שואת העם היהודי במלחמת העולם השנייה היא אירוע טראומטי ומכונן בהיסטוריה האנושית בכלל ובתולדות העם היהודי בפרט. היא הפכה למרכיב מרכזי בתודעת הזהות הלאומית של היהודים בישראל ובתפוצות, חוליה מרכזית בחוויה הישראלית ומרכיב מהותי בעיצוב הזהות הקולקטיבית הישראלית–יהודית. למרות הזמן שחלף היא נוכחת תדיר בשיח הישראלי ואף בשיח הבינלאומי.
התובנה כי השואה היא חלק מהותי כל כך בהווייתנו, מלווה באתגר חינוכי להפוך את יחסם של בני הנוער מהתבוננות בנושא השואה כאירוע היסטורי, להתייחסות לשואה ולאופן שבו זוכרים אותה, גם כאל סוגיה המאפשרת לנו לבחון את חיינו היום ואת המשמעות הרלבנטית של דיון בנושא השואה לערכי הליבה שלנו כישראלים, כיהודים וכבני אדם.
יום השואה 2025 פוגש את החברה הישראלית ומחנכיה בליבו של שינוי מהותי ועמוק בתחום זיכרון השואה. האפשרות להסתמך על הזיכרון האישי של בני התקופה, שהיה עשרות שנים ציר מרכזי בעיצוב זיכרון השואה במדינת ישראל, הולכת ומצמטמצמת, לצד העובדה שעבור בני הנוער עיצוב זיכרון השואה מתרחש היום יותר מכול, במרחב התקשורתי. השאלה החינוכית המשמעותית נוגעת לאופן בו ניתן לעסוק באירועי השואה לא רק כלמידה טכנית של האירועים, אלא גם כתהליך שיתרום לצמיחתם הפנימית של התלמידים, לחיזוק חוסנם הרגשי ולתפיסתם החברתית והערכית. זאת ועוד, אירועי ה-7.10 שנדמה ונתפסו בתודעה הציבורית כשואה שנייה, מציבים אתגר נוסף בעיצוב זיכרון השואה האישי והציבורי ומעלים שאלות בנוגע לאופן בו מערכת החינוך צריכה לציין ולתווך את שני האירועים לבני נוער.
תכנית “מחוברים” ע”ש עוזי שטיינברג, מיסודם של הקרן לרווחה לנפגעי השואה ורשת אורט ישראל, פועלת ברשת אורט מזה שנים במטרה לסייע לניצולי השואה להתמודד עם בדידותם. התכנית נותנת מענה לבעיית הבדידות של הניצולים באמצעות יצירת קשר בינאישי קבוע ותומך המחבר את הניצולים לעולם הווירטואלי, מרחיב את עולמם ומחבר אותם אל מקורות ידע והעשרה. השורדים בתכנית, נהנים מסל פעילויות עשיר הכולל: השתתפות בימי שיא וימי חג, קשר חברתי קבוע פעם בשבוע, פעילויות בית ספריות, ורכישת מחשב חדש. על פעילותה בתכנית מחוברים העונק לרשת אורט ישראל “עיטור האור” – אות הוקרה על הצטיינות בעשייה ערכית.
גם תכנית זיכרון מבעד לעדשה הינה תכנית ייחודית של רשת אורט בשיתוף יד ושם, בה תלמידים מתעדים ניצולי שואה ויוצרים תערוכת צילומים, המוצגת בימים כתיקונם, בכיכר המשפחה מול ביה”ס הבינלאומי להוראת השואה ביד ושם. הפרויקט משלב העמקת הידע בנושא השואה עם ביטוי יצירתי אומנותי של צילומי הניצולים. בתי הספר באורט ישראל נענו לאתגר ויצרו מיצגים אמנותיים מרגשים של סרטונים, כרזות ופוסטרים, תוך שימוש בתמונות, שמצאו בארכיון יד ושם או באלבומי התמונות הפרטיים של מורים ותלמידים בבתי הספר שלהם, מפגשים אישיים וחקירת מקורות שונים.
בבתי ספר רבים ברשת הוזמנו בני הדור השני והשלישי לשואה לספר על החיים בצל הורה שורד ולספר את סיפורם האישי של הוריהם.