העתיד כבר כאן – שילוב מערכות אימרסיביות בלמידה בבתי הספר של אורט

תרחישי למידה חדשניים והזדמנות להעמקה בתוכן הלימודי

האקתון בינה מלאכותית וערכים התקיים לאחרונה בהובלת המנהל למחקר ופיתוח והכשרה ברשת אורט כארוע שיא לסיום השתלמות 14 צוותי חינוך מבתי ספר של אורט ב-AI, על בסיס תכנים שפותחו ע”י צוות המינהל.

במהלך האקתון, שהתקיים בבנין ג’נרל מוטורס בהרצליה, הוזמנו הצוותים החינוכיים לבחור ערך אותו הם מעוניינים לקדם ולהציג פתרונות פדגוגיים חדשניים, ע”י שימוש מושכל ומגוון ב- AI,  ובאמצעות חשיבה יצירתית, עבודת צוות וליווי של מנטורים ממפ”ה וממיקרוסופט. את התוצרים הם הציגו בפני המשתתפים ובסוף המצגת נבחרו שלושת המיזמים המובילים. בסיום המותח ובהפרשי ניקוד מזעריים הוכרזו הזוכים.

במקום השלישי זכה מיזם “שירות משמעותי בתמונת עתיד” של צוות אורט רחובות; במקום השני זכה מיזם ״הנעה פנימית ללמידה” של צוות אורט כרמי גת מקריית גת ובמקום הראשון זכה המיזם “למידה עצמית ממוקדת” של צוות אורט גבעת רם בירושלים. המיזם מכוון לייצר באמצעות שימוש בטכנולוגית AI, הכנה מיטבית ומותאמת אישית לכל תלמיד לבחינות הבגרות.

לפני כשנה יזם המרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט ישראל, כנס ייחודי בנושא שילוב למידה אימרסיבית בבתי הספר. הכנס התמקד בתפקידן של טכנולוגיות המציאות המדומה והרבודה בחינוך והשתתפו בו צוותי חינוך והנהגות חינוכיות מובילות מבתי הספר באורט וכן נציגים מבתי הספר המשתתפים בתכנית ORT Future ready. מטרתו היתה להפגיש אנשי חינוך ברשת אורט עם מומחים מובילים בתחום שיחלקו תובנות וחוויות מנסיונם האישי על האופן שבו ניתן להשתמש במציאות מדומה, ומציאות רבודה ומועשרת. הכנס סימן את השקתה של תכנית חדשנית בבתי הספר של הרשת וזימן עבורם טעימה מהאפשרויות הגלומות בשילוב טקסונומיה של ה-VR בעשיה פדגוגית, קונספט ייחודי שלם שפותח ע”י צוות התכנים במו”פ.

בכנס סומנה אז ההתנסות בחוויות האמרסיביות, כהשראה לעשיה פדגוגית חדשנית בבתי הספר של רשת אורט, כחלק ממציאות משתנה, בה עתידים להשתלב הבוגרים.

מאז, עשה צוות התכנית בניהולה של נילי מוזס בלוך בשיתוף בתי הספר, דרך ארוכה ומשמעותית בהטמעת ושילוב התחום החדשני בלמידה. במרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט ישראל פותחו תוכניות חדשניות המבוססות על מציאות רבודה ומועשרת במטרה לשפר את הלמידה ולקדם את מעורבות התלמידים. בשנתיים האחרונות, במסגרת תכנית ORT Israel Future Ready ותכניות נוספות, מהפיכה זו יצרה הזדמנות ליצירת סביבת למידה חדשנית. כזו המעניקה ללומדים באמצעות חוויה חושית, יכולת לחוות תרחישי למידה שונים ולהעמיק בתוכן הלימודי: טקסטים, שכבות מידע, תמונות וסרטונים מגיבים לכל תנועה של המשתמש במרחבי המציאות המדומה והמציאות הרבודה האינסופיים. יתרה מכך, היא תרמה לשיפור מיומנויות קוגניטיביות ומוטוריות והפכה את תהליך הלמידה לחוויה יעילה ומעצימה. השימוש המוגבר באפליקציות מציאות רבודה ומדומה בתכניות פדגוגיות, העשיר את החוויה הלימודית, ותרם לפתוח חשיבה ותהליכי למידה ייחודיים. התוצאה היא  השפעה ישירה על תכנים ומבנה תכניות הלימודים. כך לדוגמה תלמידים מתנסים בתכנות סביבות למידה VR לא רק במגמות טכנולוגיות קלאסיות אלא גם במגמות כמו כימיה, גאוגרפיה ועיצוב ולומדים תחומים ברפואה באמצעות משקפי VR.

יוזמת משקפי ה-VR של נבחרת אורט קרית ביאליק לדוגמה, נבחרה לייצג את בית הספר ואת העיר בתחרות דיפלומטים צעירים של משרד החוץ. המיזם שפותח ע”י תלמידות, מדמה באמצעות משקפי המציאות המדומה שלושה אירועים: מסיבת הנובה, החטיפות בבסיסים הצה״ליים והזוועות ביישובי עוטף עזה. בין כל אירוע יש מעבר במנהרות החמאס אשר מדמות את חוויית החטופים בשבי החמאס. הפיתוח שהוצג בפני שר החוץ, ישראל כץ, שלח וראש עיריית קרית ביאליק, מר אלי דוקורסקי, קטף את המקום הראשון בתחרות.

תלמידי אורט אבין בר"ג מדגימים קידוד סביבות VR למעבדת כימיה
שעור בחטב אורט רמון קרית מוצקין בנושא רעידות אדמה
שעור בחטב אורט רמון קרית מוצקין בנושא רעידות אדמה
שעור באורט גרינברג קרית טבעון בנושא רעידות אדמה
שעור אנגלית באורט האמנים ע"ש יוסי בנאי ברמלה
נבחרת ה-VR מאורט קרית ביאליק זוכה במקום הראשון בתחרות דיפלומטים צעירים
הדגמות בתכנית אורט מדיקל באולפנת אורט יבנה
הדגמות בתכנית אורט מדיקל באורט מגשימים נהריה

בהובלתה של מוזס בלוך, יזם וליווה צוות התכנית עשרות בתי הספר באורט בלמידה אמרסיבית והטמעת שימוש באפשרויות השונות של הכלים כדי לקדם הוראה משמעותית אחרת. במקביל, פותחה תכנית הכשרת מורים מובילים וצוותי הנהלה בנושא יישומי מציאות מדומה ללמידה, המתמקדת בשילוב יישומי מציאות מורחבת כסביבות למידה חדשניות.

בתי ספר ברשת החלו לשלב בשיגרת הלמידה תכנים אימרסיביים וניצלו את היתרון שבהם לחולל מהפיכה בהוראת תחומים מגוונים לרבות נושאים מדעיים וטכנולוגיים. כך לדוגמה שיתפה המורה רינת גולד מאורט שיין ברחובות: “משתפת במעט ממה שקורה אצלנו בשבועות האחרונים. ה-vr נכנס חזק כחלק משיעורי הלימוד. בין היתר קיימנוו פעילות על הלב כחלק משיעור מדעים, פעילות ספורטיבית ופעילות חלל כחלק מאולימפיאדת החלל. המטרה היא שעד סוף שנה שכל כיתה תחווה פעילות כזו לפחות פעם אחת בכל מקצוע”.

גולד מובילה את הפרויקט ביד רמה בבית ספר בשיתוף הפיוצ’ריסט בביה”ס, גיא צעידי, וטל איש שלום, בוגר בית ספר וסטודנט במכללת אורט רחובות. ביה”ס רכש ערכות המאפשרות לכיתה שלמה להתנסות במערכת במהלך שיעור וכן גיבש צוות של תלמידים מצטיינים כ”נאמני VR” שמדריכים את הפעלת הערכות בשיעורים השונים. במקביל נעשה תהליך לחבר את רכזי המקצוע (אנגלית, היסטוריה, מדעים וכו’) ליכולות המערכת והתאמתה לתכנית הלימודים וכן להרחבת השימוש באפליקציות חינוכיות המתאימות לתכנית הלימודים בחטיבה ובתיכון, לצד פיתוח אפליקציות ייעודיות לבית הספר ע”י תלמידים ממגמות הנדסת תוכנה, עמ”ט ומופת.

באורט אבין בר”ג, העיסוק בתחום צבר ניסיון ויישומי אמרסיביות בלמידה, הוטמעו באופן מעורר הערכה בלמידה. למעשה תוצרי תכנית ה-VR שפותחו ע”י תלמידים מוצגים בפני משלחות אורחים רבות מהארץ ומחו”ל, בינהם פרוייקט ייחודי המשלב פיתוח ב- Unity, הוראה ולמידה בעולם אימרסיבי; מודלים של מגמת עיצוב שהוטמעו בתוך סביבה אימרסיבית של הפארק הלאומי, וכן אפליקציה ללימוד כימיה באמצעות VR.