ביולוגיה סינתטית הינו תחום מדעי-טכנולוגי שצובר תאוצה בשנים האחרונות באקדמיה ובשוק העבודה. תחום הביולוגיה הסינתטית מייצג את עולם העתיד והוא עוסק בתכנון ובנייה של מערכות ביולוגיות מלאכותיות המותאמות לצורכי האנושות והסביבה. ברשת אורט ישראל זיהו את הפוטנציאל הטמון בפיתוח תכנית לימודים כהזדמנות עבור התלמידים להשפיע ולהוביל שינוי; לפתוח אופק ודלת למגמות המובילות בשוק העבודה העתידי עבור תלמידים מובילים ולצייד אותם בכלים שיסייעו להם בהמשך דרכם.
רשת אורט ישראל היא הרשת החינוכית הראשונה והיחידה בישראל שהתניעה פיילוט ללמידת התחום ופיתחה תכנית לימודים תלת שנתית, שפועלת כבר שנתיים בשטח, בניהולה של ד”ר שרה גרופר. צוות התכנית במנהל למחקר ופיתוח, שאמון על זיהוי המגמות המובילות והחדשניות ביותר בעולם התעסוקה והאקדמיה, החל בפעילות להנגשת התחום לתלמידים. בשנת תשפ”ד החלה למידה של ביולוגיה סינתטית בארבעה בתי ספר ברשת, בהובלת צוות המרכז למחקר ופיתוח של הרשת. בשנת תשפ”ה הצטרפו בתי ספר נוספים והשאיפה היא להמשיך ולהרחיב את התוכנית בשנים הבאות.
בתוכנית נלמדים נושאים של ביולוגיה מולקולרית, הנדסה גנטית, רכיבים ביולוגיים ומעגלים גנטיים, כלים בביולוגיה חישובית בשילוב AI, סוגיות בטיחות ואתיקה. בנוסף, התלמידים נחשפים ליישומים בתחום ומתנסים בתהליכי פתרון בעיות בכלים של ביולוגיה סינתטית.
השבוע ארח מרכז מושינסקי למחקר ופיתוח של אורט שני ימי למידה משותפים. 150 תלמידים ומוריהם, משישה בתי ספר של רשת אורט ברחבי הארץ נפגשו יחד ליום של חוויות מעשירות, למידה חדשנית והיכרות עם עולמות הביולוגיה הסינתטית. הם התנסו בסדנאות מעשיות, ושיתפו פעולה עם תלמידים ממקומות שונים, כולם עם סקרנות ותשוקה משותפת למדע וחדשנות.
בפעילות “חידות ביולוגיות” התלמידים הכירו ציוד המשמש במעבדות ובתהליכים ביולוגיים, זיהו רצפי חלבון לפי הצופן הגנטי, ונעזרו בסימולציה ממוחשבת כדי לבדוק איך מוטציה בדנ”א משפיעה על מבנה של חלבון. בפעילות נוספת הכירו התלמידים את השלבים לייצור מוצר רצוי בעזרת ביולוגיה סינתטית. כל קבוצה חקרה מוצר שונה, תכננה תהליך ראשוני לייצור שלו בחיידקים או בשמרים, והציגה את הנושא בפני הכיתה. בסדנה מיוחדת, בנו התלמידים מגדלים גבוהים משיפודים, בעזרתם למדו על תהליך התכנון ההנדסי וכיצד ניתן להשתמש בו במערכות ביולוגיות.
בתום הפעילות, הועברו משובים למשתתפים, מהם עלתה תמונה, כי ימי הלמידה היו מעניינים ואפקטיביים והותירו טעם של עוד בתלמידים ובתלמידות. ד”ר מאיה אנקוה, מפתחת תכנים וחברה בצוות פיתוח התכנית, שיתפה: “יום הלמידה איפשר לתלמידים היכרות עם מוצרים רבים המפותחים כבר היום בתהליכים של ביולוגיה סינתטית, חלקם על ידי חוקרים וחברות מהאקדמיה והתעשייה הישראלית. האירוע הזה היה רק הצעד הראשון במסע שלהם לעבר הבנת עולמות הביולוגיה הסינתטית, עם מגוון פעילויות, הרצאות והכנות להמשך. אנחנו כבר לא יכולים לחכות לראות את הרעיונות והפתרונות המדהימים שהם יפתחו יחד! תודה לכל מי שלקח חלק ביום המיוחד הזה – לצוות המו”פ שפיתח את התכנים, למורים, למרצים, ולתלמידים שהשתתפו בסדנאות עם הרבה סקרנות והתלהבות.”