מנכ”ל אורט, צבי פלג, הגיע לאחרונה לביקור בבתי הספר של אורט בקרית שמונה. אל הביקור התלוותה אסנת רון רסקין, ראש אגף החינוך בעירייה, ולתחנה הראשונה בביקור – תיכון ישיבתית אורט המתמיד, הצטרף ראש עיריית קרית שמונה, אביחי שטרן. בשנים האחרונות מובילה עיריית קרית שמונה בשיתוף רשת אורט ישראל, תוכנית חינוכית אזורית רב גילית אשר מטרתה להטמיע ולמתג את תחום הפודטק בכל מערכות החינוך ובתי הספר בעיר קרית שמונה ובאזור כולו, באמצעות פדגוגיה חדשנית לצד ידע מדעי בתחומי הפודטק.

עולם הפודטק עוסק בפיתוח והטמעת טכנולוגיות חדשות לשיפור איכות המזון, והגברת תוצרתו. גידול האוכלוסייה העולמית לצד השינויים הגלובליים חיזקו את הצורך הנדרש בפיתוח תחום זה. בעשור האחרון החלה האצה עולמית בהתפתחות תחום הפודטק, שווי השוק הישראלי ע”פ נתוני משרד התמ”ת עומד על 770 מיליארד שקל וכולל למעלה מ-200 חברות. כחלק מהתפתחות מואצת זו, זוהה הפוטנציאל הגלום באזור אצבע הגליל וקריית שמונה כמרכז העירוני המייצג אותה. בשנים האחרונות נעשים מאמצים רבים לאגד את הכוחות ולייצר פלטפורמה מדעיות ומעשית לפיתוחי פודטק כמנוע צמיחה כלכלי אזורי לצד ההבנה כי יש לחזק את התחומים הקהילתיים והחינוכיים לטובת הצלחת המאמץ כולו.
רשת אורט ישראל מקדמת את תחום הפודטק, תחום העוסק בשילוב של טכנולוגיה חדשנית בתעשיית המזון, כחלק מתכנית iSTEAM ובשיתוף הפרויקט האירופאי SALL אותו מוביל מרכז המחקר והפיתוח של אורט, בישראל. בתי הספר בעיר קרית שמונה, נבחרו לקחת חלק בפיילוט בישראל והם מציגים למידה והישגים מעוררי השראה בתחום.
צבי פלג, מנכ”ל הרשת: “אנחנו מאמינים בחשיבות הכנסת מקצועות המחר אל בתי הספר כחלק מראייה עתידית, חיזוק הקהילה המקומית ויצירת אופק מקצועי רלוונטי עבור תלמידי קרית שמונה. זו הסיבה שאנו מחוברים, מובילים ומחוייבים לשותפות זו”.
הביקור נפתח בתיכון ישיבתית אורט המתמיד, זוכה פרס החינוך לשנה זו במחוז צפון והמועמד מטעם המחוז לפרס החינוך הארצי. הישג זה מצטרף לעוד שורה ארוכה של פרסים של בית הספר בתחומי פדגוגיה וערכים, המשקפים את חזונו של ביה”ס: “להצמיח בוגר תורני ערכי שפועל תורם ונותן לחברה עם מיצוי של המצוינות האישית”. ישיבתית אורט המתמיד קרית שמונה הינו בית ספר משפחתי, הנותן מענה לכ-139 תלמידים מגווני הקשת הדתית, הסוציואקונומית, והלימודית. תלמידים מחוננים משולבים באותה כיתה לצד תלמידי חנ”מ ויחד הם מקיימים פסיפס אנושי מיוחד במינו.
מנכ”ל הרשת, צביקה פלג; וראש העיר, אביחי שטרן, בליווי נציגים ממטה אורט והעירייה, הוזמנו לסייר במרחבי בית הספר. בבית הספר ניתן דגש על עשייה קהילתית-חברתית כאמצעי לפתח אצל התלמידים תחושת מסוגלות והכרות עם סל החוזקות האישיות שלהם. הדוגמאות הן רבות: “פותחים בשמחה”- מיזם של התלמידים לפתוח את חודש אדר בלשמח את הקהילה; “לתת באהבה”- בית הספר מהווה כתובת המרחב ומרכז צרכים שונים שבהם התלמידים יכולים לתת יד, לתרום ולסייע לזולת לאורך השנה בדגש על האופי הדתי של בית הספר: השלמות מניינים האזכרות ולוויות עריריות, איסוף גניזה, בניית סוכות לקשישים ומשפחות חד הוריות, הרקדות ופעילויות סביב חגים בגנים ובבתי קשישים, הדלקת נרות חנוכה עם קשישים, בניית אוהלי אבלים, משלוחי מנות להכרת תודה לצוותי רפואה,אריזות מזון למשפחות נזקקות ועוד; “מציגים ערכים”– תלמידי השכבה הבוגרת הפיקו הצגה קהילתית שעסקה ביכולת לראות את האחר, להיות רגיש אליו ולהתייחס לעולמו הרגשי; “יום בר”ק מצוה”- יוזמה ייחודית לכיתות ז’ במסע שאליו יצאו יחד עם ההורים במסגרת גילוי החוזקות והיכולות האישיים; יום הזיכרון בבית העלמין– בית הספר אימץ את החלקה הצבאית בבית העלמין הישן של קרית שמונה ועוד.
חברי המשלחת הוזמנו למפגש עם תלמידים ובוגרים, בו שמעו על תחושות וחוויות אותנטיות מתרומת התהליך החינוכי בביה”ס להתפתחותם והצלחתם בהיבטים שונים. מנהל בית הספר, הרב אריאל פריש, שיתף: “בית הספר עוסק בפיתוח ועיצוב תלמידיו ומעניק להם את הכלים הדרושים לגבש זהות, אישיות תורנית ורוחנית בעלת מידות טובות ושיעור קומה התורמת לחברה ולסביבה. בית הספר שואף לשמש מגדלור רוחני וחינוכי המפתח את רצון התלמידים להתקדם בדרך ארץ, בהוספת דעת, נתינה, מעורבות אישית, מצוינות, עצמאות ושמחה בעבודת ה’. אנו שואפים לגדל תלמידים בני תורה, בעלי הכרה דתית על פי יסודות האמונה וההלכה, באקלים תורני בריא של תורת חיים. התלמידים מתחנכים לערכים של דרך ארץ ומידות טובות, אהבת העם והארץ מתוך קשר אישי חם וטוב. ולאורם של ערכים ציוניים ודמוקרטים. אנו מאמינים מאוד בתלמידים ורואים באמונה זו את הבסיס למצוינות אישית רוחנית, חברתית ולימודית”.
בית הספר מאמין ומקדם שותפויות רבות עם מוסדות אקדמיים וכן תכניות אקדמיות שונות כחלק מהשאיפה להנחלת מצוינות פדגוגית: האו”פ, תל חי, מכון צומת, קדם עתידים, בנ”ע, מעגלים ,U.O. ישיבת דאורייתא, גליליום, מגשימים, אודיסיאה, ספייסלאב, אתגר הL.E.S הן רק חלק משותפויות אלו. בנוסף מופעלת תכנית לליווי הבוגר לאקדמיה ומעבר. בתחילת השנה בחרה הנהלת בית הספר לפתח מיזמים בתחום הפודטק והלכה, במסגרת פיתוח מרחבי חדשנות. כך לדוגמה 2 מתוך 10 היוזמות שעלו לגמר הארצי בתחרות המכון הוולקני בנושא פיתוח טכנולוגיות ופתרונות להתמודדות עם שינויי האקלים והגברת הביטחון התזונתי, היו יוזמות של קבוצות תלמידים מישיבת אורט המתמיד בקרית שמונה: אחת עסקה בתחום מליחת עופות והשניה בתחום הבשר המתורבת. במהלך הביקור צפו חברי המשלחת בהתקדמות הניסוי אותו עורכת נבחרת הפודטק בימים אלו.
בהמשך, ביקרה המשלחת באולפנית אורט קרית שמונה. בית הספר השש שנתי, נועד לתת מענה חינוכי לבנות הדתיות והמסורתיות בקריית שמונה והסביבה. באולפנית לומדות כ-178 בנות מרקע דתי הטרוגני, עבורן מהווה האולפנית בית חינוך תורני בו התורה וערכיה, אהבת האדם והארץ, המצויינות והנתינה, מהווים את אבני היסוד.
“כל אלו מסייעים במסע להצמחת הבנות לנתינה ושירות משמעותי לעם ישראל, להקים בתים המיוסדים על דרכי התורה ויראת ה’ ולהיות אזרחיות נאמנות לעמם – זו השליחות ודרך החיים שלנו, וזה נעשה באהבה גדולה ובשמחה” הסביר מנהל האולפנית, עמי חיוט. לצד הלימוד במגמות כמו: פיזיקה, ספרות, תיאטרון, קולנוע, וביולוגיה, התלמידות מחויבות ללימודי קודש מוגברים וחלקן אף פעילות בפרוייקטים לתלמידות מצטיינות כמו: עתידים, סייבר וכמובן פודטק. בנוסף מהווה האולפנית בית חם לליווי עולות חדשות ומפעילה מעטפת רגשית טיפולית בבית הספר.
בנות האולפנית פעילות בתחומים רבים: הן אחראיות על פעילויות התנדבותיות רבות בקריית שמונה ובסביבה: בתי קשישים, בית ספר לחינוך מיוחד, בית תמחוי, אימוץ משפחות שכולות, הפעלת ‘שכן טוב’ לחלוקת מזון למשפחות נזקקות, ירידי צדקה וכו’. הבנות מסיימות עם תעודות בגרות מצוינות, ובנוסף בהובלת צוות החינוך החברתי הבנות שותפות לפעילויות נרחבות סביב נושאים שנתיים. הפעילות כוללות מסעות, טיולים, שיחות, סמנריונים וכו’ עם דגש רב על המשפחתיות והביחד.
חברי המשלחת ביקרו במעבדת ביה”ס ונחשפו לפעילות בנות האולפנה בתחום הפודטק. במסגרת הפרויקט הבנות עובדות על מיזמים שונים כמו פתרונות כשרים להארכת חיי מדף של מוצרים, עיסוק בפרוביוטיקה, גידול אצות ופטריות והפקה של פיגמנטים שונים.
עוד סיירו בחצר האולפנית ולמדו על מיזם שכן טוב ופרויקט הכלבנות. הבנות המשתתפות לוקחות חלק באילוף כלבים, לומדות עקרונות פסיכולוגיים מנחים באילוף הכלב ומחזקות את תחושת הבטחון ולקיחת האחריות.
התחנה האחרונה בסיור, היתה באורט דנציגר קרית שמונה, שלפני כחודש ארח מנהלי בתי ספר עמיתים ברשת, ללמידה שיתופית כמודל לבית ספר בו שגרת היום של התלמידים, משולבת בפעילויות חברתיות רבות, ומדגימה את השפעתן על האקלים ועל הפדגוגיה.
לאחר התכנסות בלובי, הציג מנהל בית הספר, עופר זפרני, בו לומדים 1363 תלמידים ותלמידים את תמונתו החינוכית: “בית ספר אורט דנציגר הינו בית ספר שש שנתי עבור תלמידים מכל קשת החברה הישראלית. בית הספר חותר לפיתוח וחידוד תחושת המסוגלות של תלמידיו. התפיסת החינוכית בו היא שהחינוך החברתי הערכי הוא היסוד לכל מעשה חינוכי. אנחנו מיצרים עבור כל אחד מהחניכים מפגש בו הוא יכול לבוא לידי ביטוי מתוך הבנה שמתן ביטוי לאינטליגנציות מרובות מאפשר יצירה, התפתחות, והגשמה. בנוסף בית הספר דואג לייצר תחושת מוגנות וביטחון אישי וההבנה שאין גבולות בכל מה שנוגע חלומותיהם של ילדינו”. עוד הוסיף: “קריית החינוך אורט דנציגר שואפת להפוך למוקד שפע קהילתי באמצעות עשיה חברתית, מעורבות בקהילה, מתוך תפיסה של שייכות והיותנו ספינת הדגל של מערכת החינוך בעיר.”
בנושא הפודטק הסביר זפרני: “קריית החינוך אורט דנציגר הופכת למעצמה בתחום הפודטק בשיתופי פעולה חובקי עולם, מחקריים ואקדמים, המשמשים גשר לתמונת העתיד עבור התלמידי בית הספר, שיובילו את תהליכי הלמידה העתידית בתחומי הפודטק והטכנולוגיה כעמוד האש של הישוב.”
כך לדוגמה ממש בימים אלו שבה משלחת תלמידי מגמת הביוטכנולוגיה מקפריסין, שהוזמנה להציג את מיזם החקר שלה בנושא ייצור דבש כוורות ודבורים אותו פיתחה במסגרת תכנית SALL הבינלאומית.
בהמשך סיירו חברי המשלחת במרחבי בית הספר השונים ובמוקדים מרכזיים בחיי בית הספר כמו חדר המוזיקה, מועדון התלמידים, מרכז החדשנות ואף נפגשו עם “הדנצגיים”, להקת ביה”ס. עוד פגשו את חברי כיתת ותיקי העיר שהציגו מיצגי אומנות: “נמצאים כאן מייסדי העיר. גם אימו של ראש העיר…” הסביר מנהל ביה”ס והוסיף: “כל זה לא היה קורה ללא המעטפת של רשת אורט.” הביקור הסתיים במרכז המשאבים של בית הספר שם התנהל שיח שותפים בין חברי הצוות החינוכי, נציגי הנהלת הרשת והעיר.
תודה לקרן ג’רי ופולה גוסמן על תמיכתם בפרויקטים שונים לקידום בתי הספר בעיר קרית שמונה.