מלחמת חרבות ברזל, עימתה את החברה הישראלית עם מחיר דמים בלתי נתפס – מאות אזרחים, חיילים, שוטרים, אנשי שב”כ ואנשי הצלה נרצחו ונפלו בהגנה על המולדת, מאז המתקפה הרצחנית שביצע ארגון הטרור חמאס בעוטף עזה ב-7 באוקטובר. אלו מצטרפים אל כלל הנופלים במערכות ישראל ובפעולות איבה מאז הקמתה של מדינת ישראל.
מדינת ישראל נמצאת מאז ומתמיד במאבק על קיומה. המלחמות, המבצעים והטרור הפנים מדיני, גבה וממשיך לגבות קורבנות רבים.
העיסוק בהנצחת הנופלים, מעבר להיותו פעולה הומנית המציבה את הנתינה לזולת כערך מכונן, מהווה הזדמנות להתנסות חיובית ומשמעותית בחינוך לערכים ומעורבות חברתית. עיסוק בדמותו של אדם שניספה: חלל צה”ל, או חלל פעולת איבה, משרת מטרה זו. היחשפות לסיפור חייו של האדם שנספה והכרות עם משפחתו, תורמים לקשר עם קבוצות בחברה שידעו שכול, ומהווה עבור התלמידים שיעור חשוב בערבות הדדית, אזרחות משמעותית ואחריות חברתית. פעולות ההנצחה של חללי צה”ל הן רבות ומגוונות ומתקיימות במסגרות שונות דוגמת- אירועי תרבות, שירה, ספרות, ופעילות ספורט תחרותי.
על רקע אירועי חרבות ברזל, חסרי התקדים, בבתי הספר של אורט בחרו להתמודד עם האירועים גם באמצעות הנצחת הנופלים. ברבים מהם הוקמו מרחבי הנצחה לבוגרי ביה”ס נופלים, ובאחרים קודמו מיזמי הנצחה של נופלים באמצעות ציורים, אלבומים, ספרי מתכונים, צעדות, אירועי ספורט ועוד.
ברשת אורט ישראל פועלת תכנית פרי גנך, אותה מוביל בבתי הספר צוות אורטוב. התוכנית מכוונת להנצחת חללי צה”ל, בוגרי בתי הספר והיישובים. היא מאפשרת לבני הנוער, הלוקחים בה חלק, לתעד את הסיפורים, התמונות והחוויות של חיילי וחיילות צה”ל שנהרגו בזמן שירותם הצבאי. התלמידים יוצרים קשר עם המשפחות השכולות, שומעים מהן את סיפור חייהם של הנופלים ואוספים חומרים לצורך הפקת תוצר משמעותי.
תוכנית “פרי גנך” הינה יוזמה של בוגר אורט מוצקין, דניאל שוורץ, שלקח על עצמו להוביל את הפרויקט בעיר נוף הגליל, בה התנדב במסגרת שנת השירות. יוזמה זו התמסדה עם השנים כתוכנית שנתית של אורטוב, בה שותפים בתי ספר מרשת אורט. חמישה חודשים מאז פרוץ המלחמה, מקיימות קבוצות המנהיגות בתכנית פרי גנך, מידי שביעי בכל חודש, פעילות לזכר הנופלים.
יום הזיכרון לחללי צה"ל ופעולות האיבה
יום לפני ערב יום העצמאות, נקבע כיום הזיכרון לנופלים בכל מערכות ישראל, מטרום המדינה ועד ימינו, בו אנו מתייחדים עם זכרם של נפגעי פעולות האיבה ולוחמי צה”ל שחרפו נפשם על הקמת מדינת ישראל ועל הבטחת קיומה. זהו יום חשוב ומרכזי בציבוריות הישראלית והזדמנות לתת משמעות לאובדן שכל כך הרבה משפחות חוות במדינת ישראל. השנה התרחב מעגל השכול באופן מטלטל. באירועי ה-7.10 ובחודשים שאחריהם קיפחו את חייהם במתקפת הטרור של חמאס ובמלחמה שפרצה בעקבותיה, אלפי ישראלים. ילדים וקשישים, נשים וגברים, אזרחים ואנשי כוחות הביטחון וההצלה.
אנו מציינים השנה את יום הזיכרון בעיצומה של המלחמה, בצל האירועים והאובדן הקשים ובמציאות בה מאות חטופים עדיין נמקים בשבי החמאס, אלפי משפחות מפונות וחיילים וחיילות מגוייסים למען בטחון המדינה.
יום הזיכרון השנה, יהווה את את אחד השיאים בפעילות הנצחת הנופלים בבתי הספר של רשת אורט מאז אירועי ה-7.10. טקסי הזיכרון ופעילות ההנצחה כמו גם מפגשי פנים מול פנים עם משפחות הנופלים, חלקם בוגרי בתי הספר של רשת אורט, הפכו את התלמידים והצוותים לעדים חיים וקרובים ואת כולנו למעגל תמיכה חשוב למשפחות הנופלים והנרצחים.
בתי הספר יובילו טקסים עירוניים בהשתתפות המשפחות השכולות וייחדו אותם לבוגרים ולבני הקהילה. משפחות שכולות רבות בחרו למלא את צוואת ילדיהם באופן מרגש למען זיכרון והנצחת בניהם ובנותיהם. בין בוגרי אורט שנפלו או נרצחו סיפורי גבורה מעוררי השראה, בעלי מסר של תקווה לדורות הבאים אותם הפליא לנסח בצוואתו לתלמידיו, מנהל בית הספר אורט פלך בנים, יוסי הרשקוביץ’, שנפל במערכה: “הישארו מאוחדים”.
יהי זכרם ברוך.
מסורת אורטית - נזכור ולא נשכח!
אורט יובלי אריאל – מובילים תרומות להקמת עמדות תפילין לזכרו של אדיר בוגלה הי”ד, בוגר ביה”ס
אורט במעלה טבריה – משט לזיכרם של הנופלים
תלמידי אורט במעלה טבריה לקחו חלק במשט זיכרון שהחל בצעדה לכיוון הימיה בטבריה יחד עם המשפחות השכולות. בימיה התקיים טקס מרגש ובסיומו משט של התלמידים, הדלקת אבוקה והשלכת ורדים למי הכנרת.
אורט אפרידר רונסון באשקלון – מילים וקווים לדמותם של הנופלים
כחלק מפעילות הנצחת בוגרי בית הספר שנפלו במערכות ישראל הפיקו התלמידים קליפ ייחודי ומרגש. לאחר עבודת איסוף ותחקיר בשיתוף המשפחות השכולות, ערכו התלמידים ציטוטים או אימרות ידועות של כל נופל וכתבו את השיר ‘באינסוף הזה של החיים’ ששילב את הציטוטים והאימרות. תלמידי בית הספר יהונתן וייס ואמה שמעוני הקליטו ביצוע יוצא דופן של השיר. השיר והקליפ הוצגו במהלך טקס הזיכרון לבוגרי בית הספר שנפלו במערכות ישראל וריגשו מאוד את המשפחות ואת כל הקהל.
בפרוייקט אמנותי מרגש נוסף הונצחו חללי בית הספר שנפלו במלחמת חרבות ברזל באמצעות ציורים אמנותיים. במסגרת הקשר שנוצר עם אומן המצייר באופן ייחודי על קנבס ולאחר פנייה נרגשת אל המשפחות צייר האומן את דמותם של החללים. מנהלת בית הספר, דבורה בוסקילה יצאה אל בית המשפחות הנרגשות להעניק להן את יצירת ההנצחה. “ההנצחה המרגשת בשיר ובציור ממחישה עד כמה הפך זיכרון הנופלים לפרק חינוך מרכזי בהווי בית הספר. יהא זכרם של הנופלים ברוך לעד ולעולמי עולמים.”, שיתפה בוסקילה.
במלאת 100 ימים למלחמת חרבות ברזל התקיים בבית הספר טקס לזכר בוגרי אורט אפרידר אשקלון שנפלו במלחמת חרבות ברזל במהלכו שיתף אלי ברקוביץ’, רכז שכבה י ורכז התכנית פרי גנך, את סיפורו האישי בלחימה בעזה. תלמידי ביה”ס התייחדו עם זכרם של חמשת הנופלים, בוגרי בית הספר:
- סמ״ר אברהם אובגן, לוחם בגדוד 933 בחטיבת הנח״ל, שנפל בקרב בצפון רצועת עזה. “אברהם האהוב היה נער נדיר ונבון. ילד יפה, עם לב ענק, שהאיר כל מקום אליו הגיע”.
- סמ”ר דניאל קסבצ’וק, טכנאי ביחידת מורן, נפל ב-7.10. “דניאל היה בוגר מחזור ס״א וסיים לימודי הנדסאי בשנת תש״פ. דניאל היה אח תאום לארתור. תלמיד מבריק, חכם, נדיב, מנומס ומיוחד עם לב ענק, בעל שמחת חיים ואהוב על כל חבריו”.
- רב”ט ליאור עזיזוב, לוחם בגדוד 13 בגולני, נפל ב-7.10 “ליאור התייתם מאביו שנהרג בפעולות איבה. תלמיד שקט, מנומס, ממושמע מאוד, כיבוד אימו היה תכונה בולטת. למד במגמת רפואה בשילוב כימיה ובלט כתלמיד נבון, חכם, ציוניו נאים. היה חברותי מאוד, אהוב ואהוד מאוד על חבריו הרבים, שילב בהצלחה פעילות הכנה לצבא ליחידה קרבית. גולני היה חלום עבורו, והוא שמח והתמסר מאוד למקום שיבוצו”.
- עדן גז, נרצחה במסיבה ברעים. “בוגרת שנת תש״ע 2010 במגמת מדעי הסביבה. אחות תאומה לעדי. עדן הייתה בחורה לבבית וחברותית מאוד, מלאת שמחת חיים ותמיד חיוך נסוך על פניה. האירה פניה תמיד לחבריה ללימודים.
רועי משה, ס. מפקד צוות כיבוי בתחנת ב”ש. “רועי למד במגמת אלקטרוניקה ומחשבים. נער פעלתן, ובעל חוש הומור. חבר אמת. אינטליגנטי, מקצועי, אכפתי ושאפתן. הוא היה לוחם אש, נלחם בגבורה והותיר אחריו הותיר אישה בהריון ושתי בנות.”
אורט שלהבת שוהם – מרכז למידה לזכרם הנופלים
באורט שלהבת שוהם הוקם מרכז למידה חדש ע״ש בוגרי בית הספר ליאל חיו ואור ברנדס הי״ד אשר נפלו בקרב בעזה. בטקס חנוכת המרכז השתתפו ההורים, הצוות החינוכי וחבריהם לכתה של ליאל ואור.

תלמידי אורט אבין ר”ג – מנציחים את סיפוריהם של חללי נצר אחרון
באורט אבין רמת גן בחרו ללמוד ולזכור את סיפוריהם של חללי נצר אחרון, ניצולי שואה שהיו שריד אחרון ממשפחתם ונפלו במערכות ישראל.

חט”ב אורט קרית מוצקין – כבוד לנופלים בני העדה הדרוזית
מאה או עשרים – תלמיד אורט פלך בנים בשיר מרגש לזכרו של מנהל ביה”ס האהוב שנפל בעזה
בערב שבת 10.11.2023 התבשרו תלמידי אורט פלך בנים ספניאן בירושלים, על נפילתו של יוסי הרשקוביץ’ הי”ד, מנהל ביה”ס האהוב, בקרבות הלחימה בעזה. הרשקוביץ’ היה איש חינוך נערץ ומעורר השראה, שהותיר אחריו אישה ו-5 ילדים ומאות תלמידים כואבים והמומים. במסר אחרון ומרגש ששלח מעזה לתלמידיו הוא אמר: “אני קודם כל רוצה להגיד שאני מתגעגע לכולכם, מקווה לראות אתכם בעזרת השם בקרוב. עם ישראל יישאר מאוחד כמו שהוא עכשיו, יש אגרוף ברזל גדול. אני מבקש בקשה אישית – לא להגיד לשון הרע על עם ישראל. לא לחזור על מה שהיה לפני, כלום. אין שמאלנים, אין ימנים, אין חרדים, יש יהודים”.
אורט נעמי שמר גן יבנה – אבנים מדברות זיכרון
תלמידי שכבת ח’ בביה”ס כתבו מכתבים לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה בני העיר. על חלוקי נחל הם כתבו מילים מחזקות. בערב יום הזיכרון, הגיעו תלמידי התיכון יחד עם מנהל בית הספר, ליאור גדסי זוארץ, יו”ר וועד ההורים גלי חופי, הורים וצוות בית הספר לבית העלמין הצבאי בגן יבנה. התלמידים שלמדו על החללים, הניחו את המכתבים וחלוקי הנחל על קברם יחד עם ורדים.
אולפנת אורט טבריה – גילוף דמותם של הנופלים
בנות מגמת אומנות באולפנה גילפו בקרטון דמויות נופלים שקשורות אליהן או שהן למדו אודותן. את היצירות המרגשות העניקו למשפחות השכולות.
בהובלת תלמידי כיתת נחשון והמחנכת סאוסן חדיד התקיימה סדנה יוצרת יחד עם המשפחות השכולות להנצחת חללי צה״ל בוגרי תיכון אורט רונסון. השנה התקיימה סדנת נרות שהועברה ע״י הגברת אימאן כיוף בעלת סטודיו Sabon sally שתוצריה עוררו המון רגשות אצל משפחות החללים, התלמידים וצוות בית הספר.
אורט יובלי אריאל – טיול שנתי לתלמידי שכבה י’ ברוח משפטים מעוררי השראה של נופלים
תלמידי קציני ים אורט אשדוד וחיילי חטיבת הנח”ל גדוד 931, במירוץ לזכרו של רס”ן שי שמריז
באורט מקיף עירוני א’ אשקלון בחרו התלמידים להנציח את סמ”ר אוריה יעקב ז”ל, תושב העיר, שנהרג בעזה ע”י הדפסת משפטים שאמר על גבי סימניות וחלוקה שלהם בבית הספר
אוריה בן ה-19 לוחם בהנדסה קרבית, נפל בתאריך לידתו העברי, ל’ בכסלו, מות גיבורים. הוא הדף בגופו טיל אר פי ג’י והציל את חבריו לצוות. בלכתו הותיר אחריו הורים, ארבעה אחים, שתי סבתות וסבא וחברה, ליאורה, לה תיכנן להציע נישואים.
באורט יד-לבוביץ עסקו בצמיחה ושתלו עצים לזכר בוגרות בית הספר שיר שלמה, ליאל ויינשטיין ודבי אברהם שנפלו ב-7.10.
בנוסף נשתלו עצים לזכר רס”מ יוסי הרשקוביץ, מנהל אורט פלך בנים ע”ש ספניאן בירושלים, שנפל בקרב ברצועת עזה ולזכר אופיר ליבשטיין, ראש המועצה האזורית שער הנגב, שנפל בהגנה על כפר עזה כחבר בכיתת הכוננות.
תלמידי אורט בוים רוגוזין מובילים מבצע התרמה לרכישת אמבולנס לזכרו של תובל יעקב צנעני ז”ל שנפל בקרב ברצועת עזה.
חבריו לתחנה מספרים שתמיד בכל דבר תובל היה הראשון להתנדב ולעזור, הראשון ללמד ולתרום מעצמו למען אחרים. תובל ז”ל תרם לקהילה במסגרות התנדבות נוספות, ואף זכה בין היתר לפני שלוש שנים באות הצטיינות ארצי על תרומתו לקהילה. תובל ז”ל התגייס ב-28.03.2022, כ”ה באדר ב’ תשפ”ב לחיל השריון, ושויך לגדוד 53 של חטיבה 188. ביום כ״א בכסלו התשפ״ד 04.12.2023, בזמן מלחמת ״חרבות ברזל״ נפל בקרב בסג׳עיה על שלום ובטחון המדינה.
תלמידי אורט כרמי גת זוכרים הנופלים ובהם את גיבור ישראל איתמר עייש ז”ל
חג החירות - מנציחים ומחבקים את אהובינו
לקראת חג הפסח השנה הוציאו לאור תלמידי בית הספר אורט הנרי רונסון באשקלון אגדה לפסח, לזכרם של ארבעה בוגרי בית הספר שנפלו מאז 7.10: עדי אוחנה, קשת זוהר, סגן שי איילי וסמ”ר שחף ניסני ז”ל.
ההגדה הייחודית שחולקה למורים לעובדי המנהל ולמשפחות השכולות לקראת חג הפסח היא חלק ממפעל הנצחה שמקדם ביה”ס למען הנצחת בוגריו. מחווה מרגשת זו מוסיפה רובד נוסף לסיפור ההגדה המכיל בתוכו את ארבע הקושיות לצד מדרש ארבעת הבנים. לכל אחד מהבנים עולם פנימי, צדדים, חלומות, קושיות ודרך משלו. עפ”י חכמינו, ארבע הדמויות המוזכרות בהגדה משקפות שלבים שונים של חיפוש רוחני, ולפעמים האדם חייב לעבור דרך כל אחת מהן. אבל בכל הדרך הארוכה שעוברת כל דמות במסע הרוחני והפיזי שלה טמון כוחה של החברה הישראלית. בסופו של דבר, אלו הם מיטב בנינו ובנותינו, שיחד מהווים רקמה אנושית אחת המספרת את סיפורו של עם ישראל. אז והיום. עלינו לספר את סיפורם, לזכור ולא לשכוח.
עם ישראל נולד בגלות מצרים. יציאת מצרים היא האירוע ההיסטורי המכונן שלו כעם. אלמלא יציאת מצרים, הרי שאנו ובנינו ובני בנינו – משועבדים היינו, וכל שכן לא מתגבשים לעם. החירות ניתנה לעם ישראל ואפשרה לו לצאת ממצרים, להתגבש כעם, לקבל תורה ומצוות בהר סיני, לבנות משכן, להיכנס לארץ ישראל ולהקים בה ממלכה ומדינה.
מידי שנה בערב חג הפסח אנו מקדישים זמן להתכנסות ומשפחתיות בכדי לדבר ולחגוג יציאה מעבדות לחירות. השנה אנו מציינים את החג כשברקע חטופים וחטופות נמקים בשבי החמאס, נרצחים וחללים, פצועים בגוף ובנפש ואלפים שפונו מבתיהם, שכול ואבל. ישראלים רבים ציינו את החג הזה עם רגשות מעורבים של עצב, מועקה לצד כמיהה, בקשה וצורך לתקווה ובשורות טובות.
יותר מתמיד ובצל אירועי השנה הקשים מהווה החג תזכורת לכך שהחירות אינה עובדה היסטורית חד-פעמית שאירעה בעבר הרחוק, אלא ערך מחייב ותכונה יסודית של עם ישראל בכל הדורות. “בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים”. כל אב חייב לספר לבנו מה ערכה של החירות, מדוע נלחמנו עליה ומה הקרבנו למענה ועדיין מקריבים.
זוכרים ומספרים את סיפורם!
פורים תשפ"ד - זוכרים את כולם
“משנכנס אדר מרבין בשמחה” – נאמר בתלמוד, אבל רבים שוכחים שהמשך המשפט “משנכנס אב ממעטין בשמחה” מתייחס לעובדה שחיינו מלאים בעליות ובמורדות. אירועי חודש אחד עוסקים בחורבן בית המקדש ובתוצאותיו הקשות, ולעומתו אירועי החודש השני עוסקים בהצלת העם היהודי מגזרות המן ובשמחה שהתלוותה להצלה הזו.
חג פורים מציין את נס ההצלה של עם ישראל בימי מלכות פרס תחת שלטון המלך אחשוורוש. פורים הוא מלשון “פור” מילה פרסית שמשמעותה גורל, הגרלה שערך המן הרשע לקבוע תאריך בו ישמידו את כל היהודים. הסוף ידוע – המן, בניו ואויבי ישראל ניגפו והיהודים לא רק שניצלו בזכות אסתר ומרדכי, הם יצאו לשמוח ולצהול.
ההקבלה לימים אלו היא בלתי נמנעת. ולמרות זאת אנחנו שואלים את עצמנו האם ואיך נכון לשמוח בימים אלה, כאשר ליבנו יוצא אל הנרצחים והנופלים, אלפי חיילינו ברצועת עזה, עשרות משפחות פונו מבתיהם ומאות משפחות אחרות נאנקות תחת המתח והדאגה ליקיריהם שמוחזקים בשבי. השמחה נראית שאינה שלמה ומלווה בנקיפות מצפון.
חז”ל התמודדו עם השאלה הזו ולמעשה בחיבור שני המשפטים הזכירו לנו את מהות החיים. כשם שכשמגיע חודש אב אנחנו לא שוכחים שיש פורים, כשמגיע פורים אנחנו לא שוכחים את ימי הזיכרון לשואה ולחללי צה”ל ופעולות האיבה. אנחנו נושאים את הרגשות הכפולים הללו, שמחה על הטוב הרב שיש לנו ובאותה נשימה צער על מה שחסר לנו, שבימים אלו ניכר כל כך.
מתגעגעים ולעולם לא שוכחים!
אשמח לקבל את הכרטיסים עם המשפטים שאמרו הלוחמים לפני פטירתם בקובץ למייל
מאוד מרגש המיזמים ששאתם עושים לזכר הנופלים!
תמשיכו כך
הי אילה יקרה
מצרפת קישור לאתר אורט יובלי אריאל.
תוכלי ליצור עימם קשר ולבדוק הנושא.
https://ariel.ort.org.il/