מאז פרוץ המלחמה בעזה ספגה העיר אשקלון את ירי הרקטות המסיבי ביותר. היא גם היתה העיר האחרונה שבה לא התאפשרה חזרה ללימודים פיזיים, ולו בהיקף מצומצם, מאז שבעה באוקטובר, מלבד היישובים המפונים. עם הודעת פיקוד העורף על הרחבת האזורים בהם ניתן לקיים לימודים במסגרות החינוך, החלה חזרה הדרגתית ללמידה פיזית בבתי הספר תוך הקפדה ושמירה על ביטחון התלמידים ובטיחותם במסגרת החינוכית. רשת אורט ישראל התייצבה לצידה של ההנהגה החינוכית בעיר וליוותה את חזרתם של תלמידי ארבעת בתי הספר התיכוניים של הרשת בעיר. מנכ”ל הרשת, צבי פלג, חידד אז את חשיבות המהלך: “החזרה לשגרת הלימודים במסגרות הכרחית לחיזוק החוסן הלאומי של החברה הישראלית וחיונית לתלמידי ישראל, הזקוקים בשעת משבר וחירום למסגרת יציבה, לסדר יום ברור ומוגדר, למפגש פנים אל פנים עם דמות חינוכית משמעותית ועם חבריהם לכיתה”.
השבוע, הגיע מנכ”ל הרשת לביקור בשניים מתוך ארבעה מוסדות החינוך של הרשת בעיר, בליווי בכירים במטה אורט ובעיריית אשקלון, ביניהם מנהל האגף לחינוך על יסודי בעיריית אשקלון, צוריאל דביר.
הביקור נפתח במקיף עירוני א’ באשקלון בהצגת תמונת בית הספר, נתונים, אתגרים ויעדים. מנהלת בית הספר, רחלי עמר, הציגה את ייחודיותו של ביה”ס, בו לומדים כ-1370 תלמידים ותלמידות והציגה נתונים על אקלים בית הספר ותחושת החוסן של התלמידים והמורים על רקע אירועי המלחמה. הנהלת ביה”ס הובילה מגוון פעולות לחיזוק החוסן הן של התלמידים והן של הצוות בימים המאתגרים כמו: קיום מעגלי שיח מורים וצוות הנהלה; הרצאות השראה למורים ולתלמידים; סדנאות רגשיות תלמידים; סדנאות רגשיות בליווי פסיכולוגית ביה”ס להורים; קבוצת תומכות לחימה; מפגשים עם פסיכולוגית; סדנאות טיפוליות בעקבות השכול וכן מפגשי העצמה של צוות בית הספר.

עמר, שיתפה בתפיסה החינוכית המנחה את הצוות: “אנו באורט מקיף א’ מאמינים בהשפעה של החינוך על עיצוב דמותה של החברה הישראלית וביכולותינו כאנשי חינוך להפוך לדמויות משמעותיות בחיי תלמידינו. אנו מכוונים את בוגרי בית הספר למערכת ערכים מוסריים ואנושיים המעניקים להם ארגז כלים בסיסי ומשמעותי להתמודדות טובה עם המציאות החדשה והתמודדות עם אתגרי המאה ה-21. אנו חותרים לכך שכל בוגר יפתח את היכולות האישיות הטמונות בו, יאמין בעצמו וישאף למצויינות בכל תחום בו יבחר”.
בהמשך הביקור הוזמנו חברי המשלחת לסייר בתחנות הפזורות במרחבי החדשנות בבית הספר וניפגשו עם תלמידים שהציגו בפניהם פרויקטים ויוזמות בית ספריות, ביניהן: מיזם זיכרון מתחדש; שילוב הוראה בטיק-טוק באמצעות מיזם נוער בחזית ההסברה; פעילות של תלמידים בחדר האמרסיבי והתרשמות מיום שיא שהתקיים בחט”ב.
הביקור הסתיים במפגש עם הצוות החינוכי של בית הספר, במהלכו קיים המנכ”ל שיח פתוח עם הצוות החינוכי שעסק באתגרי התקופה. בסופו הודה להם המנכ”ל על מסירותם המקצועית והאישית לתלמידים בעת זו.
משם המשיכו האורחים לביקור במקיף ומכללה אורט ע”ש הנרי רונסון באשקלון, אליו הצטרף רז פרויליך, מנכ”ל הרשת הנכנס. הביקור נפתח במרכז הבינתחומי לחדשנות ומנהיגות מדעית טכנולוגית בביה”ס וכן בהצגת מיזם כלניות בעוטף, מיזם מרגש המצדיע לפסטיבל דרום אדום המזוהה עם יישובי העוטף. שדה הכלניות במייצג “אני זוכר את ימי התום” הוקדש ע”י תלמידי בית הספר ליישובי העוטף שנפגעו במתקפת הטרור ב-7.10.2024.
בלובי ביה”ס מוקמה עמדת הנצחה ל-8 בוגרים ובוגרות שאיבד ביה”ס באירועי המלחמה. תעודות המחצית הוחלפו לתעודות ייחודיות אותן חילקו המחנכים ביום ההורים כמסמך היסטורי המעיד על חלקם של התלמידים במלחמת “חרבות ברזל”. התלמידים הצטלמו ובתעודות צוינו אבני הדרך(פעילויות) אותם עברו התלמידים במלחמה. התעודות הוקדשו לזכרם של בוגרי ובוגרות בית הספר שנפלו/ נהרגו/ נרצחו. מיזם הנצחה מרגש נוסף “ציור לא מחזיר, אבל ציור כן מנציח” פרויקט ציורים שנולד ע”י המורה תהילה ארבל במהלך המלחמה, מתמקד ביצירת פרוטרט דיגיטלי לכל אחד ואחת מהנופלים.
מנהלת ביה”ס, שרון אטלן, הציגה את תמונת ביה”ס והתייחסה לנתונים, הישגים, הצלחות ואתגרים. בביה”ס בו לומדים 1537 מגוון רחב של מקצועות בחירה כמו: כימיה, ביוטכנולוגיה, פיסיקה, מדעי המחשב, הנדסת בניין, ואומנויות העיצוב לצד תכניות מנהיגות מדעית ייחודיות רבות כמו: עתודה מדעית טכנולוגית, קדם עתידים, רובוטיקה, מדצ”ים בפיזיקה, מדענים צעירים, משצ”ים, קיימות – התייעלות אנרגטית, ושיתוף עם תעשיידע. 30 ממורי בית הספר הם בוגריו, נתון מרגש המעיד על תהליכי העומק והקשר החם שרוקם בית הספר עם התלמידים והבוגרים.
ביה”ס, המחזיק במסורת של מצוינות ערכית ולימודית, רואה בהצמחת בוגר בעל אופקים רחבים, המכבד את זולתו, מכיר את מורשת וערכי היהדות, מחויב למדינת ישראל ולקהילה בה הוא חי ומחויב לקידום החברה והמדינה מבחינה טכנולוגית, כלכלית וחברתית, את החזון החינוכי, המתווה את אופיו של ביה”ס. יחודיותו של ביה”ס, באה לביטוי בפעילויות השונות שמובילים התלמידים והצוות במהלך המלחמה למען חיזוק החוסן הלאומי, הקהילתי והאישי.
עוד במהלך הביקור סייר מטה הרשת במרחבים השונים של מרכז החדשנות. חבריו נפגשו ושוחחו עם תלמידים שהציגו בפניהם פרויקטים ותוצרים וכן שיתפו בתחושותיהם וחוויותיהם. הם פגשו את תלמידי תכנית מגמה לעתיד; ונחשפו לפעילויות שנעשות לשילוב טכנולוגיות ותכניות חדשניות בביה”ס כחלק ממיזם” מכשירים את דור העתיד”.
בשיח עם הצוות החינוכי בבית הספר הודה פלג לצוות המורים, לתלמידים ולעובדים על שיתוף הפעולה, ההירתמות והמאמץ הרב, בתקופה לא פשוטה וכן ציין את שיתוף הפעולה בין הרשת והנהגת העיר למען קידום החינוך בעיר, וליצירת מרחבים המותאמים לפדגוגיה חדשנית. עוד הודה לצוות החינוכי בבית הספר על ההתגייסות המהירה לפתיחת הלימודים במתכונת מלאה ולהשבת כלל התלמידים לספסל הלימודים בצורה בטוחה וללא תקלות. מנהלת ביה”ס העניקה לצבי פלג, איגרת מיוחדת ומרגשת, בשם הצוות החינוכי והתלמידים והודתה לו על עשייתו החינוכית הענפה ורבת השנים למען קידום ביה”ס.