דירקטור לאסטרונומיה בסוכנות החלל האמריקאית – נאס”א וראש חטיבת אסטרופיזיקה במנהלת המחקר והפיתוח במרכז טיסות החלל GSFC, ד”ר מארק קלמפין, נחת בישראל והתארח במרכז מושינסקי למחקר ופיתוח ולהכשרה של רשת אורט, כחלק מאירוע לתלמידים אותו הוביל המרכז למחקר ופיתוח באורט, בהובלת מיכל בירן ובחסות שגרירות ארה”ב בישראל.
הבכיר מנאס”א שימש בעבר כמדען ראשי בפרויקט מצפה הכוכבים של טלסקופ החלל ג’יימס ווב (JWST), כמנהל החטיבה לאסטרופיזיקה ואף כיהן בשורת תפקידי מחקר בכירים נוספים. ד”ר קלמפין אף עיצב מכשירי טלסקופ מבוססי קרקע, כולל מערכות אופטיקה אדפטיבית, קורונוגרפים וגלאים.
במפגש – “Astrophysics at NASA” השתתפו תלמידי תיכון הלומדים במגמות מדעיות טכנולוגיות ופיזיקה. הוא התקיים בשפה האנגלית, במינהל מו״פ והכשרה ע״ש מושינסקי ושודר בלייב בערוצי המדיה השונים של הרשת: בערוץ היוטיוב של רשת אורט ישראל וכמפגש Webinar – בזום של רשת אורט, במהלכו הוזמנו תלמידים להעביר שאלות.
עבור התלמידים היווה המפגש הזדמנות נדירה לשמוע על מחקרים עדכניים הנערכים בנאס״א, לשאול שאלות ולהכיר את התחום. רונן, תלמיד מאורט אפרידר באשקלון שהשתתף במפגש, שיתף: “היה ממש כיף ומלמד. ההרצאה הייתה מעניינת ושמחתי שגם למרות שאנחנו לא חלק ממגמה של אסטרונומיה או משהו בסגנון בכל זאת תרמתם במטרה להעשיר את הידע שלנו ולהרחיב טיפה מעבר לבית הספר”. המורה שליווה את הקבוצה מאורט אפרידר הוסיף: “תודה רבה על הזדמנות להראות לתלמידים את הפיזיקה בצורה קצת שונה. הם התעניינו, שאלו שאלות ונהנו מאוד.”
במפגש הציג ד”ר מארק קלמפין את פעילות החטיבה לאסטרופיזיקה, החוקרת את האופן בו היקום עובד, כיצד התפתחה ציוויליזציית כדור הארץ, את היווצרות והתפתחות מערכות פלנטריות והדרך בה מתנהל המחקר בחיפוש תשובה לשאלה המסקרנת – האם אנחנו לבד? במהלך דבריו התייחס גם לשיתוף הפעולה ההדוק בין נאס”א לבין סוכנות החלל הישראלית במחקר ופיתוח אסטרופיזיקלי.
ד”ר שי לוינזון, ראש חטיבת גיוס משאבים ברשת אורט ישראל הודה לו על הנכונות לקיים מפגש עם תלמידים ישראליים בנושא כל כך חשוב ומרתק ועל הזכות המיוחדת של רשת אורט ישראל לארח אותו: “אנחנו מאוד גאים לארח אותך כאן, במרכז למחקר ופיתוח של רשת אורט ישראל. החזון של הרשת שלנו הוא לקדם חינוך מדעי טכנולוגי ובאמצעותו לחזק את חוסנה הלאומי של ישראל כאומת הסטארט אפ. אנו מפעילים תכניות לימודים רבות ומגוונות שעוסקות בחלל ואסטרופיזיקה ורבים מתלמידנו ותלמידותינו מפגינים עניין, כישרון ויכולות… מי יודע? אולי בעתיד, אחד מהם יזכה לבקר בירח או בכוכב אחר…”
ג’סיקה טנסאונד משגרירות ארה”ב בישראל שיתפה: “אנחנו מאוד שמחים להתארח כאן היום, בקמפוס היפה שלכם. תודה לכל צוות המו”פ של אורט על אירגון ותיאום המפגש הזה וכן לצוות מסוכנות החלל הישראלית על התיאום. ההרצאה הזו היא חלק ממאמצים שלנו לקדם את נושא steam education בקרב בני נוער בישראל ובעולם”.