תלמידי אורט מבתי ספר ערבים ויהודים ברשת מחברים بين עולמות ביחד

רשת אורט ישראל, שמייצגת את כל זרמיה וגווניה של החברה הישראלית, מכוונת את פעילותה ליצירת תשתית לשיח רב תרבותי מכבד בחברה הישראלית ומחויבות לחיים משותפים. הרשת מפעילה תכניות לקידום דיאלוג רב תרבותי, באמצעות מפגשים קבועים בין צוותי חינוך ותלמידים מבתי ספר יהודים וערבים ברשת בכדי להסיר מחסומים ודעות קדומות בין יהודים וערבים. מחברים بين עולמות – הינה תכנית שנועדה ליצור היכרות ולהסיר מחסומים ודעות קדומות בין תלמידים מבתי ספר יהודים וערבים. במהלך השנה מתקיימים מפגשים ולמידה משותפת של תחומי העשרה של קבוצות מעורבות מצמדי בתי ספר יהודים וערבים. בני נוער ערבים ויהודים לומדים יחד ופועלים לקידום ערכי סובלנות ודיאלוג רב תרבותי בקהילה الشباب اليهود والعرب يتعلمون سوية ويعملون من أجل قيم التسامح والحوار المتعدد الثقافات في المجتمع

עם פרוץ הקורונה במרץ 2020, סגירת בתי הספר וההתכנסות בבתים, התבקשו התלמידים להמשיך וליצר שיח ועשייה משותפת בקבוצות מעורבות דו לשוניות. הם נפגשו במרחב הווירטואלי והמשיכו ללמוד יחד. זאת ועוד, הרשת כאבה מאד את התפרצות האירועים האלימים בין ערבים ויהודים במהלך חודש מאי 2021 והתגייסה להוביל קמפיין שקרא לחיזוק החברה בישראל ומחויבות לחיים משותפים.

רבות נאמר על המצוקה שהמציאות החדשה יצרה בקרב תלמידים. אך נדמה שבהקשר למפגשים רב תרבותיים, הריחוק יצר יתרון: הם הפיגו חרדה, הגבירו ביטחון, ואיפשרו לייצר הכללה מן הפרט אל הכלל. במקרה זה המרחב הווירטואלי דווקא שינה את חוקי המשחק ואיפשר להיפגש בקלות רבה יותר. בחודש ינואר, התגבשה קבוצת תלמידים איכותית מהתכנית, מכל רחבי הארץ, כדי לחשוב יחד על מה הם יכולים לעשות כדי לייצר שינוי. המפגשים בקבוצה מתקיימים לסירוגין בעברית ובערבית והם תמיד מלאי צחוקים, דיונים ועבודה בקבוצות קטנות. עוד הושק עמוד האינסטגרם של התכנית בניהול התלמידים מקבוצת המנהיגות.

צמדי בתי ספר ברשת ערבים ויהודים חברו זה לזה והובילו יחד פעילויות משותפות. כך לדוגמא מובילים תלמידי אורט חילמי שאפעי בעכו עם תלמידי אורט פסגות בכרמיאל פעילות ערכית משותפת לקידום החיים המשותפים.

מחמוד חג׳וג, מנהל תיכון אורט חילמי שעפאי: “אנחנו מפעילים בבית הספר תכניות למפגשים כאלו כבר הרבה שנים והן חלק מהתודעה הבית ספרית שלנו. אנחנו גרים בעיר מעורבת והחיים המשותפים זה חלק מחיי היומיום שלנו. חשוב לנו להיות דוגמא לשאר היישובים במדינה, גם אם אינם יישובים מעורבים… נקודת מוצא המשותפת היא הערכים הכי בסיסיים בקשר בין אדם לאדם: כבוד הדדי, סובלנות, שיתוף פעולה ועזרה הדדית. מבחינתי, לא מספיק רק לגור ביחד, צריכים גם לדעת לחיות ביחד. התלמידים בתכנית לומדים יחד ועושים פרויקטים משותפים, זה מה שמקדם את הערכים האלו…הם משפרים את היחסים ביניהם, מכירים אחד את השני קצת יותר מקרוב, ולומדים יחד אחד מהשני. בני נוער בגיל הזה חולקים הרבה דברים דומים והתכנית מתמקדת במה שמשותף, במה שאפשר לעשות יחד. בנוסף, הם לומדים על התרבות, המורשת והמנהגים של שתי החברות, מה שמאד תורם לחיים משותפים. אנחנו ערים לסובלנות ששוררת בקרב התלמידים שלנו והם חיים היום בעיר מתונה בה אין תחושת איום. יש מספר תלמידים שסיפרו לי שלא היו להם חברים יהודים קודם וגם כאן אני רואה שיפור משמעותי.”

גם תלמידי אורט מעלות תרשיחא ותלמידי אורט מעלות נפגשו לפעילויות משותפות.

ברוריה אלקובי, רכזת מחברים بين עולמות באורט מעלות: “המפגש שהתקיים אתמול היה אחד הדברים היותר מיוחדים שקרו אצלנו. כולם, ממש כולם נרתמו. ביקשתי מכמה תלמידים להגיע ולעזור לנו לסדר את המקום לפני האירוע. כולם הגיעו. ממש כולם ללא יוצא מן הכלל. כולם רצו להיפגש ולשוחח. במעגלי השיח היה מרתק, אחות ערבית ויהודייה מהעיר סיפרו על העבודה המשותפת שלהם. גם הורי התלמידים סיפרו שבצעירותם הם נפגשו כל הזמן. קיים קושי, אני לא אומרת שלא וגם נתנו לו מקום. לי חשוב שכשהתלמידים שלי יהיו בוגרים, הם יבינו מה חשוב. ובימים קשים של אלימות והסתה, הם יזכרו את הפן האנושי הבסיסי. שהוא זה שיהיה המצפן שלהם״.
סוהיל מרעי, רכז מחברים بين עולמות באורט מעלות תרשיחא: “חבל שלא יצא לנו השנה לערוך יותר מפגשים פנים אל מול פנים, כי התקרבנו עם כל מפגש…יש רצון מאד גדול של התלמידים להיפגש ולהכיר קצת יותר לעומק. זה גם החלום שלי: שהתלמידים יהיו חברים, גם מחוץ למסגרת שאנחנו מספקים. יש לנו שני תלמידים, נביל, שהוא תלמיד שלי ודניאל, תלמיד במעלות – ששניהם משחקים בקבוצת כדורסל מעורבת של העיר. זה חלק מהחיים שלנו. זה לא משהו שאנחנו צריכים לעשות, זה משהו שאנחנו חייבים לעשות.”

עוד מפגש בסימן “כולנו שונים אך כולנו שווים”, התקיים בין תלמידי אורט קרית האומנים ברמלה לבין תלמידי אורט מקיף ערבי ברמלה שכלל שלוש תחנות שבהן התלמידים תקשרו אחד עם השני והביעו עמדות, חשבו ועבדו ביחד. מטרת היום היתה לקרב בין שתי קבוצות התלמידים משני בתי הספר ולהעמיק את ההיכרות. בתחנות התבקשו לכתוב על בלונים ערכים אותם יקחו מהמפגש הלאה והעיפו אותם יחד; עיצבו דמות אנונימית על פוסטר ושילבו בו מסרים ולבסוף קינחו בפעילות ספורטיבית מהנה ומגבשת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *