תכנית זיכרון מבעד לעדשה הינה תכנית ייחודית של רשת אורט ישראל בשיתוף יד ושם, בה תלמידים מתעדים ניצולי שואה ויוצרים תערוכת תוצרים, המוצגת בימים כתיקונם, בכיכר המשפחה מול ביה”ס הבינלאומי להוראת השואה ביד ושם. הפרויקט משלב העמקת הידע בנושא השואה עם ביטוי יצירתי אומנותי. התלמידים משתמשים בחפצים מתוך ארכיון יד ושם ויוצרים כרזות, תמונות, סרטונים או פודקסטים.
בהובלת צוות אורטוב, נפגשים תלמידי רשת אורט ישראל עם שורדי השואה. באמצעות המפגשים נוצר קשר ייחודי בין התלמידים לשורדים, לצד למידה משמעותית הדדית. הרצון לשמר את הזיכרון לדורות הוא החלק החשוב והמשמעותי בפרויקט בו נשמע קולם של שורדי השואה לאורך כל השנה ומתועד באמצעות צילום מתוך הבנה שלתיעוד חזותי חלק בעיצוב הזיכרון הקולקטיבי ועיצוב ההיסטוריה. תערוכת התוצרים והתמונות תוצג בכיכר המשפחה ביד ושם ביום השואה.
התלמידים המשתתפים בתוכנית לומדים וחוקרים את נושא השואה באמצעות חשיפה לתמונות של א/נשים שנרצחו או ניצלו בשואה והסיפורים שמאחורי התמונות, בדגש על חפצים אישיים שמאחוריהם עומדת דמות המהווה עולם ומלואו.
בשנתיים האחרונות, בהשפעת אירועי ה-7.10 ומלחמת חרבות ברזל, נושא השואה קיבל זוית נוספת. עבור שורדי שואה מהעוטף, ממשפחות החטופים ומפונים מדובר בטראומה כפולה. השואה נותרה עד היום אירוע יחיד במינו, לא בעצם הרצח של אזרחים חסרי מגן בכל הגילים מחמת שנאה תהומית ולא בצירוף של רצח והתעללות. אבל קשה ואסור להתעלם מהעובדה שהמראות הקשים בעקבות אירועי השבעה באוקטובר, הציפו זכרונות קשים גם בקרב ניצולי שואה שאינם חוו את האירועים ישירות.
באופן טבעי בהובלת אורטוב קיבלה פעילות התכנית השנה, מימד נוסף ורלוונטי. אירועי המלחמה נכחו בכל שלבי פעילות התלמידים ואף באו לידי ביטוי בכרזות אותן עיצבו. התהליך בתכנית כלל לימוד מעמיק של הנושא, שמיעת סיפורי עדות, ביקור ביד ושם ויצירת תוצר ויזואלי אישי שמחבר את נושא השואה למציאות העכשווית שחווים התלמידים. הדיון והעיסוק בעיצוב זיכרון שואה עכשווי, קיבל משמעות שאיתגרה את צוותי החינוך ובני הנוער בלימוד התוכן ההיסטורי לצד השימוש בכלים אמנותיים להנצחת זיכרון השואה, במבט מעמיק יותר של האירועים שטלטלו את עולמם של אלו שנולדו שני דורות ויותר מבני דור השואה.