כנס הערכות מנהלי בתי הספר ברשת אורט לשנת הלימודים תשפ”ה, התקיים השנה בעיצומו של אחד מהאתגרים הגדולים שמדינת ישראל חוותה מאז הקמתה. מלחמת חרבות ברזל והאירועים המטלטלים שחוותה ועדיין חווה החברה הישראלית מאז ה-7.10, העמידה את מערכת החינוך ואנשי החינוך בפני אינספור התמודדויות מורכבות והתאמות נדרשות למציאות חדשה. השגרה “החדשה”, מלווה בדאגות לביטחון פיזי ורגשי לקהילות בתי הספר, העצימה את תפקידו של ביה”ס כעוגן ומקור צמיחה לקהילה. לצד ההתחזקות המתמדת בהיבטי האקלים והחוסן, סימנה הנהלת הרשת את הצורך להתחדשות פדגוגית ולהתאמת תהליכי הלמידה לתהליכים המואצים המתרחשים סביבנו, בכלל זה כניסת הבינה המלאכותית לחיינו ולעולם החינוך והניהול. התאמות אלו מתחברות גם אל מינויים חדשים ומשמעותיים בהנהלת הרשת, המביאים עימם רוח חדשה.
כפועל יוצא מכך, הובילו השנה את הכנס, שהתקיים במכללת אורט הרמלין בנתניה בהשתתפות הצוותים הבכירים בבתי הספר של הרשת, שני מינהלים במשותף: מנהל חינוך ותפעול ומינהל מו”פ והכשרה, המייצגים כל אחד מהם, היבט אחר וחשוב להצלחת התהליך החינוכי של בתי הספר בשטח וליצירת אופק עתידי לבוגרי הרשת. שיתוף הפעולה בין המינהלים, שהועצם השנה בהובלת שני ראשי המנהלים: תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל חינוך ותפעול ושרון גרינברג, סמנכ”ל וראש מנהל מחקר ופיתוח והכשרה, היווה את הציר המרכזי לתכני הכנס ועסק בכיוונים ליישום התובנה לפיה חדשנות וכל יוזמה, גדולה כקטנה, מחייבת בסיס של שגרה או סדירות קבועה. ברוח זו בחרו מנהלי הכנס להעביר בין משתתפי הכנס, שאלון אבחון מקדים, במטרה לייצר תמונה לגבי מידת ההתקדמות של בתי הספר ולזהות אזורים לשיפור וכן לשלב בכנס הרצאות וסדנאות שמתייחסות לאתגרים השונים ומציעות מענים יצירתיים, במטרה לייצר למידת עמיתים שיתופית והזדמנות להפרייה הדדית.
את הכנס פתח רז פרויליך, מנכ”ל הרשת הנכנס, מחליפו של צביקה פלג, ממנו נפרדת בימים אלו הרשת. פרויליך הציג את עצמו וסיפר על תפקידיו הקודמים, ביניהם: מייסד ומנכ”ל תנועת “אחרי”; תפקידים בכירים בחברת אמדוקס; מנכ”ל החברה למתנ”סים ומנכ”ל משרד התרבות והספורט. עוד הודה לצביקה פלג, קודמו בתפקיד, על הליווי בחודשים האחרונים: “תודה עמוקה לצביקה, מנהיג ראוי ומשמעותי, שיש מה ללמוד ממנו, על התהליך. מצאתי ארגון יוצא מהכלל.”
בהמשך שיתף כי במהלך אירועי ה-7.10, עת היה חלק מכוח החילוץ בקיבוץ בארי- נפצע, ובמשך שלושת החודשים שאחרי עבר תהליך שיקום. “תהליך ראיונות הקבלה לאורט התרחש במקביל לתהליך השיקום… אירועי ה-7.10 חיזקו בי את הצורך להשתלב בתפקיד משמעותי בעולמות חינוך, חברה וקהילה… להיות חלק מתהליך הפיכתם של בני הנוער לאזרחים תורמים, משימה שהופכת מאתגרת יותר ויותר לנוכח אחד מהעשורים המורכבים ביותר בהם מצויה החברה הישראלית.”

תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מח”ת, חידדה את היתרונות שבשיתוף הפעולה בין שני המינהלים עבור בתי הספר: “מפ”ה נותנים לנו כלים לצעד הבא”. את דבריה חיברה למפגש המנהלים הקודם שהתקיים גם הוא בצל אירועי מלחמת חרבות ברזל ועסק במשבר כהזדמנות לגילוי מנהיגות אמיתית בתנאי משבר ואי ודאות. “עם החזרה לבית הספר התמקדנו כמנהלים ביצירת מרחב עם סדיריות ושגרה חינוכית חדשה בהם תלמידים וצוותים יכולים לתפקד ולהיות יצרניים… גם בבתי ספר כמו בשלומי ובקרית שמונה, שנותקו לחלוטין מהשגרה שלהם, ופוזרו – המנהלים הצליחו להקים מסגרות חדשות, ועל כך עלינו להכיר תודה”.
תימורה התייחסה לשלב הנוכחי עימו מנהלי בתי הספר מתמודדים: “אנחנו נמצאים כעת במקום שכל אחד ואחת מכם יצר לעצמו פרמידה כזו או אחרת של תפקודים, ובחוויה המשותפת שלנו אנו מרגישים שכבר יש סדר ניהולי. יותר מכך, ביה”ס הפך לעוגן של הקהילה”. עוד התייחסה לשאלון המקדים שנשלח אל המנהלים: “השאלון בחן 3 מימדים מאוד רלוונטיים. לאחר שכימתנו את הנתונים וההתבוננו בהם למדנו כי יש צורך לבחון אותם מכמה היבטים. לחדד את ראיית הדברים בהרבה פנים ולא רק מכיוון אחד… חשוב לזכור שסימני שאלה מצמיחים התפתחות.”
שרון גרינברג, סמנכ”ל וראש מנהל מחקר ופיתוח והכשרה, שיתף במהלכים שהוביל השנה המינהל בסיוע לבתי הספר לייצר קפיצת מדרגה. “השנה פיתחנו 3 תכניות חדשות, בחלקן יצאנו לפיילוט, אליהן תיחשפו במהלך היריד: ביולוגיה סינטתית, בשביל האנרגיה וספורטק. 10,000 תלמידים מאורט הם כבר בעלי הסמכות אותן רכשו במסגרת תכנית FR; עשרות בתי ספר ברשת פעילים בתכנית AI ורבים מהתלמידים ביקרו והתחברו לתעשייה ולאקדמיה באמצעות הפעילות בתכניות השונות. מאחורי הכותרות, שחלקכם נחשף אליהן כמו: iSTEAM; FUTURE READY; AI MINDSET; וליווי חכם יש תוכן, כלים, שיטות וכיוונים חדשים ואנחנו רוצים לספק לכם הצצה אליהם היום באמצעות סדנאות בהן תבחנו ע”י למידת עמיתים כיוונים חדשים ויריד תוכניות משותף למפ”ה ולאורטוב בו תוכלו לסייר”.
גדעון זיילר, מנכ”ל חברת מתודיקה- למידה אפקטיבית, מהאישים הבולטים והמובילים בתחום הלמידה הדיגיטלית ושותף להובלת פיתוח למידה ועיצוב סביבות למידה חדשניות מתוך בסיס מחקרי של עולם הנוירו-פדגוגיה באורט, הוזמן לשאת את הרצאת הפתיחה “הבורות והמקפצות בדרך להתחדשות בית ספרית.” בהרצאתו בחן כיוונים לשילוב רלוונטיות והתחדשות בלמידה ע”י חיבור בין פדגוגיה, טכנולוגיה ומדעי ההתנהגות והציע לבחון את התהליכים מנקודת המבט של הלומדים. “חדשנות פותרת בעיות ונדרשת בעולם חדש, אבל כדאי לבחון אותה בהקשרים של יצירת הרגלים ולאו דווקא ממדדי מוטיבציה שונים. הסוד במנהיגות ובהובלת שינוי הוא השינוי הרגלים וגם בדיון על חדשנות צריך סדירות ולדבר במספרים.” עוד הוסיף כי שימוש בכלים מתחום מדעי ההתנהגות יכול לקדם תרבות והרגלי חדשנות.
בחלקו השני של הכנס התחלקו המנהלים לקבוצות שהשתתפו בסבבי סדנאות וזמן סיור ביריד תכניות משותף לאורטוב ומפ”ה. המנהלים יכלו לבחור לקחת חלק מאחת מתוך ארבע סדנאות: כל אחד מותג; ניהול בעידן AI; מסטר שף של חדשנות ומשבר לכלי. מטרת הסדנאות היתה לאפשר למידה משותפת של הצוות שתיצור בסיס להפריה הדדית בהמשך והזדמנות חשובה ללמידת עמיתים ולמפגש מחזק.
ביריד התכניות שהתקיים במבואת המכללה, הוצגו תוכניות מבית אורט, שכולן מהוות מענים יצירתיים לצרכים של בתיה”ס. צוותים מקצועיים מאורטוב וממפ”ה תפעלו דוכנים וסימולציות יחד עם תלמידים הפעילים בתכניות השונות. המנהלים הוזמנו לסייר בין הדוכנים, להתרשם מהתכניות השונות, לקבל הסברים וגם להתנסות.