תכנית זיכרון מבעד לעדשה הינה תכנית ייחודית של רשת אורט בשיתוף יד ושם, בה תלמידים מתעדים ניצולי שואה ויוצרים תערוכת צילומים, המוצגת בימים כתיקונם, בכיכר המשפחה מול ביה”ס הבינלאומי להוראת השואה ביד ושם. הפרויקט משלב העמקת הידע בנושא השואה עם ביטוי יצירתי אומנותי של צילומי הניצולים.
בתקופת הקורונה, כאשר הריחוק החברתי מנע מפגשים אישיים עם השורדים, התמקדה הנצחת הסיפורים בתיעוד גלגולם של חפצים או תמונות מתוך ארכיון יד ושם, תוך מחקר ולימוד מעמיקים וניסיון אומנותי לתת לתת ביטוי ויזואלי ועכשווי מנקודת מבט אישית לסיפורים. בתי הספר באורט ישראל נענו לאתגר ויצרו מיצגים אמנותיים מרגשים של סרטונים, כרזות ופוסטרים, תוך שימוש בתמונות, שמצאו בארכיון יד ושם או באלבומי התמונות הפרטיים של מורים ותלמידים בבתי הספר שלהם, מפגשים אישיים וחקירת מקורות שונים.
תלמידי אומנות ועיצוב בשיתוף תלמידי רובוטיקה וביורפואה באורט שפירא כ”ס יצרו תערוכת כרזות מרשימה ומרגשת בנושא “סיפורו של חפץ”.
תלמידי כיתה יב׳ ממגמת תקשורת באורט הנרי רונסון באשקלון, בהנחית המורה עדי בן שושן חקרו, אספו, תיעדו, צילמו וערכו ראיונות עם שורדים ושורדות, והפיקו ארבעה סרטוני וידאו כפרויקט גמר לבגרות בתקשורת. כל הסרטים מלווים במוזיקה מקורית שיצר תלמיד ביה”ס, רן בונקר, ואף נבנה אתר ייעודי להעלאת התכנים ע”י תלמיד ביה”ס, ניר לוי.
התוצרים המרגשים ועבודתם הייחודית של התלמידים זכו להוקרה ולהערכה ושולבו במערכי שעור בתכנית זיכרון מבעד לעדשה ע”י צוות אורטוב.