סבב הכשרות המורים הרביעי באזרבייג’ן בהנחיית צוותים מקצועיים מרשת אורט, מתקיים בימים אלו על רקע הצגת תכנית אב לקראת כינון בית הספר האזרי החדשני (Innovative Azerbaijani School), בפני שר החינוך האזרי ובכירי משרדו. את מסמך מפת הדרכים פיתח וכתב צוות המרכז למחקר ולפיתוח ברשת אורט.
סיפור הצלחה זה, של ייצוא ידע חינוכי ישראלי מבית היוצר של רשת אורט לעולם, הוא תוצר של שיתוף פעולה חם והדוק בין רשת אורט ישראל ומערכת החינוך באזרבייג’ן. אורט העוסקת בייצוא ידע חינוכי מזה עשור, החלה את הקשר החם עם מערכת החינוך האזרית בשנת 2019, אז נחתם הסכם לפיו מרכז המחקר והפיתוח ברשת אורט יפתח עבור מערכת החינוך באזרבייג’ן, תכנית לקידום חדשנות חינוכית, יזמות והשבחת ההוראה ברוח פרויקטי iSTEAM מבית היוצר של רשת אורט. תכנית שתופעל במערכת החינוך האזרית בליווי צוות המו”פ הישראלי מאורט ותכלול התייחסות להקניית הוראת מיומנויות, דגשי למידה מבוססת פרויקטים, הפיכת למידה לחווייתית וכמובן ביקורים בבתי ספר של רשת אורט.
כבר בראשית 2019 הוכשרו המנהלים והמורים הראשונים בסמינר בן 5 שבועות שארחה אורט בישראל. במהלך שהותם למדו, חוו, צפו והתנסו במיטב התוכניות, ביקרו בבתי הספר ונפגשו עם צוותי ההוראה המובילים של רשת אורט ישראל. בין התוכניות שהועברו בקורס: ננוטכנולוגיה, מדעי המוח, לב העניין, מייקרס ולמידה ניידת. סמינר הכשרה משלים נוסף בן שבועיים לקבוצת המורים, התקיים בבאקו מספר חודשים לאחר מכן. לאור הצלחת מתכונתו של הסבב הראשון, הוחלט על הרחבת שיתוף הפעולה ועל סבבים נוספים.
במהלך השבוע האחרון, נחת בבאקו צוות יחידת התכנים של מו”פ אורט ישראל במטרה להוביל הכשרה נוספת למורים ומנהלים שיצעידו את בתי הספר במדינה קדימה. ד”ר משה טלסניק, שיתף: “זו זכות גדולה ללמד במדינה המיוחדת הזו. זו השנה הרביעית שאנחנו עושים את זה והפעם היו אלה 50 מורים ומנהלים שמתניעים את המהלך לכינון “בית הספר החדשני של אזרבייג’ן” (Innovative Azerbaijani School). מורים ואנשי משרד החינוך יילמדו ויתרגלו שיטות הוראה עם ״טאצ׳ אורטי״ שיאפשרו להם להצעיד קדימה את בתי הספר במדינה. חלקנו עם האזרים את המומחיות ואת הניסיון רב השנים של אורט בחינוך מדעי טכנולוגי, את החתירה למצוינות ואת הגישה הפדגוגית הייחודית שלנו. בעוד כחודשיים יגיעו לישראל עשרות מנהלי בתי ספר ומורים להכשרה”.
אל המשלחת המקצועית מהמו”פ באורט, הצטרפו ראש מינהל מחקר ופיתוח והכשרה באורט, שרון גרינברג וראשת מרכז המו”פ באורט, מיכל בירן, לצורך פגישה עם שר החינוך של אזרבייג’ן והמטה הבכיר של משרדו, בה הוצג דו״ח מפת דרכים לבתי ספר חדשניים באזרבייג׳ן שכתב צוות המו”פ בתום ארבעה חודשי תחקיר על מערכת החינוך האזרית, וכתיבת דו״ח.
שרון גרינברג, ראש המנהל למחקר ופיתוח והכשרה באורט שיתף בגאווה: אנשי המשרד יודעים היטב מיהן המדינות המובילות בעולם בתחום החינוך(פינלנד, קנדה סינגפור…). הם גם מודעים היטב להישגים של תלמידי ישראל במבחנים הבינלאומיים. לאחר שבחנו חלופות רבות הם בחרו באורט ישראל שתתמוך בהם במהלך השאפתני של הרפורמה במערכת החינוך של אזרבייג׳ן, למעבר ללימוד מיומנויות עם דגש על מדע וטכנולוגיה. בזכות העבודה של רשת אורט ישראל וגופים שחברו אלינו – החינוך הוא גשר נוסף התורם לקשר המיוחד בין מדינת ישראל לבין אזרבייג’ן. שוחחנו עם השר על המשך שיתוף הפעולה בין רשת אורט למשרד החינוך האזרי בשנים הקרובות – יש למה לצפות!”
מיכל בירן, ראש המו”פ באורט: “דו”ח מפת הדרכים שניסחנו הוא תוצר של תחקיר ו״מסע לקוח״, שכלל סיורים ותצפיות בבתי ספר באזרבייג’ן, מפגשים עם בכירים במשרד החינוך ועם נציגי האוניברסיטאות ותוצאות סקר שהשיבו עליו יותר מאלפיים מורים (כ-2% ממורי אזרבייג’ן). כל זאת לא היה מתאפשר ללא מקצועיותו ורצינותו של הצוות בפיתוח התכנים כמו גם פיתוח והעברת ההכשרות. בהזדמנות זו אני רוצה להודות לצוות ההכשרה מאורט כאן בבאקו: ד”ר משה טלסניק, נילי מוזס, יאיר בן חורין, שרון משאל ולכל צוות המו”פ בארץ שטרח ועבד על הכנת ההכשרה והמסמך.”