק מהצגת תחום המזון, הוזמן למפגש החשיפה פרופ’ אייל שמעוני, סמנכ”ל טכנולוגיה בחברת שטראוס. פרופ’ שמעוני דיבר על ההיבטים הטכנולוגיים של תחום המזון במאה ה-21, תיאר את מגמות ההתפתחות הצפויות בתחום ה”פוד-טק” והראה מספר דוגמאות לפיתוחים חדשניים. דבריו היוו רקע מרתק ומסקרן לפעילויות בבתי הספר וסיפקו השראה להעלאת רעיונות עבור פרויקטים בתחום.

צוות המרכז למחקר ופיתוח באורט ישראל הוביל סדנת מורים מקוונת בנושא מתודולוגיית Living Lab בדגש על תכנון העבודה המשותפת עם גורמי הקהילה ובכלים פרקטיים לשיתוף פעולה של בתי הספר עם הגורמים השונים. כמו כן הוצג בפני המורים אתר האינטרנט החדש של הפרויקט הבינלאומי. באתר מופיע מידע כללי אודות הפרויקט והשותפים מהמדינות השונות. כמו כן הוא מכיל מידע מתעדכן אודות הפרויקטים השונים אשר יבוצעו במעל 400 בתי ספר בעולם, ובהם כמובן ישראל.

חודשיים לאחר ההשקה הוזמן יאיר בן חורין, מנהל התכנית במרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט, להרצות בכנס וירטואלי בינלאומי בנושא Open Schooling. ההרצאה עסקה ב- Real Connection to the Real World: First Steps Towards Open Schooling ובה הוצג האופן בו רשת אורט פועלת לקידום גישת ה-Open Schooling בבתי ספר ברחבי ישראל, בין השאר על ידי הובלה ארצית של הפרויקטים הבינלאומיים OSOS ו-SALL. ההרצאה שמה דגש על הצורך בחיבור בתי הספר ל”עולם האמיתי” – מבחינת תוכן הלימוד, שיטות הלימוד ומידת שיתוף הפעולה של בתי הספר עם הקהילה.

נציגי התכנית בישראל אף הוזמנו להציג בכנס חינוך בינלאומי מקוון את הנעשה בבתי הספר. בכנס, שנערך על ידי הפרויקט האירופי PULCHRA, ועסק בלמידה פתוחה (open schooling) בהקשר של סביבה וקיימות, הציגו מנהלי התכנית מאורט את תהליך ההכנה של המורים והעבודה המשותפת איתם במהלך שנת הלימודים הראשונה לפרויקט. למרות האתגרים הרבים בשנה זו, 8 בתי ספר בישראל הצטרפו לפרויקט והם פעלו כחלק מפיילוט.

כך לדוגמה בצפון הארץ, חיזקה התכנית מיזם חינוכי אזורי רב גילי אותו מובילה עיריית קרית שמונה בשיתוף רשת אורט ישראל, גליליום ומכללת תל חי, במטרה להכניס ולמתג את תחום הפודטק בכל מערכות החינוך ובתי הספר בעיר קרית שמונה בשלב ראשון ובשלב השני באזור כולו, באמצעות פדגוגיה חדשנית לצד ידע מדעי בתחומי הפודטק. הוקם מרכז חינוכי גלילי לתחום הפודטק – GFEC8 – Galilee Foodtech Education Center במטרה להניב שיתופי פעולה בין רשויות שונות ולתרום תרומה משמעותית לתלמידי המקום, מתוך הבנה שההתפתחות העולמית בתחום הפודטק מחזקת את הפוטנציאל הגלום במרכז בהקשר בינלאומי הכולל שיתופי פעולה בינלאומיים בתחום החינוך.

מגי מועלם, מורה מובילה בפרויקט SALL בתיכון אורט דנציגר, קרית שמונה, הגשימה “חלום מתוק” כששילבה את עקרונות התכנית בתכנית הלימודים של תלמידי מגמת ביוטכנולוגיה בבית ספרה:הפרויקט הזה יאפשר לתלמידים לקבל ציון בבחינת הגמר שלהם בביוטכנולוגיה. אבל זהו הרווח הקטן יותר שהם מרוויחים כאן. הפרויקט פתח בפני התלמידים דלת לעולם האמיתי, לטבע. כמורים, ההוראה שלנו מוגבלת לרוב לכיתה, למעבדה, אבל הדבר האמיתי קורה בחוץ. בפרויקט זה התלמידים לומדים מקרוב כיצד אוכלוסיית דבורים זעירה עובדת וכיצד הדבורים משתפות פעולה למען הכלל. זה הרבה יותר טוב מאשר לנסות ללמוד את זה בכיתה. כמורה שלהם, למדתי שעולם התלמידים הוא רחב וגמיש, ושאני רק צריכה לפתוח להם דלת, להזמין אותם להיכנס, והם כבר יבואו. ואז קורה הקסם – חוויה טובה וכיפית, מאלפת, ובעיקר, כזו המאפשרת לכל התלמידים לבטא את עצמם וליהנות מהלימוד”.

בסיום השנה, התלמידים הציגו שני מחקרים. האחד עסק בשינוי המקרוביום של הדבורה למיקרוביום אנושי ובחקר השפעת המיקרוביום החדש על הרכב הדבש המתקבל; והשני התמקד בשינויים בהרכב הדבש בהשפעת שינויים בתזונת הדבורים. בפרויקטים האלה ובפרויקטים נוספים התלמידים עבדו עם מגדלי דבורים מהעיר ומקיבוצי הסביבה, ובנוסף שיתפו פעולה עם ד”ר טלי גולדברג ממכללת תל חי ועם מעבדות המיקרוביולוגיה של בית החולים זיו בצפת. במהלך אירוע הסיום שמעו התלמידים הרצאה רונן קדוש, העוסק באפיתרפיה – טיפול באמצעות דבורים. בשנת תשפ”ב הפרויקט ממשיך עם תלמידי המגמה לביוטכנולוגיה, שצפויים לשתף פעולה עם המועדון לעיוור בעיר ועם סטודנט ממכללת תל-חי. בנוסף, בית הספר יקיים שיתוף פעולה עם בתי ספר נוספים בעיר ובסביבה.

כחלק מהפעילות בפרויקט תלמידי חט”ב אורט דפנה בקרית ביאליק החליטו לעורר מעורבות סביבתית בכל הנושא של שימוש בכלים חד פעמיים. עם החזרה ללימודים מלאים בבית הספר, הפרויקט צבר תאוצה והתלמידים בצעו פעילויות כמו סרטון שהפיקו כחלק מקמפיין הפרויקט, בהובלת אשכול הפיס, ובתמיכת עיריית קרית ביאליק, תוך שיתוף גורמים מקצועיים מהקהילה. התלמידים החתימו את ראש העיר על אמנת “קחו אתכם את הזבל” יחד עם בכירים נוספים בהנהגה המקומית.

אחד מבתי הספר המשתתפים ב-SALL הוא תיכון “גלים” שבכפר גלים. בבית הספר התקיים האקתון בנושא תזונה 2030, אשר התמקד במציאת פתרונות לאתגרים שמעסיקים את האנושות בנושא המזון. ההאקתון היה למעשה האירוע הראשון  בו תלמידי כיתה י’ “יצאו מהזום” והשתתפו באירוע פנים אל פנים המתבסס על עבודת ידיים (hands-on). מטרת ההאקתון, אשר התקיים במתחם המייקרס בבית הספר, היתה לאפשר לתלמידים לפתח אב-טיפוס לרעיונות שהעלו בתחילת השנה ופיתחו עם המורים שלהם במהלכה.


תלמידי התכנית בסחנין הובילו שוק מאכלים מתוצרת שעמדה להיזרק, כחלק מהפרויקט הבית ספרי שהתמקד בשני אתגרים הקשורים בנושא המזון – צריכה של מזון בריא וצמצום השלכה של עודפי מזון.

אירוע סיכום שנת הפעילות הראשונה בפרויקט התקיים באופן מקוון, בהשתתפות תלמידי ומורי התכנית ממדינות שונות, ביניהם נציגות מכובדת לתלמידי התכנית בישראל. לא פחות מ-12 קבוצות תלמידים ישראליות מ-7 בתי ספר הציגו את הפרויקטים שביצעו, בפני חבריהם באירופה, סיפרו מה הם חקרו ולמדו במהלכם ועם אילו גורמי קהילה מחוץ לבית הספר הם שיתפו פעולה.

שנתו השנייה של הפרויקט נפתחה עם תחילת שנת הלימודים הנוכחית בהצטרפות של עשרות בתי ספר חדשים. חלק מבתי הספר פועלים במסגרת פרויקט iSTEAM של רשת אורט ישראל, כאשר לפרויקט הפתוח של התלמידים מתווספים ההיבטים של SALL – עבודה משמעותית עם הקהילה ועיסוק בנושא המזון. בתי ספר אחרים מצטרפים דרך אשכולות הפיס, חלקם אף מחוץ לרשת אורט. כל אחד מבתי הספר ייצור קהילה משותפת לתלמידים ולמורים יחד עם גורמים מחוץ לבית הספר ויבצע פרויקטים בנושאי מזון.

בחלק מהפרויקטים הבית-ספריים התלמידים ייתבקשו לחשוב על פתרון בעיות בתחום המזון הנוגעות לגורמים שונים בקהילה: אוכלוסיות מיוחדות, מכולות שכונתיות, בעלי מקצוע מתחום המזון ועוד. כחלק ממתודולוגיית התכנית, הפרויקטים יפעלו בתצורה של “מעבדות חיות” (Living Labs), עם מעורבות משמעותית של גורמי הקהילה בנעשה בפרויקטים.

תלמידי התכנית בהרצאה בנושא גידול מזון בעיר. אייל אנגלמאיר מ”בוסתניקה” העלה לדיון שאלות בנושא: כמו האם גידול של המזון שלנו בפתח הבית הוא חזרה לשורשים או בעצם פעולה מתקדמת וחשובה שאנחנו יכולים לעשות למען הכדור שלנו ולמען החברה שלנו? איך גינות מאכל מחזקות את הקהילה? ואיך כל אחד מאיתנו יכול לקחת חלק בחזון של עיר ירוקה? כזאת שמלאה בבוסתנים זעירים שמאכילים את תושביה במזון נקי מרעלים וחסכוני במשאבים.

במסגרת תכנית ויטמין C – ימי שיא וירטואליים, אותה מוביל המרכז למחקר ופיתוח של רשת אורט ישראל, ארח קמפוס אורט-אביב פעילות בנושא צמצום בזבוז מזון, בהשתתפות כ-1,500 תלמידים מ-17 בתי ספר של רשת אורט ובתי ספר המשתתפים בתוכנית SALL. התלמידים השתתפו בסדנה להפקת קמפיין ויצרו סרטונים קצרים לקמפיין לצמצום בזבוז מזון. תוצרי הסדנה מוצגים בערוץ היוטיוב של אורט.

תלמידי ומורי התכנית אף השתתפו בהרצאה המרתקת: איך להפוך לגיבור מציל מזון? של שי רילוב מעמותת רובין פוד. העמותה עוסקת במניעת בזבוז מזון – נושא בוער שבתי ספר רבים עוסקים בו במסגרת SALL ובמסגרות אחרות. שי סיפר על הפעילויות הרבות של העמותה, הכוללות הצלת מזון שעומד להיזרק מהשווקים והכנת מאכלים שונים ממנו.

תלמידי התכנית בחיפה פועלים השנה לקידום מאמץ ההתמודדות עם זבל של כלים חד פעמיים ובכללם גם בקבוקים חד פעמיים במרחב הציבורי. ביוזמה של דליה גודמן, מנהלת אשכול הפיס בחיפה, חברו בחודשים האחרונים תלמידים משלושה בתי ספר בעיר: עירוני ה’, אל-כרמה וחוגים. התלמידים עבדו יחדיו על קמפיין חברתי שנועד להביא לצמצום הזבל הנגרם מבקבוקים חד פעמיים וכמויות האשפה הרבות כתוצאה ממנו. כל מועצת תלמידים בבתי הספר השונים בארץ הוזמנו להצטרף ולתעד את “אתגר האיסוף והתרומה”.


חטיבות הביניים אורט רוז בעכו ואורט עליה שניה בעכו משתתפים זו השנה השנייה בתכנית. לאחר שבשנה האחרונה עסקו התלמידים בנושא תוויות הבריאות על מוצרי מזון, השנה מתמקדים בבתי הספר בהיבט אחר של תזונה בריאה תוך יצירת שיתוף פעולה ייחודי של למידה משותפת עם תלמידים מטנזניה, בסדרה של מפגשים מקוונים.

ממש בימים אלו עומלים תלמידי תכנית SALL הבינלאומית בחטיבת הביניים בקרית החינוך אורט יגאל אלון בנוף הגליל, בשיתוף קהילת הבוסתן בעיר, על הקמת גינה קהילתית במתנ”ס העירוני יקינטון. כחלק מפעילות להעלאת המודעות לשמירה על הסביבה ולהתמודדות עם משבר האקלים, התלמידים משתתפים בבניית הגינה הקהילתית הראשונה בנוף הגליל במתנס יקינטון, יחד עם קהילת בוסתן. בגינה ישתלו מיני ירקות וצמחי נוי לטובת קידום ערך צמצום קניית מזון.

אחד הקשיים הראשונים שהרבה מורים מתמודדים איתם כשהם מתחילים פרויקט פתוח עם התלמידים שלהם קשור בבחירת הנושא לפרויקט. כיצד בוחרים את נושא הפרויקט? כיצד מחליטים מה התלמידים יעשו בפועל, מה יהיה תוצר הפרויקט שלהם?

בדיוק בבעיה הזו התמקד מפגש מורי הקהילה הבינלאומית בתכנית במהלך חודש ינואר 2022. במסגרת התכנית מתבצעים בבתי ספר ברחבי העולם פרויקטים פתוחים בנושא המזון, תוך שימוש במתודולוגיית ה-Living Lab לביצוע פרויקטים בשיתוף הקהילה. המפגש, שנערך באופן מקוון, קיבץ מורים ואנשי חינוך המשתתפים בתכנית כדי לדון בסוגיית בחירת הנושא לפרויקט. במהלך המפגש הציג יאיר בן חורין, ממרכז המחקר והפיתוח של מו”פ אורט, מתודולוגיה שניתן להשתמש בה בכיתה לבחירת נושא עם התלמידים ולאחר מכן התקיים דיון בנושא בין מורים ממדינות שונות.

לאחר הכנס המוצלח, התכנסו שוב מורים ממדינות שונות למפגש מקוון למורים בתכנית SALL. מטרת המפגש הפעם היתה להכיר טוב יותר את חברי הקהילה העולמית ולשמוע מהם אודות הפרויקטים שהם מבצעים עם תלמידיהם בבתי הספר. זהו אחד היתרונות הבולטים של השתתפות בתכנית בינלאומית – היכולת להיחשף לפרויקטים שנעשים במערכות חינוך ובאוכלוסיות במגוון מקומות ברחבי העולם, כמו גם האפשרות לחלוק חוויות וניסיון עם השותפים השונים. לקהילת SALL המקומית שלנו בישראל היתה נציגות מכובדת בכנס, עם מורות מ-3 בתי ספר שהציגו את הפרויקטים שלהם (מתוך 7 בתי ספר שהציגו בסה”כ).

חטיבת הביניים אורט גרינברג בקרית טבעון שהצטרפה השנה לתכנית, הציגה דוגמה לפרויקט העיקרי במסגרת תכנית SALL שעוסק בהצלת מזון – הצורך למנוע בזבוז מזון שעומד להיזרק על ידי איסופו וניצולו לשימוש. הפרויקט החל עם קשר שנוצר בין בית הספר לזהבה נבט, תושבת המקום אשר עוסקת בנושא זה באופן עצמאי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *