כנס מנהיגות רשת אורט ישראל בנושא “עתידנות וחדשנות בחינוך כבונות חוסן ניהולי ופדגוגי”, התארח במכללה האקדמית גליל מערבי בעכו, בלב הגליל.

זהו הכנס המקצועי השני שקיימה רשת אורט ישראל לחברי השדרה הניהולית שלה, בעיצומו של אחד מהאתגרים הגדולים שמדינת ישראל חוותה מאז הקמתה. מלחמת חרבות ברזל והאירועים המטלטלים שחוותה ועדיין חווה החברה הישראלית מאז ה-7.10, העמידה את מערכת החינוך ואנשי החינוך בפני אינספור התמודדויות מורכבות והתאמות נדרשות למציאות חדשה. הכנס הראשון שהתקיים במהלך חודש דצמבר האחרון, התמקד באופן טבעי, באתגרים של מנהיגות חינוכית בתקופת מלחמה בדגש על מפגש עמיתים מחזק והזדמנות לבניית שיתופי פעולה למען חיזוק החוסן ואימוץ שפה חדשה, שמתייחסת לצרכים. הפעם, בחרו מארגני הכנס לעסוק בהיבטים שונים של עתידנות וחדשנות בחינוך, לצד המציאות המאתגרת של שגרת החירום. הכנס היווה הזדמנות לעסוק בחינוך חדשני כמטרה של הרשת, גם בתקופה המורכבת הזו.
הכנס נפתח בהתכנסות בלובי בניין ביה”ס לניהול במכללה, במהלכה הוקרן מיצג הנופלים של בוגרי הרשת וחולקו צמידי הנצחה לזכרו של יוסי הרשקוביץ’ ז”ל. רשת אורט ישראל איבדה עד כה 93 בוגרים ובוגרות באירועי הלחימה וה-7.10, שמות ופנים שהוקרנו מאתר הנופלים שהוקם באתר רשת אורט ישראל, למען הנצחתם. במהלך השבועות נאלצה משפחת רשת אורט להתמודד גם עם הבשורה המרה על נפילתו בקרבות בדרום של יוסי הרשקוביץ’ הי”ד, מנהל אורט פלך ספניאן בנים בירושלים. ונפילתו של רס”ן נצר שמחי הי”ד, בנם של אילן ושחר שמחי. אילן הוא מנהל ביה”ס אורט אלון בנוף הגליל ברשת אורט ישראל. מתוך הכאב, רשת אורט ישראל מחוייבת לחינוך דור העתיד ומתן כלים עדכניים, באמצעות שיתופי פעולה ויוזמות חדשניות המתכתבים עם העולם בו צומחים התלמידים.

את הכנס הנחתה שולי אליקין, מנהלת אורט מעלות: “מנהלי בית הספר מגוייסים בשגרה בצו 8. תפקידם ליצור עבור התלמידים והצוותים תחושה של שפיות, אי של ודאות, ואפילו יכולת לראות את הירוק שמסביב, ירוק עוד יותר.”

שולי אליקין, מנהלת אורט מעלות
במהלך הכנס הוקרנו סרטונים שהופקו כחלק מפעילות מיזם המילה הטובה 2024 בתחרויות השונות שהתקיימו במסגרתו להרמת המורל: תחרות השירים; תחרות סרטוני הפרסומת ואתגר מפרגנים מהחזית.
תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל מח”ת פתחה את הכנס בדברים מחזקים: “משבר הוא הזדמנות לגלות מנהיגות אמיתית, להשתחרר מהצורך הבסיסי שלנו כמנהלים להיות בשליטה ולהתמקד ביכולת לחזק את ההשפעה. עוצמתה של רשת אורט היא ביכולת ליצור שיתופי פעולה נרחבים בתוך הרשת, ולרתום עוצמה זו להתאים את עצמינו לסביבה ולגלות גמישות, למצוא את האיזון בין חדשנות מתוך השאיפה להוביל קדימה, לבין בנית החוסן והאיתנות. ההסתכלות היא על העתיד, המטרה היא יצירת מוטיבציה לעבודה, להכיר טוב ולעזור למצוא את הפתרונות והמענים. תפקיד מנהל בית הספר הפך למרכזי ומאתגר. יחד עם צוותו עליו להוביל כעת יותר מתמיד חשיבת מסלול מחדש בדגש על חשיבה ולא חישוב.”

תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל חינוך ותפעול באורט
פרופ’ נסים בן דוד, נשיא האקדמיה גליל מערבי, מארחת הכנס, הוזמן לשאת דברים. פרופסור נסים בן דוד, פרופסור לכלכלה וראש המכון לחקר הכלכלה והמדיניות הכלכלית בישראל, דיבר על חשיבות העתידנות בחינוך עבור תלמידים ובוגרים להשתלבותם בשוק העבודה העתידי: “המוסדות שיעשו תפנית גבוהה יכינו את הבוגרים למשרות טובות יותר, עם משכורת גבוהה יותר. עוד שיתף כי ברח זו: “המכללה מתפתחת בחוגים שהיא מציעה, דבר שמשפיע על כל האיזור”.

פרופ’ נסים בן דוד נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי
ד”ר מירי שריד, ראשת החוג לחינוך במכללה חיזקה את דבריו של בן דוד: “העתיד מתדפק על דלתות מערכת החינוך בטכנולוגיה ובחדשנות, וצריך לסייע לסטודנטים להיות סוכני השינוי ע”י כך שהמערכת תותאם לעתיד”.

ד”ר מירי שריד, ראשת החוג לכלכלה במכללה האקדמית גליל מערבי
פרופ’ ארי נוימן, מומחה לחדשנות חינוכית, הוזמן להרצות בפני המשתתפים על איך מחנכים לקראת עתיד לא ידוע. פרופסור נוימן, ראש התכנית לתואר שני, בניהול מערכות חינוך במכללה, הוא מייסד ״מובנים״ – אחד מארגוני ההערכה הבולטים בארץ העוסק בליווי ארגונים בתהליכי קבלת החלטות מבוססות נתונים. הוא נחשב לאחד החוקרים המובילים בתחום החינוך והעתידנות, פרסם עשרות מחקרים מדעיים בתחום בשנים האחרונות והוא מרצה בנושא בארץ ובעולם. נוימן דיבר על אתגרים חינוכיים בצל מהפכות בקצב ובהיקף שלא התרחשו מעולם: רכבים אוטונומיים, מערכות AI, רשתות חברתיות ותחומי תעסוקה שלא הכרנו. “זה הזמן להכיר את השינויים שמעצבים כבר היום את דור העתיד; להבין איך מעניקים לילדים את מיומנויות המאה ה 21 ולהכיר את הגישות החינוכיות שמביאות תקווה חדשה לחינוך – התחום החשוב ביותר לעתיד של כולנו… חיזוי העתיד זו שאלה של אנשים שעוסקים בהכנה של אנשים לחינוך…מורים הם מעצבי העתיד יחד עם התלמידים.” עוד הסביר נוימן: “שני כישורים נדרשים כדי להצליח בעתיד – ניהול עצמי וניהול הקשר עם אנשים אחרים. בסופו של דבר הכוונה עצמית מביאה אותנו להשגת חלומות”.

פרופ’ ארי נויימן
פאנל “מדברים מהשטח”, אותו הנחתה ד”ר שרה עובד, מנהלת אורט פסגות בכרמיאל, עסק בשיתופי פעולה מגוונים שבתי הספר מקיימים לקידום חדשנות ויזמות. השתתפו בו מנהלי בתי ספר, רכזי מגמות ותכניות ייחודיות, תלמידים ובעלי תפקידים נוספים שהגיעו לספר ולשתף בחוויה שלהם, כחלק משיתופי פעולה רשתיים העוסקים ביזמות וחדשנות.

ד”ר שרה עובד, מנהלת אורט פסגות כרמיאל
דר’ אבי מנשס, מנהל אורט שחקים בנהריה, הציג יחד עם תלמידים את שיתוף הפעולה המתמשך עם מכללת הגליל המערבי בנושא המסלול לרכישת תואר ותעודת הנדסאי בסיום י”ד.

דר’ אבי מנשס, מנהל אורט שחקים עם תלמידיו מציגים את שיתוף הפעולה עם המכללה
שרון גרינברג, סמנכ”ל וראש מנהל מחקר ופיתוח והדרכה ברשת הציג את את תכניות הדגל Future Ready ו-iSTEAM והשלימו אותו 3 מורים שהציגו דוגמאות מהשטח:
- ז’קלין עלי, רכזת iSTEAM באורט כרמים בכרמיאל – הציגה שיתופי פעולה עם בתי ספר ממדינות אחרות במסגרות של ויקאטונים (מיני הקאתון וירטואלי) כחלק מהפעילות בתכנית.
- אלי וקס, פיוצריסט המוביל את תכנית ORT FUTURE READY באורט דרסקי בעכו הציג את תנופת ההסמכות בבית הספר ואת היתרון שפיתחה התכנית עבור משתתפיה לעתיד התעסוקתי.
- ריקרדו רוזנטל, רכז מגמת אלקטרוניקה ואלקטרואופטיקה, באורט מעלות, הציג את החיבורים בין אורט מעלות לבין חברת ווסטרן דיגיטל כיצוג לתהליך חדשנות ויזמות חינוכית מתמשכת.
בתום הפסקה קצרה, התפזרו המנהלים בין חמש הרצאות מעמיקות בתכני הכנס, המלוות בשיח מונחה, כשכל אחת מהן התמקדה בעוגן שונה:
- אינטליגנציית חוסן בעת משבר – בהנחיית ד”ר עוז גוטרמן, מרצה בכיר באוניברסיטת בר אילן וראש החטיבה למשאבי אנוש במכללה האקדמית גליל מערבי. מגיש הפודקאסט העתידני “עולם חדש מופלא”. ההרצאה התמקדה באינטליגנציית חוסן ובכלים המתקדמים ביותר לצמיחה בזמני משבר.
- הוראה ולמידה בעידן הדיגיטלי: יישומים מעוררי סקרנות ויצירתיות של תלמידים – בהנחיית המרצות ד”ר מיכל רווה, ראשת התכנית לתואר שני באוריינות וחדשנות בחינוך במכללה האקדמית גליל מערבי; חוקרת התפתחות אוריינות שפה וקריאה בקרב ילדים, מבוגרים עם לקויות קריאה וד”ר ענת קלמר, מרצה בתכנית לתואר שני באוריינות וחדשנות בחינוך ובמכללת אורנים; חוקרת הבנת תהליכי למידה של מושגים מתמטיים. ההרצאה התמקדה בחשיבה פדגוגית חדשנית ללמידה פעילה דרך משחק, חקר ובניית תוצר, בליווי דוגמאות מוחשיות שיושמו במחקרי התערבות ובהוראה והובילו ללמידה המבוססת על הבנה.
- העתיד (כמעט) כבר כאן – בינה מלאכותית מותאמת לאנשים עם לקויות למידה והפרעת קשב – בהנחיית ד”ר גיל מאור, ראש אשכול לקוי למידה במכללה האקדמית גליל מערבי. מטפל CBT ומדריך. ההרצאה עסקה בבינה מלאכותית משתלבת כטכנולוגיה מתפתחת בכל תחומי החיים בדגש על ניהול ולמידה. במסגרת ההרצאה נערוך דיון כיצד שימוש מושכל בבינה מלאכותית יכול לסייע לילדים, נוער ומבוגרים עם הפרעת קשב ולקויות למידה.
- מנהיגות חינוכית במשבר או משבר במנהיגות או משהו ביניהם – בהנחיית ד”ר מוטי מרדלר, מורה, מחנך, מרכז מגמה טכנולוגית וראש תחום טכנולוגי במסגרות חינוכיות בחינוך העל יסודי. חוקר בתחום המנהיגות, היצירתיות והחדשנות בחינוך. ההרצאה עסקה בשאלה מי הם המנהיגים האפקטיביים בבית הספר ובעיקר בעתות משבר? לא בהכרח מנהלי/ות בית הספר, אלא המורים/ות, המחנכים/ות, ותפקיד ההנהלה היא לטפח אותם.
- ההיבטים האתיים של שימוש במערכות מבוססות AI בתחום החינוך- בהנחיית ד”ר אריה רשף, מרצה בכיר במכללה האקדמית גליל מערבי ואוניברסיטת חיפה בעל תואר עוסק בחקר ההתפתחות המוסרית של האדם ובאתיקה יישומית למנהל עסקים ולמערכות חינוך. ההרצאה עסקה בשינוי – ההבטחה והאיום שטומנת בחובה הבינה המלאכותית, בדרך בה הלומדים צורכים מידע באמצעות הזמינות למאגר ידע רחב והצגתו באופן שעוזר ללומדים ללמוד באופן יעיל. בהרצאה הציג רשף את ההיבטים האתיים של שימוש במערכות מבוססות AI בתחום החינוך.
לאחר סיור במרחבי המכללה, התפזרו המשתתפים לעבודה בסדנאות שהובילה היחידה ללימודי חוץ במכללה האקדמית גליל מערבי.
- סדנת “כשזה לא בגללי אבל בשבילי?” בהנחיית מיטל קוסטיקה – מרצה ללימודי NLP ביחידה ללימודי חוץ במכללה האקדמית גליל מערבי עסקה בהימנעות ליוזמה.
- סדנת: “הבגד שלי הוא אני” בהנחיית יעל נח, מרצה ללימודי סטיילינג טיפולי ביחידה ללימודי חוץ של המכללה האקדמית גליל מערבי, עסקה בחיבור לבגדים שאנו בוחרים ללבוש, מתוך רגש שהבגד משדר את מי שאנחנו – הבגד הוא העור השני שלנו, וללא מלים משדר שפה ומסר לסביבתנו ולרוב יכול להעצים אותנו או ההיפך. בסדנא הוצגו מחקרים העוסקים במשמעות הסימבולית שאנו נותנים לבגדים, ומהי השפעתה כשאנו לובשים אותם וכן עקרונות גישת “סטיילינג תרפי” ככלי להעצמה, פיתוח היכולת לביטוי אישי, הנכחה עצמית, שיפור הדימוי העצמי והתפיסה העצמית, התמודדות עם מתחים וסטראוטיפים, אידיאלים ותפיסות אישיות וחברתיות מעכבות.
- סדנת “מיינדפולנס כדרך חיים” בהנחיית אורלי עופר, מרצה ללימודי מיינדפולנס ביחידה ללימודי חוץ של המכללה האקדמית גליל מערבי. מיינדפולנס או בעברית קשיבות היא טכניקה עתיקה וגם מבוססת מחקר עכשווי, המאפשרת באמצעים קוגניטיביים (אימון המוח)לפתח את יכולת הקשב והריכוז שלנו, לווסת את רגשותינו, יכולתנו להתמודד עם מצבי לחץ וחרדה, קשיים רגשיים ואפילו כאב פיזי ולנהל תקשורת יעילה יותר. הסדנה עסקה בתרגול קצר שניתן ליישמו בעת לחץ והכרות עם תרגילים וטכניקות בהם ניתן לשפר את חיינו באמצעותה, לנהל תקשורת טובה יותר עם עצמנו ועם סביבתנו.
- סדנת “חמלה עצמית כמשאב לטיפוח חוסן בראי ה- CBT” בהנחיית מאיה ויצמן ספיר, מרצה ללימודי הכשרה לעבודה ועם ילדים ונוער בסיכון ו- CBT APPLIED ביחידה ללימודי חוץ של המכללה האקדמית גליל מערבי. הסדנה עסקה בדרך בה אנו מתייחסים לעצמנו בזמנים קשים. כיצד אנו דואגים לעצמנו בשעת מצוקה? מסתבר שלנהוג כלפי עצמנו בטוב לב והבנה, זו משימה קשה יותר מכפי שהיינו מצפים. חמלה עצמית, הינה היכולת לראות את הקושי שלנו ב”עיניים טובות”. ככל שנלמד להגיב באופן חומל כלפי עצמנו, יתרחב מעגל החמלה כלפי האחר. במסגרת הסדנה, נחשפו המשתתפים למספר פרקטיקות מעולם הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי לפיתוח וטיפוח חמלה עצמית: יומן מחשבות חומלות, תשאול סוקרטי, הפרדה קוגניטיבית( ACT ) ואקטיבציה התנהגותית.
- סדנת “הסבה מניהול לייעוץ מנהלים” בהנחיית אורלי גפני, יועצת ארגונית בחברת ד״ר עדנה פשר ושות׳, וירדן פשרל, מתמחה בחברת ד״ר עדנה פשר ושות׳, מרצות ללימודי ייעוץ מנהלים ופיתוח ארגוני ביחידה ללימודי חוץ של המכללה האקדמית גליל מערבי. הסדנה עסקה בתפיסה ניהולית שמושתתת על מחקר עדכני, שבמרכזו, תורת המורכבות. עוד עסקה הסדנה בסיוע למנהלים שנערכים לקריירה חדשה ולמנהלים שבוחרים להרחיב את ארגז הכלים שלהם. וחשפה אות המשתתפים לכלים ומיומנויות שנדרשים ליועץ על מנת ללוות את הנועצים בצורה המיטבית בליווי דוגמאות עם זיקה להיבטים העסקיים והמקצועיים הנדרשים ליועץ ועל המעבר משכיר ליזם.
בדברי הסיכום שנשא מנכ”ל הרשת, צבי פלג, חידד את חשיבותה של האחדות כמנוע לחזרה לשיגרה ולהובלת שינוי מתבקש לעתיד: “אנחנו עומדים בצומת שקשורה בעתידה של מדינת ישראל. אתם שליחי מצווה כדי להכין את בתי הספר לקראת העתיד. מחוייבים לכל הדתות, מחוייבים לאחדות ומחוייבים ללמד את העם היהודי את זהותו. תפקידנו לחזק אתכם שכן אתם אלה שפוגשים יומיום את מגוון אוכלוסיה הישראלית שאותה צריך לטפח באהבה כדי שיהיה שלום בארץ…רשת אורט כמובילה בחינוך במדינת ישראל עסוקה בהכשרת מורים שיוכלו להיות המובילים של השינוי הזה ברשת ובמדינה”.
צבי פלג, מנכ”ל רשת אורט ישראל
הצוות המארגן בחר לסיים את הכנס בטקס יזכור לנופלים ממשפחות עובדי הרשת. הרב גלעד מסינג, ראש ישיבת אורט טבריה, נשא דברים לזכרם הנופלים יוסי הרשקוביץ ז”ל, מנהל אורט פלך בנים ונצר שמחי ז”ל, בנו של אילן שמחי.