גאווה אורטית כחול לבן: על אף התקופה המאתגרת – אורט מייצאת ידע חינוכי לעולם

מעמיקים את שיתוף הפעולה בין מערכות החינוך של ישראל ואזרבייג’ן

המרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט ישראל מארח בימים אלה סבב נוסף של משלחות אנשי חינוך מאזרבייג’ן, להשתלמות מובילי חינוך. ההשתלמות בת שלושה שבועות, אותה מובילה רשת אורט ישראל, הינה חלק משיתוף פעולה אסטרטגי ארוך שנים. הרקע לשיתוף פעולה זה הוא דו”ח שהזמינה ממשלת אזרבייג’ן מרשת אורט ישראל לקראת רפורמה במערכת החינוך שביקשה להתניע. הדו”ח המליץ על מעבר למודל חדשני, המבוסס על המודל האורטי, שיכין את תלמידיה של הרפובליקה לשוק העבודה העתידי. ממשלת אזרבייג’ן קיבלה את ההמלצות וחתמה עם הרשת על מסמך הבנות לפיו אורט תכשיר מאות מורים ומנהלים בפדגוגיה חדשנית ולימודי מדע וטכנולוגיה.

כבר בראשית 2019 הוכשרו המנהלים והמורים הראשונים בסמינר בן 5 שבועות שארחה אורט בישראל. במהלך שהותם למדו, חוו, צפו והתנסו במיטב התוכניות, ביקרו בבתי הספר ונפגשו עם צוותי ההוראה המובילים של רשת אורט ישראל. בין התוכניות שהועברו: ננוטכנולוגיה, מדעי המוח, לב העניין, מייקרס ולמידה ניידת. סמינר הכשרה משלים נוסף בן שבועיים לקבוצת המורים, התקיים בבאקו מספר חודשים לאחר מכן. לאור הצלחת מתכונתו של הסבב הראשון, הוחלט על הרחבת שיתוף הפעולה ועל סבבים נוספים.

בשנים האחרונות, מערכת החינוך האזרית נמצאת בתהליך משמעותי של שדרוג והתחדשות, תוך שיתוף פעולה עם רשת אורט ישראל. כחלק מפרויקט רב-שנתי זה, משלחות של מורים ומנהלי בתי ספר מאזרבייג’ן מגיעות לישראל לקורס מנהיגות חינוכית. במהלך הקורס, המשתתפים נחשפים לעקרונות של בתי ספר חדשניים, משתתפים בסיורים מקצועיים, ולומדים על מודלים מתקדמים להוראה ולמידה המשלבים טכנולוגיה, מדע ויזמות.

במהלך דצמבר 2025 ביקרו נציגי המו”פ של אורט בבאקו ונפגשו עם המנהלים לסמינר הכנה, לקראת בואה של משלחת בת 50 אנשי חינוך לישראל. הביקור נפתח בטקס רשמי בנוכחות שגריר אזרבייג’ן בישראל, מר מוכתר ממדוב. אולם כבר ביום השני לביקור, הם קבלו טעימה “מהחוויה הישראלית המלאה” – אזעקת טילים מתימן וכניסה למקלט.

חברי המשלחת השתתפו בסיורים בבתי ספר חדשניים של רשת אורט ובביקורים במרכזי מדע, מוזיאונים ואתרי למידה שונים. עוד לקחו חלק בהאקתון יזמנות טכנולוגית בן יומיים, בו צוותים של תלמידים ומורים עבדו יחד כדי להתמודד עם אתגרים סביבתיים ולפתח פתרונות חדשניים וברי-קיימא.

הפרויקט, שממשיך להעמיק את שיתוף הפעולה בין מערכות החינוך של ישראל ואזרבייג’ן, הוא מקור גאווה עבור אורט. במיוחד בתקופה מאתגרת זו בישראל, שיתוף פעולה מסוג זה מדגיש את החשיבות של קשרים בינלאומיים חמים ותורם לחיזוק היחסים בין המדינות דרך חינוך, חדשנות וערכים משותפים.

מיכל בירן, ראש המרכז למחקר ופיתוח באורט סיכמה את הביקור והודתה לכל הצוות: “אחרי כשלושה שבועות אינטנסיביים, נפרדנו מהמשלחת של 50 המורים ומנהלי בתי הספר מאזרבייג’ן שבאו ללמוד מאורט איך להוביל חדשנות חינוכית ולהפוך את בית הספר האזרי לרלוונטי ומשמעותי יותר בהכנת התלמידים לחיים. דווקא בתקופה מאתגרת שכזו בישראל, גאווה להראות את הצדדים היפים של ישראל ולחזק את הקשרים הבינלאומיים של ישראל באמצעות חינוך, חדשנות, הובלת שינוי והרבה רפלקציה. אני רוצה להודות לצוות המדהים שהצליח להכין בזמן קצר קורס כה איכותי ומקצועי, להדריך וללוות את המשלחת מבוקר עד ערב, בימי שישי, להרגיע באזעקות ולהוביל ביקורים בבתי ספר והכל בצורה מקצועית ברמה הכי גבוהה שיש: למשה, יאיר, נילי, לירון ומאיה שהובילו את הקבוצות ואת פיתוח החומרים. לנירה, שרה, אורן, אפרת, מיכל בריל, רועי שהנחו בסדנאות ותמכו בפעילויות. תודה גדולה לעמית על סרטון הסיכום המקסים שהוצג בטקס הסיום והתקבל בהתלהבות ועל כל ההירתמות לצילומים ולעיצובים. תודה מיוחדת למיה ולטניה על העזרה הרבה בהפקה וארגון כל כך מוצלח ומתוקתק של הביקור ומענה לכל צורך שעלה. תודה לדודי על כל התמיכה הטכנולוגית שנדרשה. תודה לכל הצוות במפ”ה על הגמישות בחדרים, הגיבוי והעזרה בכל מה שהיה צריך. היה טוב וטוב שהיה ופנינו לפגוש שוב את המשלחת בשבוע מסכם של הקורס בבאקו בסוף החודש”.

מספר שבועות לאחר הביקור ועזיבתם של המורים האזארים, הגיע צוות התכנית מהמו”פ של אורט לבאקו, ע”מ להדריך את החלק האחרון של קורס מנהיגות חינוכית למנהלים ומורים אזרים. 

יומן מסע

תיעדו: יאיר בן חורין, ליאור אטיאס ואזנה ונילי מוזס מהמרכז למו”פ אורט ישראל

- חלק ראשון -

האקתון יזמות בבאקו

- חלק שני -

קורס מנהיגות חינוכית בישראל

- חלק שלישי -

המשך קורס מנהיגות חינוכית בבאקו

דברים שרואים מכאן ומשם