עומר אריאן, תלמיד י”א בבית הספר אורט עירוני ד’ במודיעין, אלוף ישראל לשנת תשפ”ב בתחום מתמטיקה ומדעי הטבע בתחרות “מדענים ומפתחים צעירים בישראל”, נבחר לייצג את ישראליחד עם חבריו לנבחרת בתחרות רג’נרון אייסף העולמית שהתקיימה באטלנטה, ארה”ב וקטף בה את המקום הרביעי מעורר הגאווה בקטגורית פיזיקה ואסטרונומיה.
תחרות “מדענים ומפתחים צעירים בישראל” היא תחרות ארצית שהתקיימה, זו השנה ה-25, כחלק מאירועי השבוע הלאומי למדע, החל בסמוך ליום הולדתו של אלברט איינשטיין, לה שותף מוזיאון המדע בירושלים, המקדיש חלק נכבד מפעילותו להנחלת חינוך מדעי-טכנולוגי בקרב בני הנוער, קידום מצוינות מדעית והעלאת המודעות לעיסוק בתחומים אלו.
מתחרים בה מיטב הפרויקטים המחקריים וההנדסיים שבוצעו בשנה האחרונה על-ידי תלמידי תיכון מכל רחבי הארץ והזוכים בתחרות הארצית יוצאים לייצג את ישראל בתחרויות מדענים ומפתחים ברחבי העולם. השנה זכה במקום הראשון עומר אריאן, תלמיד י”א בבית הספר אורט עירוני ד’ במודיעין, ונבחר לייצג את ישראל בתחרות העולמית רג’נרון אייסף, תחרות המדע הגדולה ביותר בעולם, בה השתתפו השנה 1,800 פרוייקטים במתכונת היברידית.
התחרות כללה כנסים, פאנלים, פעילויות וימי שיפוט שנעשו על ידי פרופסורים ואנשי מדע מכל העולם בסיומם הוכרזו הזוכים. עבודתו של עומר שהרשימה את השופטים זיכתה אותו במקום הרביעי המכובד.
עומר משתתף בתוכנית “אלפא”, המאפשרת לבני נוער להשתלב בעולם המחקר המדעי המתקדם, ומבצע את המחקר שלו במעבדה של פרופ’ אבישי אייל באוניברסיטת תל-אביב. מחקרו התמקד ברעשי פאזה: “זיהוי חדירה לאתרים ביטחוניים, איתור אי-סדרים בזרימה בצינורות גז או בדיקת חוזק יסודות בניין הן רק כמה דוגמאות לתחומים בהם משתמשים בסיבים אופטיים כחיישנים. בעבודה זו התמקדתי ברעש פאזה, אחד הרעשים הדומיננטיים במערכות אלו. השיטה הקיימת כיום למדידת רעש, המבוססת על מדידת השהייה זמנית בהפרש דרכים בודד אינה פרקטית למדידת רעש פאזה בסיב ארוך מאוד או בלייזר קוהרנטי במיוחד. לשם כך, בניתי מערכת המבוססת על טבעת אופטית הכוללת לייזר קוהרנטי שמחובר לסיב באורך קילומטר שמאפשר למדוד השהיות זמניות בו זמנית. דגמתי פולסי אור רבים בסיב שמקורם בפולס אחד של לייזר. לכל פולס שנכנס במוצא המערכת הצלחתי להתאים ערך פאזה ובכך הראיתי כי ניתן למדוד מספר רב של השהיות זמניות במדידה אחת, גם כאשר הלייזר הוא קוהרנטי במיוחד. באמצעות מערכת זו, ניתן יהיה לשפר משמעותית דיוק מערכות כאלה ואת איכות הביצוע של המשתמשים בהן”.