zoom out – כנס המנהלים ע”ש מושינסקי של רשת אורט ישראל לשנת תשפ”ב, התקיים השנה בסימן שינוי וחדשנות תחת הכותרת “אורט ישראל מעדכנת גרסה בחינוך”. את הפקת הכנס הובילה חטיבת גיוס משאבים ברשת בהובלת ד”ר שי לוינזון וד”ר שרונה קלדרון, בשיתוף מינהלים נוספים ברשת.
לאחר שנתיים של קורונה, בהן לא התקיימו כנסים פיזיים, התקיים כנס המנהלים של רשת אורט ישראל באולם לאגו בראשל”צ, בהשתתפות השדרה הניהולית של רשת אורט וכן אנשי חינוך מובילים, נציגי משרד העבודה והכלכלה, משרד החינוך והצבא ועוד, והיווה מפגש מרגש ומשמח בין שותפים, עמיתים וקולגות.
חברי להקת אורט “ביאליק ביט”, הלהקה הייצוגית של קרית החינוך אורט ביאליק, יחד עם תלמידי אורט חילמי שאפעי בעכו, פתחו את האירוע בשירת התקווה, וסחפו את הקהל בביצוע משותף, מלהיב ומרגש של השיר יש בי אהבה, שמילותיו מתחברות למסר אותו מובילה רשת אורט בשנים האחרונות לחיים משותפים. על רקע מופע קצבי של תיפוף ווידאו ארט, הוצגו ערכיה של רשת אורט בקליפ מלהיב שתאר את עשייתה החינוכית הייחודית, עמידת הצוותים החינוכיים באופן ראוי לציון בתקופת הקורונה וכן סיפק הצצה אל הכיוונים אליהם מכוונת הרשת בעתיד.
בברכה מוצלמת שנשא נשיא המדינה, מר יצחק (בוז’י) הרצוג, בפני משתתפי הכנס, הוא הדגיש את חשיבותה הרבה ותפקידה המשמעותי של רשת אורט בעיצוב פניה של מדינת ישראל: “240 בתי הספר של אורט המובילים חינוך טכנולוגי, מדעי וכמובן ערכי בכל שדרות החברה הישראלית הם אינם רק מנוע המשפיע על חייהם של מאות אלפי ישראלים, אלא פניה של החברה שלנו ועתידה”. הנשיא שיתף בהתרגשות את הזוית האישית שלו בזכות “לברך את מנהלי ומנהלות הרשת המלווה את המעשה החינוכי בישראל זה למעלה מ-70 שנה, לא רק כנשיא המדינה, אלא כבנו של הנשיא ה-6 של מדינת ישראל, חיים הרצוג ז”ל, ששימש במשך עשרות שנים כנשיא אורט”.
ד”ר ז’קלין שכטמן, נציגת משפחת מושינסקי, הוזמנה לשאת דברי פתיחה בשם משפחת מושינסקי, שסיפורה שזור בבניית הארץ ורשת אורט ישראל. שכטמן התייחסה בדבריה לשנתיים מורכבות בתקופת הקורונה וחידדה את העובדה שאחת התובנות החשובות מהן היא שהישרדות תלויה ביכולת, וברצון להתאים למציאות חדשה וכן בעובדה שלא מעט דברים חיוביים נוצרו בעקבות המצב: “במקצועי אני כימאית העוסקת בתחום 30 שנים. האפידמיה שימשה ועדיין משמשת כקטליזטור לשינויים. הגיע הזמן לעשות ZOOM OUT גם בחינוך וללמד את הצעירים ששינוי הוא חלק מתהליך אבולציוני.”
מנחה הכנס, גדעון אוקו – עיתונאי, עורך ומגיש תוכניות טלוויזיה של חדשות 12, שתיבל את ההנחייה בנקודות למחשבה על כיווני חדשנות בחינוך ואתגרי העשייה החינוכית בשנים הבאות בישראל ובעולם, הזמין את מנכ”ל רשת אורט, צבי פלג, לפתוח את מליאת הכנס.
את דבריו מעוררי השראה על הצורך בשינוי בחינוך בישראל ואת תפקידה המרכזי של רשת אורט בהובלת שינוי זה, בחר לפתוח ואף לסיים, צבי פלג, מנכ”ל רשת אורט ישראל, בתודה והערכה לחלקם ולתפקידם המשמעותי של מנהלי ומנהלות בתי הספר: “גאווה גדולה היא לכנס את כל מנהיגות אורט ישראל. 450 מנהלים ומנהלות מכל קצוות הארץ שכל אחד ואחת מהם/ן בשיתוף הרשות המקומית בה הוא פועל/ת, מוביל ומובילה את השטח”.
בדבריו חידד את הצורך בהערכות אסטרטגית לשנים הבאות ברוח תפיסתה החינוכית של הרשת “חנוך לנער עפ”י דרכו”, המשלבת חדשנות, יזמות וערכים למען חיים משותפים מתוך אמונה בשיוויון הזדמנויות, ללא הבדלי מגזר או דת: “אורט כרשת חינוך הגדולה בישראל חייבת לנתב עשייתה לשנים הבאות מתוך יוזמה, יצירה וחדשנות ושימת דגש על ערכים. ללא חוסן חברתי, אחדות ואהבת אדם- לא נשרוד! נושא הערכים ואהבת אדם בשידרתינו. לא שקדנו על שמרנו במהלך השנתיים האחרונות. הבנו שהרשת חייבת לתכנן צעדים לשנים הבאות ויזמנו תכנית אסטרטגית.”
המנכ”ל הדגיש את שלושת המעגלים, אליהם הרשת מחויבת במימוש שליחותה החינוכית: רשויות מקומיות – הורים – תלמידים, זאת מתוך שאיפה להפוך לבחירה המועדפת בהובלת החינוך ע”י הרשויות המקומיות: “תפקידה של הרשת להתוות דרך בעולם לא מודע. משימתה להוביל, להוות דוגמא ומופת בעיקר בחינוך המדעי הטכנולוגי.”
עוד הוסיף המנכ”ל כי: “בתהליך ניתוח וגיבוש האסטרטגיה של הרשת (SWOTׁׂ) איתרנו חולשות ואיומים מול עוצמות והזדמנויות שהדגישו את היותנו מחוללי מהפכות חינוכיות בעיקר בפריפריה. בית הספר של המחר אינה עוד סיסמה כי אם צוהר והזדמנות לפדגוגיה אחרת. זו הסיבה שאנחנו מכוונים למטה רזה וחזק שיודע לנהל מעצמה חינוכית, ולהוביל הטמעת מודלים חדשניים, תכניות חינוך עדכניות, חדשנות וערכים”.
לפני כשש שנים טבעה הרשת מושג חדש – ערי חינוך, נושא שצבר עוצמה וחיזוקים בשטח: “הרשת מכוונת לתהליך עומק להגשמת חלום חינוכי חדש. כך קרה במפגש עם ראש עיריית קרית גת, אבירם דהרי. מה שהחל כהובלת בי”ס של אורט בעל מאפיינים של פריפריה חברתית ע”י מנהלת בית הספר אורט בוים בקרית גת, ציפי בן טולילה, להיותו בי”ס מוביל באסתטיקה, במצוינות ובאיכות – התרחב בהמשך למהלך עירוני בו אורט מנהלת ומובילה את כל התיכונים בעיר. מנהלי האיזור של אורט מהווים חלק מהאסטרטגיה היישובית ביישובים כמו טבריה, קרית שמונה, אלקנה ועפולה”.
עוד הוסיף: “תדמית החינוך היא שהחינוך נתון במשבר עמוק. אני מציע להתרומם מכך. זה אינו מדויק. עפ”י המספרים שבידי הפריפריה מיישרת קו עם המרכז. אומנם יש צורך לחזק שני מגזרים ולהעביר להם את המסר שהם בראש מעיינינו: הערבים- הבדואים והחברה החרדית ואנחנו כאן כדי לעשות זאת ע”י השקעה בשילובם בכלכלה, בטכנולוגיה, ובעולם המחר”.
“השנה התמודדנו עם אתגר לא פשוט בו 41 בתי ספר עמדו למכרז. כל בתי הספר שלנו בחרו בנו שוב ונוספו לנו חדשים. זוהי הבעת אמון עצומה ובלתי מובנת מאליה. ראשי רשויות מביעים בנו אמון מלא. זהו אחד המבחנים הגדולים והחשובים. גאוה גדולה. הרשת אינה ממהרת לגשת לכל מכרז, אלא אם כן זה נוגע לעבודה בפריפריה חברתית ולמגזרים מיוחדים כמו החברה הבדואית – ערבית וזו החרדית. שם אורט צריכה להיות ולהוביל לשויוניות בחינוך של מרכז-פריפריה”.
המנכ”ל שיתף כי בהובלתו של שרון גרינברג, שמונה לאחרונה לתפקיד ראש המנהל למחקר ולפיתוח ולהכשרה ברשת, אורט שואפת להוביל מהפיכה אמיתית בעולמות התוכן ולקדם כיווני חשיבה חדשים, לרבות אלו הקשורות ברפורמה בבגרויות: “לצד היותנו רשת המקימה מרכזי חדשנות, מקדמת למידה רב שכבתית ותכניות חדשניות, אני קורא לכולם להיות פתוחים. עלינו למצוא דרכים יצירתיות להוראת ידע ללא בחינות בגרות. לא נזניח את מקצועות הרפורמה, נקבע כללים ונקפיד על עבודות חקר. עלינו לקחת על עצמינו להוביל שינוי וזה תלוי בנו…אני מזמין אתכם לקרוא כתבה מרגשת על יישום מודל החינוך ההוליסטי בבית שאן שפורסמה לאחרונה בדה מרקר. זהו מיזם שהגינו לפני 9 שנים – הוכחה לכך שאפשר לעשות חינוך אחרת.”
עוד התייחס המנכ”ל להרחבת מסלולי ההנדסאים וההכשרות המקצועיות אותם מובילות מכללות אורט כיעד אסטרטגי של הרשת: “מכללות ישראל קיבלו חיזוק והבעת אמון משרת העבודה, אורנה ברביבאי, על היותן מכללות מובילות. אני פונה מכאן לנציגי הממשלה להכרה גם בשלוחות למסלולי הנדסאים”.
“ברוב הערים המעורבות בישראל, אורט מובילה את החינוך. האירועים בשנים האחרונות עימתו אותנו עם מצבים בהם התנהלו קרבות רחוב בין ערבים ליהודים, בהם לקחו חלק גם תלמידינו. בעיר עכו, בה פועלים ארבעה בתי ספר של הרשת במגזר הערבי והיהודי, אנחנו מקדמים בשיתוף הרשות המקומית תכנית שוויונית ליצירת חוויות של הצלחה”.
“פעולות אלו ודומות קשורות לעשייה הנפלאה שמוביל צוות אורטוב בראשות דפנה אלון, כתנועת נוער של הרשת בהטמעת תכניות ערכיות בשטח”.
את דבריו סיים בדברי תודה לעוסקים במלאכה: “תודה ענקית עם חיבוק גדול לכולכם. אתם בעלי שליחות עצומה והתודה לכם על שנתיים לא קלות ועל השנים הבאות”.
עם סיום דבר המנכ”ל וכחלק מהמסר המרכזי של הכנס הוזמנו ההרכב המוסיקלי אורט “ביאליק ביט” ותלמידי אורט חילמי שאפעי בעכו, לביצוע כובש לב של השיר אני ואתה ואתה נשנה את העולם.
פרדריק בלסן – חוקר ומרצה לחדשנות, שינוי, דיגיטל, טרנדים וטרנספורמציה, עורר עניין בקהל עם הרצאתו ?Now What העוסקת באופן בו מתמודדים ארגונים, מותגים ואנשים עם התקופה המאתגרת ביותר שידענו, ולאן הולכים מכאן. בלסן דיבר על כך ששנת 2022 היא שנה בה האנושות עברה שיבוש בקצב ובעומק שלא ידענו בעבר. אבל, התקופה הזאת מביאה עימה גם גל של יצירתיות, חדשנות ותפיסות עולם חדשות. חברות, ארגונים ומותגים מאמצים פרוטוקולים חדשים, הרגלים חדשים ורעיונות חדשים שמשנים את הדרך בה אנחנו צורכים, חיים ומתנהלים. בהרצאה קצבית ומעוררת מחשבה על אבולוציה של אימוץ ונטישת הרגלים הציף שאלות ובחן עם הקהל כיצד חברות מתנהלות? כיצד אנשים מתנהגים? אילו טכנולוגיות ורעיונות ישארו איתנו גם אחרי? אילו מהלכים והחלטות מעניינות לוקחים מנהלים? כיצד שווקים משתנים? מי מפסיד ומי מרוויח בגדול? מה קורה עכשיו ומה יקרה (אולי) מחר? ובכלל….לאן הולכים מכאן?”
אחריו הוזמן שרון גרינברג, שמונה לאחרונה לתפקיד ראש המנהל למחקר ופיתוח והכשרה ברשת אורט להציג את ORT Israel Future Ready, תכנית אסטרטגית חדישה המציגה כיוונים ליצירת מנהיגות מובילה לחדשנות ופדגוגיה מיטבית בבתי הספר של הרשת, תוך ביסוס מעמדה כרשת מקצוענית וכקהילה חדשנית, יוקרתית, ומובילה. בבסיס המיזם מונח הצורך להעצים את המנהלים הפדגוגים כמנהיגים המובילים ומשלבים חדשנות פדגוגית ודיגיטל. עקרונות התכנית מבוססים על שילוב משמעותי ודומיננטי של טכנולוגיות למידה בשיגרת בית הספר בצד הוראה מסורתית. כל בית הספר מהווה מרכז חדשנות המשכן בתוכו גרעין יזמי של סטארט אפ וכל בתי הספר ומרכזי החדשנות ברשת מנהלים בינהם קשרים מפרים וחולקים ידע וניסיון שיתופי – רשת של נוירונים. התוצאה היא שפתרונות הלמידה הטכנולוגיים מעודדים S.E.L ולמידה חברתית חוצת מוסדות. יישומה של התכנית מבוסס על שילוב ידיים בין מינהלי הרשת השונים והתגייסותה של השדרה הניהולית להובלת שינוי.
אחריו הוזמן נתנאל חי יוסף, יועץ אסטרטגי המתמחה בחיבור ושת”פ בין המגזר העסקי, הפרטי והממשלתי, להרצות על הדרך בה מייצרים חוויות של חיים משותפים יחד, ע”י העצמת תלמידים וסיפר על הובלת מיזם אחדות בעיר עכו למציאת נקודות משותפות סביבן ניתן להתאחד.
בחלקו השני של היום התקיים פאנל מנהלי בתי ספר באורט בהנחיית גדעון אוקו בדרך למצוינות 2030 בהשתתפות: אודי סט – מנהל אורט ישיבת מערב השומרון, אלקנה; רבאב נאסר – מנהלת אורט חושב אופקים, רמלה; רותם לצטר – מנהל אורט אבין, רמת גן; אילן פרסטר – מנהל אורט כרמים, כרמיאל ועדה אברהכהן שמש – מנהלת אורט ע”ש שמעון פרס, יקנעם. בפאנל, שייצג באופן בולט את הגיוון ברשת, הועלו מחשבות על תפיסת מושג המצוינות מזוית אישית של המנהלים לצד תפישת המושג מנקודת מבטם של תלמידים. במהלך הדיון צפו שאלות כמו איך מייצרים סביבה מצמיחה ומה נדרש מאקלים בית הספר בכדי שיהווה קרקע לפיתוח מצוינות. חברי הפאנל הוזמנו לספר על הדרך בה הם מנהיגים את ביה”ס ולשתף בטיפים ועצות להנהגת שינויים. לצפיה בסרטון על טרנספורמציה דואלית.
את הכנס חתם היוצר מאור כהן במופע סטנד רוק ששילב בין שירים אהובים לבין קטעי הומור מצחיקים.