כנס מנהיגות רשת אורט ישראל ע”ש מושינסקי לשנת תשפ”ג: מאיצים חינוך!

!READY? SET. ORT – כנס המנהלים ע”ש מושינסקי של רשת אורט ישראל לשנת תשפ”ג, התקיים השנה בסימן האצת תהליכי חדשנות פדגוגית וטכנולוגית תחת הכותרת “אורט ישראל מאיצים חינוך”. הכנס התקיים במרכז הכנסים גבריאל בנס ציונה, בהשתתפות השדרה הניהולית של רשת אורט, אנשי חינוך מובילים, אנשי אקדמיה ותעשיה מובילים, נציגי משרד החינוך והצבא ועוד. הכנס היווה מפגש מרגש ומשמח בין שותפים, עמיתים וקולגות, כמו גם בימה להשראה ולבחינת כיווני חדשנות בעשייה החינוכית עבור מנהלי בתי הספר ברשת אורט.

את פני משתתפי הכנס, אותו הפיק צוות מנהל משאבי אנוש באורט, בהובלת סמנכל וראש מנהל מש”א, מירב עטרי ובשיתוף ראש מנהל מו”פ והכשרה ברשת, שרון גרינברג, קידמה תערוכת כוכבי אורטוב, שחשפה את 104 מצטייני הרשת בפעילות ערכית וחברתית לשנה זו.

הכנס נפתח בקטע אומנותי עוצר נשימה של מחול אינטראקטיבי על רקע וידאו ארט ובשירת התקווה אותה הובילו סולני להקת אורט רבין מגן יבנה.

מיד לאחריו הוזמנו יו”ר דירקטוריון הרשת, מיקי בר ונציגת משפחת מושינסקי, ד”ר ז’קלין שכטמן, לשאת את דברי הפתיחה לכנס. תא”ל במיל. מיקי בר, שירת במהלך שירותו הצבאי כראש להק אוויר למסוקים ומפקד בסיס פלמחים. לאחר השירות כיהן כסמנכ”ל בתעשייה האווירית וראש חטיבת כלי טיס צבאיים. כיום הוא מכהן כיו”ר דירקטוריון רשת אורט ישראל: בדבריו חיזק את ידי מנהלי בתי הספר: “מאיצים חינוך אינה סיסמה ריקה מתוכן. אנחנו כאן כדי להוביל שינוי ונפל בחלקי להיות חלק מזה…” בר שיתף: “בשנה האחרונה ביקרתי בבתי הספר של אורט בכל הארץ ובכל המגזרים. נוכחתי לראות כי העשייה הברוכה שלכם משפיעה על האטמוספירה החינוכית  והצביון היישובי… בשיח מרתק עם התלמידים גיליתי הרבה אופטימיות…למדתי שאורט היא גוף משמעותי בחברה הישראלית הנשען בראש וראשונה על ערכים וקשור לחוסנה הלאומי של מדינת ישראל… אנו חברי הדירקטוריון יחד עם הנהלת הרשת נמשיך לדאוג לכלים”. 

ד”ר ז’קלין שכטמן, נשאה דבריה בשם משפחת מושינסקי, שסיפורה שזור בבניית הארץ ורשת אורט ישראל. על רקע תמונת סבא וסבתא, מניה וישראל מושינסקי, שמתרומתם נבנה בנין מושינסקי שאף נקרא על שמם, שכטמן שיתפה: “התלבטתי על מה לדבר ואז ניתקלתי בספר LIFE IN ORT שהעניק לי מר חרמץ ז”ל (מנכ”ל רשת אורט ישראל בין השנים 1967–1979), לפני 15 שנים. היה שם פרק על מרכז מושינסקי שנכתב ע”י חרמץ שלימים הפך לידידם של סבי וסבתי”. שכטמן הוסיפה: “החיים הם אוסף יחסים של תן וקח, אבל לפני זמן מה שמעתי אמירה ששינתה את התפיסה שלי בהקשר זה- מה שחשוב זה לא מה שנותנים אלא מה שלוקחים. מה שחשוב זה לא מה שנותנים לנו, אלא מה שאנחנו לוקחים ומה שאנחנו עושים עם זה ובמובן הזה אורט לקחה חלום על הנייר והפכה אותו למציאות”.

לאחר קטע שירה מרגש של להקת אורט רבין גן יבנה, מנחת הכנס, מירב פלדמן – שחקנית, זמרת ומנחת טלוויזיה ישראלית בולטת, הזמינה את מנכ”ל רשת אורט, צבי פלג, לפתוח את מליאת הכנס.

את דבריו פתח המנכ”ל, צבי פלג, בתודות למארגני הכנס: “המפגש הזה מהווה צומת בו אנו מסכמים יחד את השנה שחלפה לקראת זו הבאה עלינו לטובה. ברוח זו אני רוצה להודות למארגני הכנס מירב עטרי, סמנכ”ל וראש מנהל מש”א, גילת ידעי, מנהלת המחלקה לעובדי מינהל ומיחשוב ושרון גרינברג, ראש מנהל מופ והכשרה”. 

על רקע האירועים המלווים לאחרונה את שיגרת חיי האזרחים בישראל, הדגיש המנכ”ל: “רשת אורט אינה רשת פוליטית, בכל 74 שנות קיומה היא שומרת על קו לפיו היא אינה מזוהה עם אף זרם, זאת מתוך ערך מנחה לפיו דגל שיוויון הזדמנויות לכל, הוא אחד מהדגלים החשובים שהיא מניפה. הפסיפס האנושי היושב באולם זה היום, הוא עדות לכך והוא מייצג את החברה הישראלית… לקברניטי המדינה אני קורא לתת לחינוך את מקומו כנושא החשוב ביותר בשיח הציבורי על עתידה של המדינה. החינוך הוא עוגן להמשך קיומה של מדינת ישראל ואת זה צריך להבין… כרשת הצגנו 6 פעולות בהן ניתן לקדם את החינוך: רשות ממלכתית לחינוך; העברת אחריות לניהול החינוך לרשויות המקומיות ולשלטון המקומי; איכות ההוראה והכשרת מורים; בית ספר תיכון שש שנתי; איחוד רפורמות אופק חדש ועוז לתמורה והקטנת מספר הבגרויות…למעשה מי שמעצב בשטח את החינוך זה הרשויות המקומיות בשיתוף אורט והנהלות בתי הספר הן אלו שמובילות בפועל את החזון של חנוך לנער על פי דרכו”. עוד שיתף: “השאיפה שלנו היא כבר בנובמבר הקרוב ליישם את מודל 11 שנות לימוד בשתי רשויות קטנות”.

“השנה תהיה מכרעת בעתיד החינוך”, הסביר פלג והוסיף: “יש מציאות דמוגרפית ובה 3 אוכלוסיות שבולטות בריבוי הטבעי שלהן: החרדים, הציונות הדתית והערבית- בדואית. בשנים הבאות האתגר הוא לתת מענה לשינויים אלו כמענה לחברה הישראלית בכללותה. אני סבור שניתן לעשות יותר עבור החברה החרדית ולהגמיש עצמנו לצורכיהם. המטרה היא לשלבם בכלכלה הישראלית ואפילו בצבא. זה אפשרי”. כדוגמה הזכיר פלג את מכללת ההנדסאים לחרדים של רשת אורט ישראל שתיפתח בעיר בית שמש, כצורך שהעלתה ראשת העיר: “אנחנו נהיה שם וניתן פיתרון גם לחינוך הכללי”.

לגבי הציונות הדתית שיתף המנכ”ל: “רשת אורט התעצמה מאוד מול יתר הרשתות בין היתר בזכות האמון שנותנת הציונות הדתית בנו. יש בה היום 22 ישיבות ואולפנות מקרית שמונה ועד יבנה. חלק מהתלמידים לומדים מדע וטכנולוגיה ומקצועות עתיד”. בקרב האוכלוסיה הערבית: “אורט פועלת להטמעת תכנית 13 שנות לימוד במטרה להביא את בוגריהם לרכוש מקצוע בהתאמה למקום מגוריהם, ולהשפיע על מידת התערותם בחברה הערבית. במגזר הבדואי אנחנו מפעילים פיתרון של יום מלא בין 8:00-16:00 הכולל מעני רווחה. תקצבנו את זה במליוני שקלים מתוך כוונה אמיתית לייצר עבור התלמידים תחושת בית ומעטפת רגשית, לצד אופק מקצועי ראוי”.

על פעילותן של המכללות הסביר המנכ”ל: “אנחנו מקווים להקים עוד מכללה או שתיים, בעלות כוח דפלום גבוה, עם בוגרים בעלי יכולת גבוהה להשתלבות בתעשייה. שתוף הפעולה עם מה”ט הוא אדוק ופורה.”

לקראת סוף דבריו הדגיש המנכ”ל את הנושא הערכי לצד החדשנות- דגל הערכים ודגל מו”ט בהן אוחזת הרשת: “זו הרשת היחידה בה פועל מו”פ חברתי-אורטוב, עלינו לדעת להטמיע ערכים של שיח מכבד, אחדות ואווירה טובה. עם אחד אנחנו עם רצון אחד ומטרה אחת. עלינו לשאוף להיות חדשניים ומובילי דרך. ברשת כבר הוקמו 25 מרכזי חדשנות והמנהל למו”פ ולהכשרה הולך להתרחב עם שלוחה בצפון אותה יוביל איתי לוי, מנהל אורט קרית טבעון.”

את דבריו סיכם בתודות למנהלי בתי הספר ולכל צוותי הניהול: “לפנינו משימות לאומיות גדולות. בידכם ההצלחה בסיוע שלנו. תודה לכם על בתי ספר פורחים ועל שירת החינוך שהיא בנפשנו ובאמונתינו.”

בתום דבריו הוזמנה ד”ר לירז מרגלית, המתמחה בנושא עיצוב התנהגות והנעת משתמשים לפעולה באמצעות טריגרים פסיכולוגיים המבוססים על עקרונות הכלכלה ההתנהגותית, בדגש על מרחבים דיגיטליים, לשאת הרצאה על הפסיכולוגיה של הלמידה והיצירתיות.

מרגלית, עיתונאית ודוקטור לפסיכולוגיה חברתית העוסקת בחקר התנהגות בעידן הדיגיטלי, שיתפה: “העולם משתנה אם נרצה או לא. עפ”י מודל VUCA קצב השינויים מהיר ולא תמיד בהרמוניה עם מבנה המוח האנושי. הסוגיה של התנהגות יצירתית והקניית הרגלי קבלת החלטות נכונים היא קריטית להצלחה. ההגדרה המקובלת ליצירתיות היא – שינוי במערך האלמנטים. היכולת לראות את הדברים באופן שונה. מכאן החשיבות לדייק את הטריגרים הפסיכולוגים שיניעו לפעולה ולהבין את התהליכים המודעים והלא מודעים. אנשים סבורים שיש להם בחירה חופשית, אולם למעשה התנהגותם מעוצבת מבלי שהם מודעים לכך. בהקשר של למידה חשוב להבין ש-80% מתהליכי עיבוד המידע אינם מודעים, אבל לנו קשה להודות בכך. המוח שלנו אינו מחשב.”

מיד אח”כ התקיים פאנל חשוב ומעניין בנושא מאיצים חינוך בתעשייה ובאקדמיה, בהנחיית פלדמן בו השתתפו אנשי מפתח באקדמיה ובתעשייה: פרופ’ רון רובין, נשיא אוניברסיטת חיפה; איל אמיר, מנכ”ל אינפיניטי; אודי אמיר, סמנכ”ל פרויקטים באינטל; מזי נאור, סמנכ”לית IBM ישראל וד”ר יעל סנדובסקי-יצחקי, מנכ”לית חברת בקמן קוטר בישראל.

ראש אכ”א, האלוף יניב עשור, הגיע להרצות על אתגרי כ”א בצה”ל והזדמנויות בחינוך: “צה״ל היה ונותר נקודת המפגש, של כל שדרות החברה הישראלית- מודל צבא העם. מגדלור ערכי לחברה הישראלית, מקום בו ניתנת הזדמנות שווה לכל אחד למצות את יכולותיו. את כוחו שואב צה״ל מהחברה הישראלית ומנציגים מ-69 קהילות יהודיות בעולם, והם שבים ואוזרים כוחות בזכותו. הבסיס לכך הוא משולש של אמון שניתן בו, אחריות אישית ותחושת שייכות. לכם כמחנכים יש תפקיד חשוב – לפעול, מתוך אהבת אדם ואהבת הארץ, לטיפוחו ולהעצמתו של המשאב החשוב ביותר שעומד לידי צה״ל, לידי עם ישראל: ההון האנושי. האתגר המשותף שלנו הוא לחנך את התלמידים והבוגרים לשאת בעול לאחראיות ולציונות. להשפיע על עיצוב זהותם של המשרתים בצהל ולהפוך אותם לאזרחים תורמים, מעורבים ופעילים יותר”.

שרון גרינברג, ראש מנהל מחקר ופיתוח והכשרה באורט, נשא הרצאה בנושא עתיד החינוך: “מאיצים אל העתיד ואיך נגיע אליו(קצת) יותר מוכנים”. בהרצאתו חידד גרינברג את המהפכה שאנו נמצאים בעיצומה וחשיבות ההתנסות בכלים חדשים המייצגים תמורה היסטורית: “עלינו להבין לאיזה עולם יש להתכונן, לבחון את המיומנויות והכשירויות הנדרשות מבוגרי העתיד ובעזרת חינוך לעצב עתיד רצוי. זה כבר כאן”.

גרינברג מציע לראות בשינויים המהירים הזדמנות: “מודל STEEEP – המציע דרך אסטרטגית להתמודדות עם תרחישים עתידיים, בוחן במקביל מספר היבטים: חברתיים, טכנולוגיים, סביבתיים, כלכליים וחינוכיים. עפ”י המודל, בתי הספר הם למעשה ספקי הכוח של התהליך ועליהם להפוך למרכז הקהילה, כמשאב מחולל צמיחה ופיתוח ידע. תפקיד החינוך לאמן את הבוגרים לכושר תעסוקה גבוה, כישורי למידה גבוהים ויכולת לתרום לחברה. החשש מבינה מלאכותית מוטה- לא היא תחליף אותך – אלא האדם שמשתמש בה נכון”.

בשנה האחרונה הפיח גרינברג רוח חדשה בבתי הספר של הרשת עם תכנית ORT Israel Future Ready – תכנית החדשנות לבתי הספר של רשת אורט ישראל שמבקשים להמציא את עצמם מחדש כמוסד משמעותי, רלבנטי ומותאם לעולם האמיתי. תפקיד חדש הושק בבית הספר – פיוצ׳ריסט, שבתמיכה, הובלה וליווי של הצוות המקצועי במכון לחדשנות במנהל למו”פ ולהכשרה של אורט, החל בתהליך בניית אקוסיסטם, שילוב למידה דיגיטלית מתקדמת, יזמות וחדשנות ויישום שלהם בתהליכי הלמידה. 16 בתי ספר נבחרו לפיילוט השנה הראשונה, בהם כבר מורגשים שינויים מיידיים: שיפור כושר התעסוקה ע”י הטמעת הסמכות בינ”ל בתהליכי הלמידה היומיומיים של תלמידי בתי הספר (מיקרוסופט, IBM, גוגל); שיפור כישורי למידה ע”י יצירת אקוסיסטם נלהב ומוטיבציוני; ואפילו התחלה של למידה רשתית. הנתונים מרשימים”.

גרינברג סיכם את דבריו, איך לא, במבט לעתיד: “פנינו לפעול לפיתוח ואימוץ עקרונות אתיים ומקצועיים לשימוש מושכל בבינה המלאכותית ויצירת אקו סיסטם ספיראלי מתרחב. ההתחייבות שלנו במפ”ה בשנים הבאות מתמקדת בעיצוב העתיד בשותפות איתכם. דלתינו פתוחה לכל מי שחפץ להעלות את בית הספר שבניהולו ואת תלמידיו למסלול מואץ לעתיד. אנחנו כאן איתכם ובשבילכם.”

לצפיה במצגת

את המפגש סגר הראל סקאת בהופעה מחשמלת שסחפה את הקהל.

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *