תלמידי מדעים מכיתה ט’ בחטיבת הביניים אורט יונתן בקרית מוצקין ערכו ביקור מרתק במכללה הארצית לכבאות והצלה שבראשון לציון. הסיור במקום נערך כחלק משיתוף פעולה של בית הספר עם מערך הכבאות – שיתוף פעולה שהחל בפרויקט הייחודי “יואל 7”, שביצעו התלמידים בהובלת המורה ד”ר אמירה בירנבאום ומנהלת בית הספר עירית סיוון. התלמידים, אשר עבדו יחד עם מהנדסים מרפא”ל, קידמו פיתוח של מערכת לאיתור דלקות בעזרת לוויינים. עקרון הפעולה הבסיסי של המערכת שפיתחו הוא חישה מרחוק. לימוד הנושא נעשה על בסיס תכנית “בדיוק – טכנולוגיה מדייקת וסביבה”, אשר עוסקת בחישה מרחוק באמצעות רחפנים ופותחה על ידי מרכז המחקר והפיתוח של אורט.
לאורך כל הביקור ליוו את התלמידים סגן טפסר נתנאל ברקאי, העומד בראש יחידת המחקר והפיתוח הארצית של הארגון, וסגן טפסר סאמר חלבי, מפקד תחנת כבאות הקריות. את הסיור התחילו התלמידים מול כבאית גדולה, שם הם שמעו הסבר מפורט על המערכות השונות לטיפול באש (ידעתם שבכבאית חדשה אפשר להטעין עד 4 קוב מים?!), וכן על מערכות לחילוץ נפגעים בתאונות דרכים (הידעתם שאפשר לנסר את גג המכונית ולהסירו לחלוטין?!).
החלק המרכזי של הביקור היה סיור של התלמידים בסימולטור החדשני שבמקום. בשנים האחרונות מופעל במכללה סימולטור המדמה באופן מציאותי ביותר תרחישים שונים של חילוץ והצלה: התפרצות של דליקה בבית חולים ובבית כלא, שריפה בדירת מגורים שמתחילה בכיריים שבמטבח, שריפה בחניון מכוניות תת-קרקעי ועוד. זהו הסימולטור המתקדם ביותר בעולם בתחום, והיחיד במזרח התיכון. התלמידים ראו – והרגישו! – את האש מקרוב, שמעו צעקות (מוקלטות) של נפגעים, הריחו עשן (שנוצר על ידי מכונת עשן), נתקלו ב”נפגעים” (בובות במשקל 80 ק”ג) ונרטבו קצת מ”ספרינקלרים” שנפתחו. את הביקור בסימולטור חתמו בחדר הבקרה החדיש, ממנו מפעילים את ההדמיות השונות, עוקבים אחר התקדמות הצוותים המתאמנים, ואוספים נתונים לקראת תחקיר המתקיים בסיומו של כל תרגיל. על פי המדריך שליווה את התלמידים, רב-סמל כבאי יניב תם, הסימולטור משמש להכשרה של לוחמי אש בתחילת דרכם ולאימון לוחמי אש שמגיעים במיוחד מהתחנות השונות ברחבי הארץ.
במהלך ביקורם במכללה, זכו התלמידים לשיחה עם נציב כבאות והצלה, רב טפסר דדי שמחי. הנציב הסביר שהדרך הבטוחה ביותר להתמודד עם שריפות היא למנוע אותן מלכתחילה, על-ידי הפעלה זהירה של אש בשגרה. אך הוא דיבר גם על מקרים של שריפות שכבר פרצו, ולאור היכרותו עם מערכת החישה מרחוק שפיתחו הוא הציג בפני התלמידים אתגר: לפתח מכשיר שיאפשר לנטרל את הרעילות של העשן. לטענת הנציב, העשן הוא הגורם המסוכן ביותר לאנשים בעת שריפה, אפילו יותר מהאש עצמה. הוא הביע תקווה כי מישהו מהתלמידים והתלמידות יפתח בעתיד מערכת כזו.