סודקות את תקרת הזכוכית: תלמידות אורט בקרית גת במקומות הראשונים בחידון המתמטיקה

סודקות את תקרת הזכוכית היא תכנית העצמה מגדרית של תלמידות בתחום לימודי המדעים, הטכנולוגיה והמתמטיקה, המעודדת מצוינות חינוכית בבעיקר בפריפריה. מטרת התכנית להגדיל את מספר התלמידות הלומדות לימודי מדעים וטכנולוגיה (STEM), להמשך לימודים במוסדות השכלה גבוהה, בניית קריירה והגשמה עצמית ומקצועית. במהלך לימודיהן בחט”ב ובתיכון התלמידות נחשפות לעולם האקדמי וחברות היי-טק, פוגשות מנטוריות המשמשות מודלים להשראה, משתתפות בסדנאות מגדר וההעצמה, ומקבלות תמיכה לחיזוק ההישגים הלימודיים, בדגש על מתמטיקה. בוגרות התכנית מסיימות את לימודי התיכון עם תעודת בגרות איכותית, בתחושת מסוגלות ומוטיבציה גבוהה לפיתוח קריירה בתחום ה-STEM. רבות מן הבוגרות משרתות בצבא או בשרות לאומי בתפקידים משמעותיים, ובוחרות בלימודי המשך אקדמיים.

הקורונה השפיעה על פעילות סודקות בכל רחבי הארץ. היעדים והיקפי הפעילות לא השתנו, אך אופיים השתנה. הסדנאות פעלו מרחוק, כמו גם כנסים ומפגשים, חידון מתמטיקה ובניית אתרים, ואפילו התקיים מפגש מרתק עם נטע ברזילי. במהלך התכנית בחרו התלמידות דמויות נשיות מעוררות השראה שתעמודנה במרכזם של אתרי האינטרנט, הכרת הסיפורים שלהן, עריכת מחקר אודות פריצות הדרך שעשו והובילו בתחומי המדע, האמנות, היזמות ועוד. התכנית פועלת בשני מישורים מקבילים: לימודי ורגשי. במישור הלימודי התגבורים הלימודיים ממוקדים בחיזוק ההישגים במתמטיקה – מלגאיות שהיו בעבר בתכנית מתגברות את התלמידות בהתאם לנושאים הנלמדים בכיתה ובתיאום עם רכזת המקצוע ונערך מעקב מתמיד אחר הישגיהן. במישור הרגשי־חווייתי – מתקיימות סדנאות העצמה, ביקורים בחברות היי טק שבהם הנערות פוגשות נשים מעוררות השראה. בין היתר מתקיימות סדנאות בנושאי זוגיות בריאה, הכנה לשירות צבאי, פעילויות ליום הבין־לאומי למאבק באלימות נגד נשים ועוד.

בחידון המתמטיקה השנתי זכו נציגות אורט מקרית גת במקומות הראשונים בחידונים האישיים: ליאן דהן מאורט בוים רוגוזין ותמר אורגיל מתיכון אורט שלאון. תמר אף העפילה לשלב שש החידות. בחידון משתתפות בנות מכיתות ט’ מכל הארץ והן מתכוננות אליו במשך חצי שנה בליווי סטודנטים ומורי המתמטיקה. על המתחרות לעמוד בשלבי התחרות השונים: שלב אישי של חידות מתמטיקה מורכבות עליהן עונות הבנות באמצעות תוכנת קהוט, ושלב שש החידות הכללי, המתקיים בהשתתפות מאות נערות מרחבי הארץ. השנה, התקיים החידון באולם מיכאל סלע המחודש במכון ויצמן למדע ובסיומו זכו התלמידות ליהנות מהופעתה של הזמרת וולארי חמאתי, ששרה בעברית ובערבית ושיתפה בסיפורה האישי, סיפור של העצמה נשית.



סיפורה של ספיר בכר, מורה למתמטיקה ורכזת התכנית בתיכון אורט בוים בקריית גת, מהווה אף הוא השראה להעצמה נשית. ספיר הגיעה להוראה ממשרת אנליסטית שיווקית, כשבאמתחתה תארים בתקשורת, שיווק ומנהל עסקים. היא החליטה להתפטר ולעבור לתחום ההוראה: “חשוב בעיניי שהבנות האלה יֵדעו שהן באמת מסוגלות לעשות הכול – כאן זה חמש יחידות בפיזיקה, מתמטיקה ומחשבים, ובהמשך בצבא ובאקדמיה – שלעולם לא ייבהלו מלהיות מיעוט בסביבה גברית. זו הכנה מבורכת, שלי לא הייתה. למערכת החינוך יש חד־משמעית תפקיד משמעותי בהכנה של הנערות להתמודדות בהמשך החיים בכל הדרכים, וזה מה שאנחנו עושות בסודקות.”

 
 
 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *