סדרות סתיו 2020: ראש ביה”ס למדעי המוח באונ’ ת”א במפגש עם מורים ותלמידים

מרכז המחקר והפיתוח של רשת אורט ישראל העביר סדרת הרצאות מקוונות בנושא המוח והחושים, כחלק מפרויקט “סדרות הסתיו” למורי ולתלמידי הרשת. סדרת ההרצאות עסקה במערכת החישה – אחת מהמערכות המסקרנות ביותר בגוף האדם. החושים הם הדרך שלנו לקבל רשמים מהסובב אותנו. כל המחשבות, הזיכרונות ואפילו החלומות שמתרחשים ואצורים במוחנו ניזונים ומושפעים מקלטי החושים – הדברים שאנו רואים, שומעים, טועמים, מריחים…

את המפגש הראשון בסדרה הנחו ד”ר נירה שמעוני-איל ויאיר בן-חורין מהמרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט. הם ערכו לתלמידים ולמורים היכרות עם מערכת החישה של האדם, ובפרט עם חוש הראייה. ראשית דיברו על העיניים, אשר נמצאות בחזית מערכת הראייה וקולטות את האור המגיע מהעולם הסובב אותנו. באמצעות התנסות פשוטה מהבית, משתתפי הסדנה גילו שבכל אחת מהעיניים קיים “כתם עיוור” – נקודה על גבי הרשתית שבה האור אינו מתורגם לאותות חשמליים. משם המשיכו המשתתפים במעלה מסלול הראייה העצבי. המנחים דיברו על היכולת המופלאה של האדם לאמוד מרחקים באמצעות ראייה תלת-מימדית, והמשתתפים התנסו במספר אשליות אשר חושפות את “אחורי הקלעים” של יכולת זו. בחלקה האחרון של הסדנה הראו מספר פיתוחים טכנולוגיים המאפשרים לאנשים עיוורים לראות על ידי “ערבוב חושים”: מכשיר המאפשר “לטעום את האור” על ידי המרת מידע ויזואלי לתחושות בלשון שבפינו; ופיתוח אחר המאפשר “לראות צלילים” באמצעות המרת מידע ויזואלי לגלי קול.

המפגש השני בסדרה הועבר על ידי פרופסור יוסי יובל מבית הספר לזואולוגיה וראש בית הספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל-אביב. פרופ’ יובל הציג כמה מהמחקרים שלו, העוסקים בחושים של עטלפים. במהלך ההרצאה הוא סיפר מה מלמדות אותנו חמישים מיליון שנות אבולוציה על חישה באמצעות גלי קול. לאחר היכרות עם סוגים שונים של עטלפים ועם מערכות הניווט המשוכללות שלהם, המשיך פרופ’ יובל והראה מספר פיתוחים טכנולוגיים המבוססים על עקרונות דומים. בין השאר, הוא הראה כיצד ניתן להשתמש ברובוטים דמויי עטלפים באפליקציות חקלאיות.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *