פרסי החינוך לשנת תש״פ- תשפ״א של העמותה הפדגוגית וארגון המורים, הוענק השנה על חינוך לערכים ולמצוינות חברתית; מעורבות חברתית ואזרחית, נתינה ותרומה לקהילה במיקוד על פעילות פרו חברתית ייחודית בתקופת הקורונה. ארגון המורים בבתי הספר העל יסודיים מקיים את מפעל הפרס מעל 20 שנים במטרה לעודד בתי ספר חינוכיים לערכי יסוד בחברה הישראלית ו”להוראה המשלבת הקניית ערכים בצד טיפוח אקלים חברתי וערכי, עידוד מעורבות חברתית ואזרחית ותרומה לקהילה ולחברה”.
באירוע הוקרה חגיגי שהתקיים באווניו-
בין בתי הספר הזוכים בלטו ארבעה(!) בתי הספר מרשת אורט ישראל: אורט דנציגר קרית שמונה, אורט אבו תלול נווה מדבר, אורט אפרידר אשקלון אורט חולון למדעים ולטכנולוגיה. כן הוענקה תעודת הצטיינות למנהלת פדגוגית לרכזת מתיכון אורט בית הערבה בירושליים.
תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל חינוך ותפעול ברשת ברכה: “4 מבין 13 מנהלים זוכי פרס חינוך של ארגון המורים במיקוד עשיה למען הקהילה, הם מנהלי רשת אורט. יישר כוח והרבה הערכה על עשייה משמעותית למען החברה והקהילה ברשת אשר דגל הערכים הוא נר לרגליה…גאווה לנו כי העשיה הערכית שהיא מוטיב מרכזי בבתי הספר שלנו זוכה להערכה. זו ההזדמנות לברך אותך עופר ואת הצוות וכן את דבורה בוסקילה, מנהלת אורט אפרידר אשקלון והצוות שלה – על זכייתכם בפרס ארגון המורים. ברכות גם לראג’י מנהל אורט אבו תלול על זכיית בית הספר בפרס ארגון המורים. ברכות גם לשלומי גנון וצוותו על הזכיה בפרס ארגון המורים וכן בפרס החינוך העירוני יישר כוח לך ולצוות. כבוד לנו!!!”
אורט דנציגר קרית שמונה
מנימוקי ועדת הפרס: “בית הספר הצליח לברוא מציאות חברתית המשלימה את החסר – בהקמת חדר מוסיקה ואולפן הקלטות, בהובלת הדסטארט להקמת מועדון תלמידים על ידי מועצת תלמידים, הובלת יוזמה של תלמידים בסיירת “שומרי מסך” שהגבירה נוכחות תלמידים ברשת המשמשים כתובת לדיווח על פגיעות ברשת החברתית, מיזם בונים קרייה, בו תלמידי בית הספר יצאו לשפץ בתי קשישים עריריים בזמן קורונה, הדלקת נרות עם קשישים – כ-40 צוותים של תלמידים מורים וש”ש, בנייה של ספסלים קהילתיים ברחבי העיר, ועשרות מיזמי התנדבות בקהילה. על כל אלה זוכה בית הספר בהוקרה ובקבלת פרס החינוך הארצי ובגביע המצויינות החברתית” .
עופר זעפרני, מנהל בית הספר: “ביום זה בו אנו מציינים בכל הארץ את המאבק באלימות בכל הכוח, זו נקודת אור חשובה. שכן לטעמי רק הגברת הפעילות החברתית, השיח והדיאלוג עם התלמידים, יצירת מעגלי משמעות של מעורבות בקהילה הם המפתח למניעה ומיגור תופעות של אלימות שכן משמעות ועניין מחליפים בטלה ושעמום המייצרים את כל תחלואות האלימות. בהזדמנות זו אני מבקש להודות לשותפים היקרים שלנו – לעיריית קרית שמונה , לראש העיר ואגף החינוך, על רוח גבית ואמונה בדרכנו, וחיבורים משמעותיים לקהילה. לרשת אורט ולמחלקת אור טוב שמאפשרת לנו פלטפורמות לעשייה ולחשיפת התלמידים להרבה מאוד אור של נתינה ומעורבות. למחוז צפון במשרד החינוך, למנהלת המחוז, למפקחת, למנהל חברה ונוער המקפידים לשלב ולאפשר לנו לפעול למען הגברת המודעות והעשיה החינוכית חברתית וכמובן תודה ענקית לצוות החינוכי של משפחת אורט דנציגר העושים ימים כלילות כדי להפוך את בית ספר, לבית חם עבור ילדי קרית שמונה.”
אורט אבו תלול נווה מדבר
מנימוקי ועדת הפרס: ” ועדת הפרס מצאה את בית ספרכם ראוי לפרס המצוינות החברתית על יוזמתכם הייחודית במתן מענה לא שגרתי לצרכים שזיהיתם בבית הספר ובקהילה, בצד התאמות שפיתחתם ליוזמות מסורתיות של בית הספר למען החברה והקהילה, בתקופה מאתגרת זו.”
אורט אפרידר אשקלון
מנימוקי ועדת הפרס: “לאחר ביקור ועדת פרס החינוך של ארגון המורים בבית הספר ולאור התרשמותה מהעשייה הערכית הענפה בתחום החברתי בשנים תש”פ-תשפ”א נמצא כי בית הספר ראוי לקבלת הפרס. בנימוקי ההחלטה הדגישו חברות הועדה את העשייה המבורכת בשנתיים אלה תוך שימת דגש על התרומה הפרו חברתית הייחודית בתקופת הקורונה אשר באה לידי ביטוי בפרוייקטים ייחודיים ובתוכם:
- רדיו קורונה- יוזמה מיוחדת שנתנה מענה לא שגרתי לצרכים בביה”ס ובקהילה נוצרה בעקבות שת”פ בין תלמידי מגמת תקשורת רדיו ונציגים ממועצת התלמידים אשר פתחו את “רדיו קורונה” ששידר במהלך כל התקופה. בשידורים הפגתיים אלה הושמעו שירים לבקשת התלמידים ואוכלוסיית העיר אשקלון. במסגרת השידורים העלו התלמידים לשידור את מנהלת בית הספר, ראש העיר, מנכ”ל רשת אורט ועוד נבחרי ופעילי ציבור.
- פרוייקט “סבוש-סבתוש”- במסגרת הפעילות הענפה של קבוצת היזמים הצעירים התקיים פרוייקט מיוחד בשם “סבוש-סבתוש” שזיכה את הקבוצה במקום הראשון בארץ. במסגרת הפרוייקט הכינו היזמים מארז מיוחד שכלל ספר מתכונים שנאספו מגמלאי בית הספר, מצרכים רלוונטיים ופינוקים נוספים שנארזו כולם בקופסה מעוצבת ומיוחדת. בסיוע מורי בית הספר חולקו המארזים המיוחדים לכיתת הגימלאים של בית הספר ובכך ניתן מענה לקושי של הגמלאים הספונים בביתם בתקופה מאתגרת זו.
- כיתת גימלאים- כיתת הגימלאים המונה כארבעים גימלאים פועלת בבית הספר זו השנה החמישית. הקשר הרציף עם כיתת הגמלאים בתקופת הקורונה נשמר גם מרחוק. תלמידי ומורי בית הספר שמרו על קשר זה בשיח טלפוני ובחלוקה קבועה של ברכות ומארזים בסופי שבוע ובחגים. הגימלאים זכו לחלוקה אישית עד פתח ביתם של מארזים וברכות לראש השנה, חנוכה, פורים, פסח וימים נוספים. הגימלאים התרגשו עד מאוד וציינו עד כמה חשוב עבורם הקשר הקרוב בתקופה שכל כולה בידוד.
- תערוכת ציורי פחם של כיתות חנ”מ– מי שראה את תערוכת ציורי הפחם של כיתה י-8 מבית הספר יכול לחשוב שהמוזיאונים פעלו בתקופת הקורונה כבשגרה. במסגרת פרויקט אומנותי ייחודי של כיתה זו נתבקשו התלמידים לצלם תמונה מהסביבה הקרובה לליבם ולהפכה לציור פחם. בעזרתה של המדריכה המוכשרת לציור ובהובלת המחנכת קיבלו התלמידים עפרונות פחם ובדי קנבס וציירו לצלילי מוסיקה מרגיעה. התוצרים המדהימים שהוצגו בתערוכה הביעו מגוון ציורים מרהיבים החל מציורי נוף וכלה בציורי חיות ודיוקנים. לאחר שהתלמידים נחשפו לסיפורם הקשה של זוג צעיר שאיבדו את ביתם בקריסת בניין מגורים החליטו למכור את התוצרים המרהיבים ולהעביר את התמורה לזוג הצעיר שהביע את הערכתו הרבה לעזרה מיוחדת זו. יוזמה ייחודית זו נתנה מענה לא שגרתי לתלמידי חנ”מ אשר באמצעותה הם עצמם נתנו מענה לקשיים חברתיים של האחר.
- תערוכת צילום וציור נוף בתקופת קורונה– במהלך תקופת הסגר נחשפה המורה לאמנות לקשיי התלמידים המסתגרים בביתם והחליטה על דרך יצירתית להתמודד עם קושי זה. במהלך השיעורים שהתקיימו מרחוק שילבה המורה את הנושא המוביל “לומדים בביטחון בסימן שותפות ואחדות” עם שיעורי האומנות וביקשה מהתלמידים לצלם את הנוף מחלון ביתם בשעות שונות ביום ולצרף לצילומים ציורים או עיבודים לצילום המשקפים את תחושותיהם פנימה. התוצרים המיוחדים חברו לתערוכה מרהיבה השונה מתערוכות רגילות בה “יצאו” התלמידים החוצה וחזרו עם הנוף פנימה לבטא את רחשי ליבם.
מנהלת בית הספר, דבורה בוסקילה: “אני שמחה עד מאוד על הזכייה בפרס יוקרתי זה המעיד על עשייה ענפה וכנה שהתקיימה בתקופת הקורונה שלא על מנת לקבל פרס…החינוך הערכי במסגרת בית הספר מהווה ציר מרכזי בשגרת היום ובכלל. המרכזיות של הערכים באה לידי ביטוי החל מהמיקום בשם[בכוונת מכוון] “מצויינות, ערכים וחדשנות” וכלה בעשייה היומיומית שהפכה לשם דבר בבית הספר ומחוצה לו. ידוע לכל באי בית הספר: תלמידים, מורים, עובדי מנהל, הורים, אורחים ועוד כי הערכים הם הבסיס האיתן עליו מושתתת כלל העשייה הבית ספרית. תקופת הקורונה הציבה אתגר משמעותי למימוש תפיסת יסוד זו אך בעזרת האיכויות המקיפות את הערכים: המצויינות והחדשנות הוכיח בית הספר כי הוא ערוך לערכים. המשך העשייה הערכית בלט במגוון תחומים והשפיע על מעגלים מתרחבים בתוך בית הספר ומחוצה לו. מתוך מכלול הפעילויות שנעשו בתקופת הקורונה ניתן לראות כי בית הספר הצליח להמיר פעילויות ערכיות שבשגרה ולהתאימן לתקופת קורונה וכמו כן ליזום פעילויות חדשות העונות לצרכי השעה. המחשבה על העשייה הערכית התקיימה סביב השעון, מידי שעה בשעה ותמיד מתוך כוח הנעה כללי ואמונה כי יש הקונה עולמו בשעה אחת….”
אורט חולון למדעים ולטכנולוגיה
שלומי גנון, מנהל אורט חולון: “אנו גאים להימנות על 13 בתי ספר מרחבי הארץ שזכו בפרס היוקרתי על מעורבות חברתית. אבל יותר מכל, אנו גאים בתלמידנו הערכיים שפעלו ללא לאות בתקופה של אי יציבות ואי ודאות, ותרמו כה רבות למען החברה והקהילה”.