תלמידי SALL מציגים בכנס בינלאומי לסיכום שנת פעילות בתכנית

אירוע סיכום שנת הפעילות הראשונה של תכנית SALL הבינלאומית, אותה מוביל בישראל המרכז למחקר ופיתוח של רשת אורט, התקיים לאחרונה באופן מקוון, בהשתתפות תלמידי ומורי התכנית ממדינות שונות, ביניהם נציגות מכובדת לתלמידי התכנית בישראל. לא פחות מ-12 קבוצות תלמידים ישראליות מ-7 בתי ספר הציגו את הפרויקטים שביצעו, סיפרו מה הם חקרו ולמדו במהלכם ועם אילו גורמי קהילה מחוץ לבית הספר הם שיתפו פעולה.

זו היתה שנת פיילוט בבתי הספר, אותו הוביל המרכז למחקר ופיתוח באורט, שבמהלכה התגייסו לתכנית מורים מובילים ומנהלי אשכולות פיס מ-8 בתי ספר ברחבי הארץ. למרות הקשיים הרבים במהלך השנה ומיעוט ימי הלימודים בפועל, הצוותים המובילים בבתי הספר הצליחו למצוא רעיונות מעניינים, לגייס גורמים שונים מהקהילה לעבודה משותפת ולרתום את התלמידים לביצוע פרויקטים שונים ומגוונים.

הכנס אפשר למורים ולתלמידים להתחבר לקהילה העולמית של התכנית, ולהיווכח בנעשה במקומות שונים בעולם. האירוע היווה הזדמנות מצוינת לתלמידים להתנסות בהצגה מול קהל בשפה האנגלית ולשמוע אילו רעיונות עלו ואילו פעילויות מבוצעות במדינות אחרות (גם כן באנגלית, כמובן). בין המדינות שנציגיהן השתתפו בכנס: יוון, הולנד, צרפת, פורטוגל, ספרד וקפריסין.

ראשונים מישראל להציג היו תלמידי כיתה ח’ מחט”ב אורט רוז בעכו. הפרויקט הבית-ספרי מתמקד בהיבטים המשפטיים של תוויות המזון החדשות המצביעות על מרכיבים בעלי סיכון פוטנציאלי לבריאות (למשל, כמות רבה של נתרן). המורה פאתינה חאזן סיפרה מה התלמידים למדו בשבועות האחרונים בנושא. עוד היא סיפרה כי האתגר שבו בחרו להתמקד בפרויקטים הוא הקושי של לקויי ראייה לקבל את המידע הרלוונטי מהתוויות המודפסות על גבי אריזות המזון. בעקבות דבריה הציגו 3 קבוצות תלמידים את הפתרונות שלהם לאתגר, וסיפרו כיצד הם חשבו להנגיש את התוויות ללקויי ראייה – באמצעות כתב ברייל ובאמצעות שימוש במרקמים שונים כמו צלופן או ספוג.

הקבוצה הבאה מישראל היתה מחט”ב אורט דפנה בקרית ביאליק, שם משתתפים בפרויקט תלמידי כיתות ח’ ו-ט’. המורה ליטי גרינשטיין תיארה את הפרויקט הבית-ספרי והאתגר שעומד במרכזו – שימוש היתר בכלים חד-פעמיים לאכילה בחוץ. אחרי התיאור הקצר הוקרן סרטון שתלמידי בית הספר הכינו מבעוד מועד, באנגלית. בסרטון הם הציגו שלבים שונים מתוך הפרויקט: סקר גדול שערכו בקרב תושבי העיר לזיהוי הסיבות לשימוש הנרחב בכלים חד-פעמיים, חשיבה על פתרונות אפשריים, התגייסות ראש העיר לתמיכה בתלמידים, ולבסוף – תכנון עמדת שטיפה בחורשה ליד בית הספר תוך מיפוי השטח באמצעות רחפנים.

שתי קבוצות נוספות מישראל הגיעו מתיכון אלון ברעננה. במהלך הפרויקט בבית הספר, בהובלה של מנהלת אשכול הפיס בעיר רודי בוקסנבאום, קבוצות שונות של תלמידים מכיתה ז’ עסקו במגוון אתגרים. אחת הקבוצות שהציגה בכנס עסקה בבעיה של השלכת מזון – כמות רבה של מזון שנזרקת מחוסר שימוש, לאחר שהוא מתקלקל. התלמידים ביקשו לפתור את הבעיה על-ידי פיתוח אפליקציה שמאפשרת לשתף מזון בתוך הקהילה – מעין “יד 2” למזון. הודות לאפליקציה כזו, מזון עודף של אדם מסוים יכול לעבור לשימוש על-ידי אדם אחר, ועל ידי כך למנוע בזבוז. הבעיה של השלכת יתר של מזון טופלה גם על-ידי קבוצה נוספת מרעננה, אך היא התמקדה בהקטנת הזיהום הסביבתי הנוצר כתוצאה מהשלכת המזון. התלמידים יצרו קמפיין לצמצום השלכת הפסולת ולעידוד לקיחת הזבל במקום השארתו בשטח.

מתיכון אורט דנציגר בקרית שמונה הציגו תלמידי כיתה י’ הלומדים במגמת ביוטכנולוגיה. הפרויקטים של התלמידים, בהובלה של מגי מועלם, רגב אילון וחנה ברנדס עוסקים בחקר ופיתוח בהקשר של דבורים וכוורות. אחת התלמידות תיארה לקהל בכנס את הפרויקט שלה, אשר מתמקד בארס של הדבורים. הקבוצה שלה בוחנת את השפעת המזון של הדבורים על הרכב הארס, והאם ניתן “להנדס” אותו כך שיהיה מועיל לצרכים רפואיים.

פרויקט נוסף שהוצג בכנס מתבצע בבית הספר גלים שבכפר-גלים, סמוך לחיפה. תלמידי כיתה ט’ בבית הספר עבדו לאורך השנה על פרויקטים במספר רב של אתגרים בתחום המזון. המורה ד”ר שולמית עציוני סיפרה על התהליך שעברו, כולל אירוע האקתון שבו יצרו אב-טיפוס של הפתרונות השונים. לאחר מכן היא הציגה סרטון שנעשה על ידי תלמידות מאחת הקבוצות. התלמידות חקרו את עץ המורינגה, הנחשב ל”מזון על”, והאפשרויות השונות ליצול שלו לטובת פתרון משבר הרעב במדינות מתפתחות.

בחיפה משתתפים בתכנית תלמידי כיתה ח’ מתיכון רעות לאמנויות שבעיר. הפרויקט הבית-ספרי, בהובלה של דליה גודמן, מנהלת אשכול הפיס בעיר, עסק גם הוא בבעיה של שימוש יתר בכלי אוכל חד-פעמיים. התלמידים הציגו דוגמאות שונות לקמפיינים שתכננו והוציאו לפועל, שמטרתם לעודד את הציבור הרחב בעיר לצמצם את השימוש בכלים חד-פעמיים. הקמפיינים כללו יצירת סרטוני טיק-טוק בנושא, תכנון לוגו וסלוגן, מיתוג של “מסיכות קורונה” להעברת המסר, ועוד.

קבוצת התלמידים הבאה מישראל הגיעה מקרית אונו, מכיתה ז’ בחט”ב שז”ר. התלמידים הציגו בכנס שני פרויקטים שהם מבצעים השנה, בהובלה של מנהלת תפוח הפיס בעיר ד”ר סמדר יצחקי. הראשון כלל שיתוף פעולה עם אגף הרווחה בעירייה לאיתור אנשים הנמצאים בסיכון מבחינת ביטחון תזונתי בעקבות תקופת הקורונה. התלמידים ביקשו למצוא פתרונות להנגשה של הסיוע הנדרש לאותם אנשים, ופעלו להתאמת הטפסים שבהם העירייה עושה שימוש בנושא זה. הפרויקט השני כלל תכנון והפעלה של מקרר קהילתי. הפרויקט נועד לאפשר שיתוף מזון בקהילה באופן אנונימי – כאשר הציבור הרחב מוזמן להשאיר במקרר, בהתנדבות, מזון שאינו בשימוש, ואנשים שידם אינה משגת רשאים לקחת בהתאם לצרכיהם.

עם סיום הכנס המקוון, מתמקדים המורים והתלמידים בסיום הפרויקטים בבתי הספר. לקראת שנת הלימודים הבאה יחל צוות התכנית ממרכז המחקר והפיתוח של אורט בשיתוף המורים, בסיכום שנת הפיילוט והערכות לקראת השלב השני של התכנית – הרחבת ההטמעה בבתי הספר בשנת הלימודים הבאה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *