הגיע הזמן להפנים: האלימות המשתוללת בכבישים, בבתי החולים, בחברה הישראלית על גווניה, בדרום ובצפון, נגד נשים ונגד גברים, במרחבים הוירטואליים, ובמרחבים הציבוריים – היא בעיה של כולנו. שנת 2022 העמידה אותנו מול מציאות עגומה בה נראה כי אנו מצויים בעיצומו של גל אלימות ופשיעה המשפיע על תחושת הביטחון של האזרחים בישראל, החוסן הלאומי והאישי.
רשת אורט ישראל המעודדת אקטיביזם חברתי בקרב בני הנוער כחלק מלקיחת אחריות חברתית, יצאה בקמפיין ארצי: עוצרים את הכל! מדברים על אלימות, הקורא לפעול למניעת האלימות. הרשת השיקה קמפיין מחאה בו כל בתי הספר עצרו את השיגרה למשך יום אחד ופעלו למניעת אלימות. יום זה למעשה מהווה את תחילתו של מהלך משמעותי שימשך לאורך כל שנת הלימודים. לבתי הספר שיקדמו תהליכי עומק בנושא יוענק תו המוגנות האורטי.
במהלך היום התקיימו בכל רחבי הארץ מעגלי שיח שונים, שיעורים יעודיים, רב שיח ופאנלים, בהם מוצג הנושא על היבטיו הקשים והפוגעניים ויועלו הצעות ומחשבות על דרכים לעצירתו; קהילות בתיה”ס יצאו להחתים תלמידים, צוותים, הורים, מובילי דעה בישוב, על אמנה, שנוסחה על ידי מנהיגות הנוער של הרשת; התקיימה פעילות במרחבים הציבוריים של ביה”ס- מחאה שקטה, יצירות אומנות, שרשרת אנושית; גורמי אכיפה וחוק יוזמנו לשיח עם התלמידים. ראשי הרשויות ביישובים היו בין הראשונים שנענו לקריאה והצטרפו למחאה. יחד עם מנכ”ל רשת אורט, צבי פלג הצטלמו לסרטון הסברה – די לאלימות. עד כאן!
לקריאת מאמרו של מנכ”ל הרשת, צבי פלג: מיגור האלימות- המשימה הראשונה של מערכת החינוך
מנכ”ל רשת אורט ישראל, צבי פלג, פנה בקריאה לבתי הספר ברשת להצטרף למהלך: “אני רואה חשיבות גדולה בעצירת השגרה ובהשתתפות כל קהילות בתי הספר והמכללות בפעילויות השונות שמתוכננות ליום למניעת אלימות. היום הזה יהווה עבורנו סימן דרך להמשך העמקת התהליכים הפדגוגיים והחברתיים שמתקיימים בבתי הספר שלנו על מנת להפחית באופן משמעותי את מעורבות תלמידינו במעשי אלימות בבית הספר ומחוצה לו”.
הקמפיין מצטרף אל שורת מהלכי הסברה שמובילה הרשת לביסוס שיח מכבד ברשתות החברתיות והמאבק באלימות נגד נשים בשנים האחרונות. יום זה מחובר, לאירועי יום המילה הטובה, קמפיין לאומי אותו מובילה הרשת מזה מספר שנים, ויהווה הזדמנות נוספת להפצת המסרים. הארוע המרכזי ביום גינוי האלימות הוא פאנל live ששודר גם ב-mako. לטובת עיבוד משמעותי ומיטבי של תכני השידור, הכין צוות אורטוב מערך שיעור מקדים.
תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל חינוך ותפעול ברשת: “רשת אורט הכריזה על תהליך ערכי משמעותי של מאבק באלימות. כצעד ראשון נבחר יום ה- 29.12 כיום לעצירת פעילות, היום הזה נועד לזמן השתהות לצורך שיח, מחשבה ולפעילות מעמיקה. אלה יהוו בסיס לתהליכים ארוכי טווח המחזקים את התהליכים הקיימים. זאת במטרה לאפשר לצוותים החינוכיים, לתלמידים ולגורמי קהילה פרק זמן ייחודי למחשבה ולהבנה של השלכות האלימות על החברה והסכנה לקיומנו כחברה לצד ביסוס החשיבות שיש בחיזוק החלופות לפתרון המחלוקת ושיח על מיומנויות חברתיות בעידן שלנו. החינוך הערכי הזה הוא תשתית לקיומנו! על הבסיס הזה יצאנו בקריאה לייחוד הפעילות בכל בתי הספר של הרשת למאבק באלימות”.
בעיצומו של היום הוסיפה: “מנהלים ומנהלות יקרים, שמחה שנפל בחלקי לעבוד יחד אתכם. היום היה יום מעורר גאווה, מנהלים, צוותים חינוכיים, צוות מטה – כולם נרתמו להובלה של ערכים בסיסיים ולחשיבה קדימה והתוצרים מעוררי גאווה”.
דפנה אלון, מנהלת צוות אורטוב הודתה לבתי הספר על העינות הרחבה: “אנחנו מתפעלים מהתוצרים שלא הפסקתם לשלוח, מודים על ההתגייסות המרשימה ומחזיקים אצבעות יחד איתכם שהפעילות המיוחדת שביצעתם היום תוליד התחלות של שינוי ושיפור בחווית המוגנות. מציעים את סיועה של מחלקת אורטוב לכל יוזמה שתרצו לקדם וכן מזמינים אתכם להצטרף למיזם של ״אות אורט ״ שהכרזנו עליו במהלך היום”.
צוות אורטוב התאים ופרסם חוברת מערכים ופעילויות המותאמת לאירועי היום: “גילויי האלימות, שהתפרצו במקומות שונים (כבישים, שירותי רפואה, מקומות בילוי, בתי הספר ועוד) בתקופה האחרונה, ומזעזעים את תחושת המוגנות של כולנו, גרמה לרשת אורט להכריז על תהליך מתמשך של גינוי האלימות, לקיחת אחריות ויצירת מציאות אחרת בבתי הספר ובקהילה. הפעילות שהחלה ב- 29.12 במגוון תכנים ופעילויות, התקיימה בכל בתי הספר של הרשת וכללה מערכי שיעור, פעילויות, רעיונות ומיזמים – כולם עוסקים באתגר ההתמודדות עם האלימות וקוראים לפעולה”. בנוסף לפעילות בשטח, צוותי חינוך בכירים ברשת התגייסו להוביל שיח פתוח עם תלמידי בתיה”ס ברשת על מניעת אלימות ודרכי פתרון, חוזקות והעצמה.










לקראת היום נערך מפגש חשיבה באורט יד ליבוביץ נתניה בהשתתפות כ-60 בני נוער, נציגים מכל בתי הספר של רשת אורט ישראל, הפעילים במסגרת מועצות התלמידים או בהתנדבות בתכניות המנהיגות של אורטוב, בו הם הוזמנו להיות שותפים בהובלת הקמפיין.
בין הרעיונות שעלו במפגש הציעו התלמידים אתגר בשם: #אל_תהיה_צל_תהיה_חבר כשהמטרה היא ליצור תהודה בקרב אלפי אנשים מהרשת ומחוץ לרשת מכל רחבי הארץ ויבחרו להצטרף אליו- להצטלם ולהעלות סרטון/תמונה עם הסלוגן #אלתהיהצלתהיהחבר.