מנכ”ל אורט ישראל, צבי פלג, הגיע לביקור בשלושה מתוך ששת בתי הספר של רשת אורט ישראל מהמגזר הבדואי במועצה האזורית נווה מדבר שבנגב.
הביקור נפתח באורט נווה מדבר ביר האדג'(בְּאֵר חַיִל), הממוקם בכפר בדואי באזור הנגב הצפוני, בקרבת הקיבוץ רביבים והיישוב הקהילתי רתמים, הנקרא ע”ש באר המים שהיוותה את מקור המים באזור, הממוקמת בסמוך לו. היישוב הוא בעל אופי חקלאי והחל משנת 2012 נכלל בתחומי המועצה האזורית נווה מדבר. תכנונו והקמתו של היישוב מבוססים על החזון לאפשר לבני השבטים שבו להמשיך ולקיים את אורח חייהם המסורתי, במסגרת ישוב מסודר בעל תשתיות מתקדמות, מערכות בריאות וחינוך. עד שנת 2013 הוקמו בו שבעה בתי ספר, ביניהם תיכון המנוהל ע”י רשת אורט ישראל.
מנהל ביה”ס, סעיד אלגדיפי, הציג את חזונו ותמונתו החינוכית של ביה”ס. ביה”ס בו לומדים כ-596 תלמידים, מאמין בטיפוח בוגר עצמאי, בעל חוסן נפשי, מודעות ורגישות חברתית, המגלה אמפתית, אכפתיות ואחריות והרואה את המעורבות החברתית כערך ודרך חיים. חיזוק ערכים חברתיים וערכיים, מפתחים בוגר אחראי, תורם ומעורב בחברה בה הוא חי. ביה”ס מאמין בשיתוף פעולה בין כל הגורמים בקהילה הבית ספרית וכן בעובדה שלביה”ס השפעה בעיצוב דמותו של התלמיד וחיזוק ביטחונו האישי. ביה”ס שם דגש על הכנת התלמידים לקראת השתלבותם בחברה הדמוקרטית כאזרחים מעורבים ופעילים, התורמים לשיפור איכות החיים בקהילה ובמדינה לצד שאיפה למצוינות אישית ולקיחת אחריות חברתית וסביבתית.
בביה”ס פועלות תכניות מגוונות למען העלאת ההישגים הלימודיים של תלמידיו וצמצום הפערים הקיימים. השאיפה לחיזוק המערך הפדגוגי וחדשנות בהוראה ובלמידה מתבטאת בתהליך מתמשך של איתור צרכים חדשים והתאמת הרקע לפרקטיקה יישומית. ואכן, בשנים האחרונות, מנהל ביה”ס וצוות המורים מובילים את ביה”ס לעליה ברמת הישגים, שיפור באחוז הזכאות לבגרות ושיפור באיכות תעודת הבגרות, המאפשרים לבוגרים להשתלב במוסדות להשכלה גבוהה.
בהמשך הביקור סייר המנכ”ל בליווי נציגים ממטה אורט ומהמועצה האזורית במרחבי ביה”ס, נפגש עם תלמידים ומורים ושמע על פרויקטים ייחודיים בביה”ס. בדברים שנשא דיבר על המחויבות של רשת אורט ישראל לקידום ביה”ס והקהילה הבדואית באזור.
התחנה השניה בסיור היתה אורט אלהשוואלה נווה מדבר. ביה”ס ממוקם בכפר קאסר א-סר, בסמוך לדרך הבשמים העתיקה ליד העיר דימונה. כפר בדואי זה הוכר כחלק מתוכנית להקמת כפרים חדשים עבור אוכלוסיית הבדואים משבט אלהואשלה בנגב החיים בכפרים לא מוסדרים. בית הספר נוסד בשנת 2006 ביוזמת משרד החינוך, והוא נותן מענה לאוכלוסיית היישוב קצר אלסר והסביבה.
מנהל בית הספר, יוסף אלהשוואלה, הציג את חזונו של בית הספר מיום הקמתו: “להוביל את בוגריו להיות אזרחים נאמנים למדינה, למולדת, לחברה, לבית הספר, פעילים כחברים חיוביים בחברה, על בסיס ערכי הדמוקרטיה, כיבוד החוק סבלנות וסובלנות כלפי האחרים”.
ביה”ס בו לומדים בו 493 תלמידים, מעודד את תלמידיו להיות מעורבים בקהילה ושותפים בקידומה. זאת לצד מאמץ להתאים את עצמו לחידושים הטכנולוגיים בגישה מעודכנת וגמישה וללמידה בסביבה מדעית, טכנולוגית, כחלק מתפיסת הכפר הגלובאלי. החדרת המוטיבציה המתמשכת אצל תלמידיו, פועלת עפ”י ניסיון לכוון כל תלמיד לתחום הדעת שמעניין אותו על פי דרכו. הרבה משאבים מופנים לטיפוח שכנות טובה עם העיר דימונה והעיירה ירוחם, באמצעות מפגשים הדדיים וביקורים משותפים. בית הספר שומר על קשר רציף עם בוגריו בכך שחלק מהם מבקר בבית הספר כדוגמא אישית לעידוד התלמידים בבית הספר כמו רופאים, רוקחים, אחים ואחיות, מהנדסים והנדסאים בנוסף למורים ומורות ואחרים אשר השתלבו בהייטק ובמקצועות מובילים נוספים. המשלחת הוזמנה לסייר בתערוכה שהוקמה בביה”ס בנושא תרבות ומסורת בדואים.
הסיור הסתיים בביקור בבית הספר אורט נווה מדבר אבו קרינאת. בית הספר ממוקם בכפר אבו קרינאת הגובל במערב באבו תלול ובמזרח ברכס הרי אל-תלמה (רחמה), ובו מתגוררים כ -5,000 תושבים. הכפר הוכר בשנת 1999, והוא קרוי על שם השבט השוכן בו אבו קרינאת. הכפר כולל גם משפחות נוספות כמו אבן ראשיד, אבו עשיבה, אל-גנאמי, אבו פאריחה ומשפחות נוספות. ביה”ס נוסד בשנת 2006 ולומדים בו כיום 386 תלמידים, חלקם מוסעים אל בית הספר מנקודות שונות באזור ומרביתם, המתגוררים בקרבתו מגיעים ברגל.
מנהל ביה”ס, מאלק אבו קרינאת, הציג את תמונתו החינוכית של ביה”ס. חזונו של ביה”ס הוא “לחולל למידה משמעותית ומעוררת השראה, המשפיעה על הלומד והמלמד בזמן הלמידה, ופותחת בפניהם נתיבים חדשים, אשר מאפשרת השתלבות הבוגר במעגלי תעסוקה בעולם הטכנולוגי הנאור, תוך הקניית ערכים שיביאו את בוגרי ביה”ס להיות אזרחים אחראים, מעורבים ופעילים בסביבתם”. בבית הספר מושם דגש על ערכים דמוקרטיים של כבוד, שייכות, והקשבה. בית הספר שואף להקניית הרגלי למידה ראויים, אמצעי הגברת המסוגלות העצמית אצל התלמידים, וחיזוק הדימוי העצמי אצלם. הייחודיות של בית הספר מתבטאת בכך שכלל התלמידים מקבלים יחס אישי על מנת למצות את יכולתם במטרה לסיים את לימודיהם כבוגרי אורט אבו קרינאת. ביה”ס רואה בתמיכה ובשמירה על קשר עם בוגריו ערך חשוב וחלק ממאמץ כביר לצמצום פערים לימודיים, חברתיים ורגשיים בראייה קהילתית וחברתית.
מנכ”ל הרשת, צבי פלג, נפגש עם הצוות החינוכי, עימו שוחח על האתגרים והביע את הערכתו לעבודה החינוכית שנעשית בבית הספר.