לפני כארבע שנים הצטרפו לרשת אורט ישראל חמישה בתי ספר מקיפים בעיר קרית גת. מאז מובילה רשת אורט ישראל בשיתוף עיריית קרית גת את כלל החינוך העל יסודי בקרית גת על גווניו בשמונה מוסדות חינוך בחינוך הכללי והממלכתי דתי, בישיבה תיכונית ובאולפנה. שותפות זו הובילה לגיבוש תכנית אסטרטגית חינוכית למהפכת חדשנות בעיר שגובשה ע”י המטה המקצועי ברשת וההנהגה החינוכית בעיר. התכנית כוללת התיחסות להיבטים שונים ושמה דגש על קידום פדגוגיה מיטבית בראייה מערכתית, קידום תהליכים מקדמי ערכים ואקלים מיטבי בבתיה”ס, הטמעת חדשנות בבתיה”ס תוך הרחבת מגוון המגמות בחינוך טכנולוגי – מדעי ובניית תהליך חדשנות עירוני ברצף פדגוגי רב שנתי ובקשרי הייטק וקהילה. מאז ועד היום הרשת מובילה עשרות תכניות חינוכיות, פעולות ותהליכים לקידום החינוך בעיר ומשקיעה בפיתוח צוותי ההוראה התורמים לקידום הפדגוגיה ושיפור מדדי ההצלחה בבגרות ומעודדות מצוינות, שיפור האקלים הבית ספרי, שיפור סביבת הלימוד והכנסת מגמות לימוד חדשניות.
לאחרונה ביקר מנכ”ל רשת אורט, צבי פלג, בליווי מנהלת מחלקת החינוך בעיר, זהבה גור; חברי דירקטוריון הרשת: יו”ר הדירקטוריון-מיקי בר, פרופ’ שמריהו עוז, דר’ אסתר גוסרסקי ודר’ רותי כהן; ראש האיזור מטעם רשת אורט ישראל, מאהר נאסראלדין ומטה אורט, בשלושה מבתי הספר של הרשת בעיר: אורט מקיף ע”ש מאיר, אורט שלאון חלל ותעופה ואורט מקיף רבין כרמי גת.
הביקור נפתח באורט מקיף ע”ש רבין כרמי גת בו לומדים 701 תלמידים ותלמידות במגמות טכנולוגיות ובמגוון מסלולי בגרות מוגברים. את היום פתח מנכ”ל הרשת, צביקה פלג, בחדר המורים, בשיח משתף וגלוי עם צוות מורי ביה”ס, על אתגרי המערכת בעת זו.
את תמונתו החינוכית של בית הספר, המעוצבת על פי חזון בהשראת אימרתו הידועה של שאול טשרנחובסקי “כי באדם אאמין…”, הציגה מנהלת ביה”ס, אביבה קרן: “אנו באורט רבין כרמי גת מאמינים כי האדם הוא הבסיס לכל הצלחה. ומתוך כך מקיימים אורחות חיים, שיובילו להצלחה ומיצוי הפוטנציאל של כל באי בית הספר, על כל גווניהם, במרחב בטוח ומאפשר. אנו פועלים בראיה הוליסטית משלבת – רגשי לימודי ומקצועי ומבקשים להיות אבן שואבת לקהילת כרמי גת ולעיר קריית גת כולה, בשילוב בין שאיפה למצוינות ערכית ולימודית, במציאות החיים המשתנה, הכוללת מודעות והצטיינות טכנולוגי מדעית”.
ייחודיות ביה”ס בעשייתו הפדגוגית באה לידי ביטוי במיזמים ופרויקטים שונים כמו מיזם “העבירו את זה הלאה” בו תלמידים מלמדים תלמידים ו”חולמים מגשימים ומצטיינים” בו אנשי צוות מובילים יוזמות. בביה”ס פועל מודל קליטה מייטבית למורים חדשים, לטובת שימור כ”א איכותי ופיתוח מקצועי של הצוות החינוכי. לצד זאת קיימת בביה”ס התייחסות רצינית מאוד לנושא הרגשי- חברתי- ערכי ובית הספר מוביל בתחום העשייה והמעורבות החברתית בקהילה. פועלות בו תכניות אורטוב בנושאים לצד תכניות לקידום אקלים מיטבי. כך לדוגמה הובילו תלמידי ביה”ס בחודש עבר, אירוע בר מצווה ובת מצווה לילדי מלחמת העולם השנייה, יוצאי חבר העמים תושבי העיר, שהיו ילדים בתקופת מלחמת העולם השנייה ולא זכו לחגיגה. משלחת האורחים הוזמנה לסייר במרחבי ביה”ס, שם הוצגו פרויקטים ייחודיים שבוצעו ע”י תלמידים. כמו כן נפגשו עם תלמידי מגמת מדעי הבריאות וקדם רפואה שהחלה לפעול בביה”ס לפני כשנתיים.
בהמשך היום הגיעה המשלחת לביה”ס המקיף אורט ע”ש מאיר, בו לומדים מעל 1000 תלמידים ותלמידות. חזון בית הספר שם דגש על שלושה מעגלי מחויבות ופיתוחם: יחיד, קהילה קרובה, החברה הישראלית ומערכת היחסים המתפתחת ביניהם תוך מחויבות של הצוות החינוכי להרחבת טיפוח ופיתוח המודעות של התלמידים לקשרים ביניהם. בית הספר חרט על דגלו את החינוך למצוינות לימודית, ערכית וחברתית והוא מציע מגוון רחב של תחומי לימוד החל מכיתה ז’ הן באמצעות קורסי העשרה והן באמצעות תכניות ייחודיות לאוכלוסיות שונות. מנכ”ל הרשת, צבי פלג, הוזמן לחנוך את מבנה הסטודיו למחול החדש שהוקם בביה”ס בהשקעה של רשת אורט ישראל ובשיתוף הרשות המקומית.
מנהלת בית הספר, רחל שולמרק, הזמינה את מנכ”ל הרשת ומטה הרשת לסיור בתחנות שונות בביה”ס, “לצעוד בשביל הייחודיות והמצוינות הערכית והלימודית” ולהתוודע אל עשייתו החינוכית הענפה. “המעבר לרשת אורט טמן בחובו, ציפייה, התרגשות, חוסר ודאות לבאות. ניצני התחדשות ניכרים בהישגי בית הספר ובנראות המרחבים. הישג זה משקף את תרבות העבודה המצוינת של בית הספר ורשת אורט, מסירות ומחויבות של צוות המורים להצלחת התלמידים ושאיפה בלתי פוסקת למצוינות ערכית ולימודית”.
בתום מפגש עם הצוות החינוכי במקיף אורט מאיר, המשיכה המשלחת לתחנה הבאה בביקורה בעיר, ביה”ס אורט שלאון חלל ותעופה. עוזי פרץ, מנהל ביה”ס, פתח בהצגת תמונתו החינוכית ונתוניו. בביה”ס לומדים 527 תלמידים במגוון מגמות כמו: אלקטרוניקה ומחשבים, תקשוב, ניהול הייצור ואמנות שימושית: “ביה”ס אורט שלאון פועל ליצירת תרבות של הכלה לכלל אוכלוסיית בית הספר ובתוך כך למימוש תחושת השייכות של כולם מורים,תלמידים והורים כאחד. אנחנו מאמינים בחינוך המאפשר שיח של כל המבוגרים המשמעותיים בחייו של הילד, שיח המייצר בוגר אחראי, מעורב ותורם לקהילה שלו ולחברה בישראל ובכלל”.
חלק מייחודיותו של ביה”ס קשורה לעובדה שהוא מהווה בית ספר על אזורי למקצועות התעופה בדגש על כך שכל תלמיד מוצא את עצמו באחד ממקצועות התעופה. העשייה החינוכית מתמקדת בקידום מצוינות באמצעות למידה משמעותית וחווייתית; הקניית ידע, כלים, מיומנויות וערכים לבוגריו וטיפוח אקלים מאפשר, המבוסס על אהבת האדם, כבוד לזולת, אחריות אישית וקהילתית והשתלבות מיטבית בחברה ובחיים. בביה”ס פועלת תכנית “פלדה כחולה” המאפשרת לבוגריה קליטה מיטבית ומקצועית לחיל האוויר על כל זרועותיו. מנכ”ל הרשת נפגש עם הצוותים החינוכיים ועם שוחרים ממסלול פלדה כחולה ושמע על חוויותיהם ותחושותיהם לגבי בחירתם במסלול.