יצוא ידע חינוכי לעולם מבית אורט ישראל

זו כבר מסורת - הסתיים בהצלחה סבב הכשרה שביעי של מורי אזרבייג’ן אותה מובילה רשת אורט

המרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט ישראל מארח בימים אלה את הסבב השביעי של משלחות אנשי חינוך מאזרבייג’ן, להשתלמות מובילי חינוך בת שלושה שבועות, אותה מובילה רשת אורט ישראל, כחלק משיתוף פעולה אסטרטגי בן חמש שנים. הרקע לשיתוף פעולה זה הוא דו”ח שהזמינה ממשלת אזרבייג’ן מרשת אורט ישראל לקראת רפורמה במערכת החינוך שביקשה להתניע. הדו”ח המליץ על מעבר למודל חדשני, המבוסס על המודל האורטי, שיכין את תלמידיה של הרפובליקה לשוק העבודה העתידי. ממשלת אזרבייג’ן קיבלה את ההמלצות וחתמה עם הרשת על מסמך הבנות לפיו אורט תכשיר מאות מורים ומנהלים בפדגוגיה חדשנית ולימודי מדע וטכנולוגיה.

כבר בראשית 2019 הוכשרו המנהלים והמורים הראשונים בסמינר בן 5 שבועות שארחה אורט בישראל. במהלך שהותם למדו, חוו, צפו והתנסו במיטב התוכניות, ביקרו בבתי הספר ונפגשו עם צוותי ההוראה המובילים של רשת אורט ישראל. בין התוכניות שהועברו: ננוטכנולוגיה, מדעי המוח, לב העניין, מייקרס ולמידה ניידת. סמינר הכשרה משלים נוסף בן שבועיים לקבוצת המורים, התקיים בבאקו מספר חודשים לאחר מכן. לאור הצלחת מתכונתו של הסבב הראשון, הוחלט על הרחבת שיתוף הפעולה ועל סבבים נוספים.

במהלך יוני 2023 הסתיים קורס ההכשרה השביעי של 50 מנהלי בתי ספר ומורים מאזרבייג׳ן שנפרס על פני שלושה שבועות בישראל ושבוע אחד בבאקו.

חלקו הראשון של הסבב השביעי נפתח במהלך חודש מאי 2023 במרכז המחקר והפיתוח של רשת אורט בישראל בהשתתפות 50 מנהלי בתי ספר, מורים ואנשי משרד החינוך מאזרבייג’ן, בליווי מוכתר ממדוב, שגריר אזרבייג’ן החדש והראשון בישראל בתפקיד זה.

במעמד קבלת הפנים ברך שגריר אזרבייג’ן את שיתוף הפעולה הפורה והחם בין רשת אורט ישראל למערכת החינוך האזרית, כחלק משותפות אסטרטגית בין המדינות. מנכ”ל רשת אורט ישראל, צבי פלג, הצטרף לברכות השגריר ואף איחל הצלחה לחברי המשלחת בביקורם באורט ישראל: “רשת אורט ישראל מקיימת כבר יותר מעשור שיתופי פעולה עם מדינות רבות המבקשות ללמוד על אפיקים פדגוגיים חדשים, ונחשבת לפורצת דרך בתחום. נציגים של אורט יוצאים לחו”ל ומארחים בישראל אנשי חינוך מכל העולם. במפגשים אלה נחשפים האורחים לפדגוגיות החדשניות שמפתחת ומטמיעה רשת אורט ישראל ביותר מ-252 בתי הספר שלה”.

שרון גרינברג, ראש המנהל למו”פ ולהכשרה באורט שקיבל את פני המשלחת במינהל למחקר ופיתוח והכשרה, חידד בדבריו את חשיבותו של שיתוף ידע לשגשוג ורווחה עולמיים: “ברוכים הבאים לישראל. אתם הקבוצה ההשביעית שמגיעה לישראל. סבב נוסף של הכשרות מורים, קבוצה מיוחדת של חלוצי חדשנות. ביחד אנו מקווים להוביל משהו שונה וייחודי”.

סבב ההכשרה הנוכחי, בהנחיית צוותים מקצועיים מרשת אורט, התמקד בעקרונות “בית הספר האזרי החדש”. לפני כשנה התקיימה בבירה באקו פגישת התנעה במסגרתה נחתם מזכר הבנות בין הצדדים והוצגה מפת הדרכים לכינון בית הספר החדשני של אזרבייג’ן. במהלך סמינר הכשרה בן שלושה שבועות יבקרו חברי המשלחת במרכז המחקר והפיתוח ע”ש מושינסקי של הרשת ובבתי ספר אורטיים המיישמים הלכה למעשה פדגוגיה חדשנית השלובה במתודולגית iSTEAMאורט קרית טבעון, אורט דנציגר בקריית שמונה, אורט יד ליבוביץ בנתניה ואורט קריית ביאליק.

צוות המו”פ של אורט העביר והנחה סדנאות שונות בנושאים המחוברים לחזון בית הספר האזרי החדשני, שאת פיתוחו ויישומו מלווה אורט כמו: הקניית מיומנויות למידה, למידה מבוססת פרויקטים, יזמות חברתית טכנולוגית ועוד. חברי המשלחת ביקרו במהלך ההכשרה במרכז פרס לשלום, מוזיאון המדע בלומפילד בירושלים וטכנודע מוזיאון הרפואה בחדרה. חלקו השני של הסמינר התקיים כאמור בבאקו, בירת אזרבייג’ן, אליה הגיע צוות התכנית מישראל והעביר השתלמות המשך בת שבוע להכשרה שהסתיימה בהצלחה רבה בטקס מרגש, בו חולקו תעודות סיום לאנשי החינוך האזארים.

מרכז פרס לחדשנות

סיפור הצלחה זה, של ייצוא ידע חינוכי ישראלי מבית היוצר של רשת אורט לעולם, הוא תוצר של שיתוף פעולה הדוק בין רשת אורט ישראל ומערכת החינוך באזרבייג’ן. אורט העוסקת בייצוא ידע חינוכי מזה עשור, החלה את הקשר החם עם מערכת החינוך האזרית בשנת 2019, אז נחתם הסכם לפיו מרכז המחקר והפיתוח ברשת אורט יפתח עבור מערכת החינוך באזרבייג’ן, תכנית לקידום חדשנות חינוכית, יזמות והשבחת ההוראה ברוח פרויקטי iSTEAM מבית היוצר של רשת אורט. תכנית שתופעל במערכת החינוך האזרית בליווי צוות המו”פ הישראלי מאורט ותכלול התייחסות להקניית הוראת מיומנויות, דגשי למידה מבוססת פרויקטים, הפיכת למידה לחווייתית וכמובן ביקורים בבתי ספר של רשת אורט.

כתבה בערוץ i24NEWS English הבינלאומי  – Israel and Azerbaijan collaborate on education

בשנה שעברה נפגשו כאמור ראש מינהל מחקר ופיתוח והכשרה באורט, שרון גרינברג וראשת מרכז המו”פ באורט, מיכל בירן, עם שר החינוך של אזרבייג’ן והמטה הבכיר של משרדו, והציגו בפניהם את דו״ח מפת דרכים לבתי ספר חדשניים באזרבייג׳ן (Innovative Azerbaijani School) שכתב צוות המו”פ בתום ארבעה חודשים של תחקיר מעמיק על מערכת החינוך האזרית.

 

 

 

 

 

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *