מנהיגות Start Up צעירה

תכנית אסטרטגית של רשת אורט ישראל החינוך המדעי טכנולוגי בישראל, למען חוסנה הכלכלי של מדינת ישראל.

התכנית האסטרטגית של אורט לפיתוח מנהיגות צעירה בחינוך המדעי טכנולוגי בישראל באה במטרה לממש את מלוא הפוטנציאל של התלמידים המצטיינים בחטיבות הביניים והתיכונים, באמצעות איתור מוקדם ככל האפשר של תלמידים בעלי פוטנציאל הצטיינות בתחומי המדעים, הטכנולוגיה והמתמטיקה ושילובם בכיתות start up, תוך מתן הזדמנות שווה וגישור על פערים חברתיים-כלכליים ועידוד בנות לבחור ולהתמודד עם תחומי לימוד מדעיים-טכנולוגיים בדגש על פיזיקה/טכנולוגיה/הנדסה ברמה גבוהה. התלמידים נחשפים לתעשיית ההייטק, לליווי והנחייה של מנטורים בתחומים שונים, למגמות המתקדמות בחזית המדע והטכנולוגיה ולדרכי חשיבה ויישום המקדמים יצירתיות, חדשנות ויזמות.

רשת אורט ישראל פיתחה ומפתחת את המגמה המדעית-הנדסית.

במגמה זו הטכנולוגיה והמדע מוצגים כמכלול משולב. הלמידה נעשית בעזרת אנלוגיות שהן מושגי יסוד או תבניות חשיבה לוגיות המשותפים לתחומי מדע והנדסה שונים. נלמדות מיומנויות לפתרון בעיות המבוססות על ידע הנדסי רחב ועקרונות מדעיים-מתמטיים. במסגרת התפיסה הייחודית למגמה זו מתאפשר לתלמיד לבצע מחקרים ופיתוחים בתחומים נרחבים בתוך ההתמחויות  בסיוע של מומחים מתחומי ההייטק והאקדמיה.

העקרונות הפדגוגיים החדשניים של המגמה:

  1. למידה בעזרת אנלוגיות – אנלוגיות הן תבניות חשיבה לוגיות או מושגי יסוד, המשותפים לתחומי מדע והנדסה שונים. למידה בעזרת אנלוגיות אינה מהווה התמחות בתחום דעת אחד, אלא מאפשרת הסתכלות כוללת על תחומי מדע והנדסה שונים. הלמידה בדרך זו מפתחת יכולת ראייה רחבה על תחומים מדעיים והנדסיים, ומאפשרת לתלמיד בחירה מושכלת בעתיד של תחום הדעת בו ירצה להתמחות בלימודיו האקדמיים ובשלב ביניים למידה זו משביחה את התכנון והפיתוח של פרויקטים רב תחומיים.
  2. למידה עצמית ועבודת צוות – חלק מתהליך הלמידה מתקיים בצוותים של שלושה עד שישה תלמידים. למידה זו נעשית בעיקר סביב פרויקטים ומיזמים המשלבים מספר תחומים במדע ובהנדסה. העבודה בצוות מתאפיינת בחלוקת עבודה ובפיתוח כישורי למידה עצמית. תלמידים לא חייבים להכיר באופן יסודי את כל התחומים. כל תלמיד או תלמידה תורמים את חלקם לעבודת הצוות, בעיקר בתחום שמעניין אותם ובו הם מתמצאים יותר. יחד עם זאת, על כל תלמיד להכיר את תחומי הדעת האחרים בכל הקשור לפרויקט. שילוב זה בין עבודת צוות ולמידה עצמית מאפיין את עולם ההייטק והסטארט אפ, ולכן חשוב ונכון לאפשר לתלמידים להתנסות בכך
  3. קהיליית לומדים – לצוות התלמידים מצטרף גם מורה-מנחה-מנטור, הממלא שני תפקידים. מחד, הוא ממלא את תפקידו המסורתי כמורה: מסייע לתלמידים לבנות את עבודת הצוות ולארגנה, מכוון אותם למקורות מידע ויוצר עבורם קשרים עם מומחים או עם מורים אחרים. כמו כן הוא עוסק בנושא הערכת התלמידים. מאידך, הוא מהווה חלק מהצוות. הוא לומד יחד עם התלמידים את הדרוש לביצוע המיזם, ומעשיר את ידיעותיו – כמו כל תלמיד, בתחומים בהם הוא אינו מומחה. דרך זו של קשרי גומלין בין המורה לתלמידיו נקראת קהיליית לומדים.
  4. בתחום המדעים התלמידים לומדים בהרחבה אחד מהמקצועות האלה: פיסיקה, כימיה או ביולוגיה. כל זאת כתשתית הנדרשת לתחומי הנדסה מתקדמים כגון; מערכות אלקטרוניות, אלגוריתמיקה, רובוטיקה ובינה מלאכותית; הנדסה ביו-רפואית; מערכות אווירו-חלל ועוד.