הקורונה תפסה כל אחת ואחד מאיתנו במצב כלכלי מסויים, לא ידענו שהיא תגיע ותטרוף את כל הקלפים; אבל הנה אנחנו כאן, חוגגים 72 שנות עצמאות למדינה ושואלים את עצמנו על העצמאות הכלכלית האישית שלנו. איך נשיג אותה? כמה זמן זה יקח? ומה בכל זאת ניתן לעשות, בתנאים כאלה של חוסר ודאות?
השאיפה לעצמאות כלכלית שונה מאדם לאדם, חלקנו שואפים להצליח לממן את כל ההוצאות שלנו מההכנסות האישיות שלנו, בלי תלות במימון מגורם חיצוני. יש מי שעצמאות כלכלית עבורם היא להגיע למצב פיננסי כל כך טוב שיהיו חופשיים להחליט מתי כמה ולמה לעבוד אם בכלל. וכמובן יש מי שחולמים להשיג שליטה על מצבם הפיננסי, להתנהל נכון כלכלית מתוך מודעות והבנה של מצבם ושל “כללי המשחק” וזו עצמאות כלכלית עבורם.
הדרך לעצמאות כלכלית, על שלל הגדרותיה, דורשת מחוייבות. עליינו להגדיר, קודם כל, מהם הדברים החשובים לנו, לכל אחד מאיתנו סדר עדיפויות שונה והוא זה שיכתיב את התהליך והדרך ליעד שהצבתם לעצמכם. בימים של שגרה יכולנו לתכן שלב אחרי שלב את “תכנית העל” שלנו ולפרוט מהם הדברים שעליינו לעשות או להפסיק לעשות, למשך תקופה מסויימת עד שנגיע למטרה.
אז מה עושים עכשיו בימי הקורונה ששינו את “כללי המשחק”?!
- סדר עדיפויות – נתחיל בבחינה מחודשת של סדר העדיפויות שלנו, המצב החדש דורש גמישות מחשבתית והערכה מחודשת של מה חשוב לנו במיוחד.
- חקר שוק – ננסה להעריך מה הסכומים הנדרשים לנו כדי לשמר את אותם דברים בתקופת המשבר
- בירור משאבים – נבחן את האמצעים העומדים לרשותינו (חסכונות/ עבודה/ מציאת עבודה זמנית וכו’).
- ניהול תקציב – מכיוון שאנחנו לא יודעים כמה זמן יקח למשבר לחלוף נצמצם את ההוצאות שלנו על דברים שהגדרנו בתחתית סדר העדיפויות כמה שניתן.
תוכלו להשתמש בכלים ובטיפים לניהול תקציב אישי הנמצאים באתר להבין את הכסף מבית אורט ישראל, שיעזרו לכם להתמיד בכך לאורך זמן.
הקורונה בסופו של דבר תחלוף, אנחנו נמצא את עצמנו במציאות כלכלית חדשה, שונה מזו שהכרנו. וגם בה המיומנות של מעקב אחר תקציב תשמש אתכם ותעזור לכם לחשב מסלול מחדש ולהמשיך לצעוד בדרך לעצמאות הכלכלית.
בהצלחה!
הכותבת: אלה אבנון, מנהלת תכנית חינוך פיננסי ברשת אורט