לפני כשנה ארחה ישראל לראשונה מפגש בהשתתפות כ-300 נציגות ונציגים מ-48 מדינות השותפות בפרויקט Education 2030 לפיתוח עתיד החינוך. רשת אורט ישראל הוזמנה להציג באירוע הביאנלה – היריד הבינלאומי למעצבי חדשנות בחינוך של הפורום העולמי – חינוך 2030 עשרות תכניות; פרויקטים ומיזמים פורצי דרך; שפותחו בשנים האחרונות ע”י צוותי פיתוח חינוכי ברשת, צוותים חינוכיים בבתי הספר ותלמידים. רבים מהמיזמים זכו להתעניינות רבה מצד באי היריד ואנשי חינוך בארץ ובעולם ולמעשה הביתן שהעמידה רשת אורט במתחם היריד, עורר עניין רב והפך לאחד ההומים והמסקרנים.
23 בתי ספר מרשת אורט ישראל הציגו מיזמים שונים בתחומי STEAM, קהילה וחברה, המדגימים חדשנות חינוכית מערכתית מולטידיסיפלינארית. בנוסף הציגה הרשת במתחם מושקע ומעוצב תחת הכותרת Future Ready, פעילות אינטראקטיבית והזמינה את הקהל להדגמות וסימולציות של פרויקטים חדשניים שונים אותם מובילה הרשת כמו: המודל ההוליסטי, מיזמים ותכניות במסגרת לימודי iSTAEM שפותחו במנהל למחקר ופיתוח ולהכשרה של הרשת, יוזמות חברתיות של שומרי מסך ואורטוב ועוד. אורחי המתחם של אורט נפגשו עם תלמידים, מורים ומובילי יוזמות ומהם שמעו והתנסו בפרויקטים השונים.
הטלויזיה הקוריאנית שצילמה אז סרט תיעודי לרגל 16 שנים לכינון יחסי קוריאה ישראל, ראיינה תלמידים ובעלי תפקידים מרשת אורט לטובת הסרט.
במהלך השנה שחלפה ארחה רשת אורט ישראל שתי נציגות קוריאניות שהגיעו לביקור בבית ספר אורט עירוני ד’ מודיעין. ביהס הציג בפניהן את העשייה הייחודית בתחום הפדגוגי, בתחום החברתי ובתחום הרגשי החל מחטיבת הביניים ועד לסיום התיכון. במהלך הביקור הן התארחו בחדר החדשנות, שם שמעו על פרויקט רמון בביה”ס ונפגשו עם נבחרת הרובוטיקה, שהציגה את המחקר החדשני שהיא מובילה ואת הרובוט שפיתחה. לאחרונה שבו חברי הנבחרת מארקנסו ארה”ב, שם ייצגו את מדינת ישראל בתחרות הרובוטיקה הבינ״ל FLL שעסקה השנה באנרגיה מתחדשת. הם התחרו מול 80 נבחרות מכל העולם ושבו לישראל כשבאמתחתם שני פרסים יוקרתיים והכרה בינלאומית ביכולות הישראליות המרשימות.
עוד ביקרו בחדר אלקטרוניקה שם הציגו תלמידי המגמה בהובלתו של מאיר קיסוס, את הפרויקטים הייחודים שפיתחו הכוללים רעיונות יצירתיים לפתרון בעיות מחיי היום יום, שימוש בחומרה מורכבת, פרוטוקלי תקשורת מסובכים ורובוטים מורכבים ומרתקים. האורחות הביעו התעניינות רבה במודל הייחודי שפועל בביה”ס בו תלמידי חט”ע משמשים מנטורים לתלמידי חט”ב, במגוון רחב של תחומים: מעורבות ותרומה לקהילה לצד העלאת תחום הרובוטיקה והמדעים לסדר היום.
האורחות התרשמו מהידע הרב של התלמידים ומרמת היצירתיות שלהם וכן מיכולות הפרזנטיה הגבוהות שלהם – את כל המפגש הובילו התלמידים באנגלית רהוטה ומקצועית. הן הודו על ההזדמנות שניתנה להם לבקר בביהס וביקשו לקדם שיתוף פעולה בין בית הספר לבית ספר מקביל בקוריאה.
ביקורן של האורחות מקוריאה מסמל את היותה של רשת אורט ישראל אבן שואבת לעשייה חינוכית חדשנית. החל משנת 2009 החלו להירקם שיתופי פעולה של הרשת עם מערכות חינוכיות בעולם. הושקו פרויקטי מחקר בינלאומיים, ונערכו תכניות פיתוח והטמעה בשיתוף האיחוד האירופאי, מוסדות בין לאומיים וממשלות בעולם. המרכז למחקר ולפיתוח של רשת אורט ישראל ביסס מעמדו כשותף בולט בפרויקטי חינוך בינלאומיים מהשורה הראשונה: ייצוא שירותי ניהול, פיתוח תכניות לימודים, הטמעה והכשרת צוותי הוראה וניהול מכל העולם, המגיעים למרכז מושינסקי לסמינרים מקצועיים, מותאמים לצרכי המדינות השונות.
לפעילות הבינלאומית שלושה היבטים:
- שיתוף פעולה בינלאומי עם מערכות חינוכיות ובתי ספר חדשניים בעולם למפגשי היכרות עם תחומים ומגמות חדשניות
- שותפות בפרויקטי מחקר, פיתוח והטמעה בין לאומיים, המהווים גם בסיס לפיתוח תכניות לימודים חדשות בישראל
- ייצוא שירותי חינוך, פיתוח חינוכי ופדגוגי מבית היוצר של הרשת למערכות חינוך בעולם.
הדוגמה הבולטת ביותר מגולמת בשיתוף הפעולה עם אזרבייג’ן. במהלך קיץ 2023 ארח המרכז למחקר ופיתוח של רשת אורט את הסבב השביעי של משלחות אנשי חינוך מאזרבייג’ן, להשתלמות מובילי חינוך בת שלושה שבועות, אותה מובילה רשת אורט ישראל, כחלק משיתוף פעולה אסטרטגי בן חמש שנים. הרקע לשיתוף פעולה זה הוא דו”ח שהזמינה ממשלת אזרבייג’ן מרשת אורט ישראל לקראת רפורמה במערכת החינוך שביקשה להתניע. הדו”ח המליץ על מעבר למודל חדשני, המבוסס על המודל האורטי, שיכין את תלמידיה של הרפובליקה לשוק העבודה העתידי. ממשלת אזרבייג’ן קיבלה את ההמלצות וחתמה עם הרשת על מסמך הבנות לפיו אורט תכשיר מאות מורים ומנהלים בפדגוגיה חדשנית ולימודי מדע וטכנולוגיה.
כבר בראשית 2019 הוכשרו המנהלים והמורים הראשונים בסמינר בן 5 שבועות שארחה אורט בישראל. במהלך שהותם למדו, חוו, צפו והתנסו במיטב התוכניות, ביקרו בבתי הספר ונפגשו עם צוותי ההוראה המובילים של רשת אורט ישראל. בין התוכניות שהועברו: ננוטכנולוגיה, מדעי המוח, לב העניין, מייקרס ולמידה ניידת. סמינר הכשרה משלים נוסף בן שבועיים לקבוצת המורים, התקיים בבאקו מספר חודשים לאחר מכן. לאור הצלחת מתכונתו של הסבב הראשון, הוחלט על הרחבת שיתוף הפעולה ועל סבבים נוספים. חלקו הראשון של הסבב השביעי נפתח במהלך חודש מאי 2023 במרכז המחקר והפיתוח של רשת אורט בישראל בהשתתפות 50 מנהלי בתי ספר, מורים ואנשי משרד החינוך מאזרבייג’ן, בליווי מוכתר ממדוב, שגריר אזרבייג’ן החדש והראשון בישראל בתפקיד זה. במהלך יוני 2023 הסתיים כאמור, קורס ההכשרה השביעי של 50 מנהלי בתי ספר ומורים מאזרבייג׳ן שנפרס על פני שלושה שבועות בישראל ושבוע אחד בבאקו.
ליצירת קשר: אילנה אלייש, ראש תחום שיתופי פעולה בינלאומיים במנהל למחקר ופיתוח ולהכשרה באורט