רשת אורט ישראל אחת מהשותפות הבולטות בפרויקטים חינוכיים עם האיחוד האירופי.
ננוטכנולוגיה
לאורך השנים ביססה רשת אורט ישראל את מעמדה כאחת מהשותפות הבולטות במספר פרויקטים עם האיחוד האירופי בתחום הננוטכנולוגיה:
- NAN O STYLE פרויקט לבתי ספר על יסודיים העוסק במוצרי ננו טכנולוגיים בחיי היומיום, אותו השיקה המחלקה לביולוגיה מולקולרית של אוניברסיטת זלצבורג.
- NanoEIS פרויקט תלת שנתי מוביל במימון האיחוד האירופאי בשיתוף האוניברסיטה של זלצבורג. בפרויקט חוקרים השותפים את צרכי שוק העבודה האירופאי בתחום תעשיות הננוטכנולוגיה וכיצד הם מיושמים על ידי בתי הספר התיכוניים, בתי הספר המקצועיים והמוסדות האקדמיים.
- Nanopinion הוא החוליה השלישית בשרשרת פרויקטים העוסקים בלימוד אודות ננוטכנולוגיה, שחלקם בהובלת אורט באמצעות המו”פ, עבור האיחוד האירופי (FP7) . הפרויקט מאגד 17 שותפים מ-11 מדינות, ומטרתו לסייע לציבור הרחב לגבש דעה בעניין המחקר והשימוש העתידיים בננוטכנולוגיה ולקדם שיח בנושא. הדבר נעשה על ידי הנחלת מידע רלוונטי בקרב קהלים שונים ויצירת פעילויות מסוגים שונים לעידוד דיון מושכל בשאלת הננוטכנולוגיה. 30 מדינות לוקחות חלק בדיון, באופן מקוון (online) ובמסגרת אירועים שונים.
- Nanochannels הוא פרויקט במימון האיחוד האירופי שמובילה אורט ישראל. מטרת הפרויקט לעודד את התלמידים, התעשייה, ארגונים חוץ-ממשלתיים, הפוליטיקאים, החוקרים והציבור הרחב להשתתף בדיאלוג על היתרונות והחסרונות, ההזדמנויות והסיכונים הנוגעים לנאנו-טכנולוגיות. בכדי לפתח דיון מושכל, הפרויקט פועל במגוון ערוצים; העיתונות הכתובה, הרדיו, המדיה החברתית במגוון רשתות חברתיות, כמו פייסבוק וטוויטר, באירועים חיים בבתי ספר, ביניהם אורט רמת יוסף ואורט אבין.
- NANOYOU הוא פרויקט בנושא העלאת מודעות לנושא ננו טכנולוגיה בקרב מדינות האיחוד האירופי, אותו הובילה רשת אורט ישראל. במסגרת הפרויקט הקימה אורט את האתר nanoyou שפועל ב- 13 שפות שונות. הפרויקט זכה להצלחה, ובעקבותיו נוצר פרויקט ההמשך nano channels.
SALL – Schools as Living Labs
תכנית של האיחוד האירופי לקידום גישת ה- Open Schooling ביצירת שיתופי פעולה של בתי ספר עם גורמי קהילה, אותה מוביל בישראל מרכז המחקר והפיתוח של רשת אורט.
פרויקט SALL הבינלאומי, שהחל לפעול בספטמבר 2020 על ידי האיחוד האירופי, עוסק ביצירת שיתופי פעולה של בתי ספר עם גורמי קהילה, כחלק מקידום גישת ה-Open Schooling . מרכז המחקר והפיתוח של אורט, המוביל את הפרויקט בישראל, פיילוט בו נבחרו להשתתף מספר מצומצם של אשכולות פיס ובתי ספר ברחבי הארץ (חלק מהם לקחו חלק בפרויקט אירופי נוסף שהוביל מו”פ אורט – פרויקט OSOS).
אשכולות הפיס ובתי הספר אשר לוקחים חלק בפרויקט זה הקימו “מעבדות חיות” (Living Labs) של יצירה משותפת, תוך התמקדות בתחום המזון (ובפרט תכנית FOOD 2030 של האיחוד האירופי). בשלב הראשון הגדירו את הנושאים שבהם עסקו, בחרו את קהל היעד ואת בעלי העניין מהקהילה שאיתם יעבדו בשיתוף פעולה, ונערכו להפעלת ה”מעבדות”.
OSOS- Open Schools for Open Societies
OSOS- Open Schools for Open Societies הינו פרויקט בינלאומי בהובלה ארצית של מרכז המחקר והפיתוח של רשת אורט ישראל, בשיתוף מוזיאון המדע בירושלים. מטרת הפרויקט היא לקדם חדשנות בנושאי מדע וטכנולוגיה על ידי יצירת תרבות של בתי ספר פתוחים לקהילה. הפרויקט מונה בסך הכל 19 שותפים: מוזיאונים, אוניברסיטאות, רשתות בתי ספר, ארגוני מורים ומנהלי בי”ס מרחבי אירופה, מישראל, מארה”ב ומאוסטרליה. הוא מהווה חלק מהתכנית האירופאית Horizon 2020 . מטרת הפרויקט לאפשר לתלמידים לימודי מדע וטכנולוגיה מתקדמים מתוך שיתוף פעולה עם גורמים שונים, ולמצב את ביה”ס כגורם מרכזי לשיתוף ידע מדעי טכנולוגי מתקדם בקהילה. הלמידה בתכנית היא באמצעות פרויקט נבחר, תוך שיתוף פעולה עם גורמים באקדמיה, בתעשייה, ברשויות המקומיות, במוסדות תרבות וחינוך עירוניים ועוד.