כנס היערכות פדגוגי לקראת שנת הלימודים תשפ”ב בו לקחו חלק מנהלי קמפוסים, מנהלים פדגוגיים ומנהלי חט”ב התקיים השנה במתכונת וירטואלית ועמד בסימן סטארטאפ עולם חינוכי חדש.
הכנס התמקד בהעלאת הצורך בהתאמת אורח החיים בבית הספר לעולם החדש וביצירת מסגרות וסדירויות פדגוגיות, המתבססות על הלמידה והתובנות מתוך המחקרים האחרונים וההתנסויות, המתקיימות בבתי הספר השונים של הרשת. מטרת הלמידה בכנס היתה להוות קריאת התעוררות ויציאה לפעולה בכל בתי הספר ברשת, לקראת הצגת המשך הלמידה והפיתוח של כלים שונים שהוצגו בכנס, במפגשים הבאים.
מנהלים מובילים, שכבר החלו בהטמעת תהליכים בבית ספרם, הוזמנו להדגים בסדנאות השונות את עבודתם, זאת בשילוב עם תובנות של אנשי אקדמיה, שהביאו אל הכנס את המחקרים האחרונים בתחום החינוך. המשתתפים, מנהלי קמפוסים, מנהלי חטיבות ומנהלים פדגוגים, אותגרו לבחור מודל או דרך פעולה ולהתחיל ולתכנן את הטמעתו בשנת הלימודים התשפ”א.
את הכנס פתחו תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל מח”ת ויואל רוטשילד, סמנכ”ל וראש מנהל מפ”ה, בהצגת חזון מדברים על עולם החינוך החדש.
תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל מח”ת, הציגה את סדר היום הפדגוגי החדש ואת מיומנויות הניהול הנדרשות על רקע שנת הקורונה: “אתגרי הקורונה דחקו את עולם החינוך להמציא עצמו מחדש. בהתאם לכך הוספנו לכנס ההערכות לשנת הלימודים, שבדרך כלל מוקדש להערכות תפעולית של בית הספר- חלק של הערכות פדגוגית, מתוך הבנה כי השנה האחרונה טמנה בחובה הזדמנויות וצרכים רבים לשינויים משמעותיים”.
יואל רוטשילד, סמנכ”ל וראש מנהל מפ”ה, מיקד את דבריו בתובנות מתקופת הקורונה אותן יש לשמר, לצד מרחבי התחדשות ושינוי לבית הספר בתקופה שלאחר הקורונה. בהמשך הציג את מודל פרח החדשנות של אורט ישראל לפיו בית הספר של המחר מחובר ליזמות וחדשנות מקומית, מקדם מחקר ופיתוח בתוך בית הספר ומכוון לשינוי: “הקורונה הביאה עימה הזדמנות לבתי הספר לאמץ וליישם מודלים חדשניים המשלבים בתהליך הלמידה: ידע, מיומנויות, ערכים וגמישות, מתוך שאיפה שתהליך הלמידה יכלול גם דאגה לשלומות (Well being) של התלמידים ופיתוח קשר תלמידים-מורים-הורים-קהילה. הלמידה ההיברידית והלמידה מרחוק זימנו לצוותי החינוך חירות וחדשנות בהוראה וצורך בדרכי הערכה מגוונות ויצירתיות”.
בחלקו המרכזי של הכנס התקיימה עבודה בסדנאות שכללה פעילות למידה, התנסות, ותכנון אופרטיבי על מנת להכיר כלי עבודה או שפה חדשה, שניתנים ליישום ולהטמעה בתוכניות העבודה לשנה”ל תשפ”ב. המשתתפים התחלקו לחמש סדנאות וכל משתתף נטל חלק בסדנא אחת. את הסדנאות הנחו אנשי אקדמיה, מנהלי בתי ספר מובילים ברשת, ובעלי תפקידים בשני המינהלים והן הציגו כאמור מודלים ודרכי פעולה חינוכיים בתחומים שונים:
רבים ממשתפי הכנס ציינו כי השנה היה לכנס ניחוח רענן ואינטימי שאפשר לחוות את החדשנות הלכה למעשה ולא רק לדבר עליה. המסרים, שהועברו בסדנאות, עודדו חשיבה מחדש לקראת שנת בלימודים הבאה הבאה תוך ניהול שיח חשוב על דרכים להטמעת דיאלוג בכל שיעור ושיעור.
ב-20.4.2021 מתוכננת פעילות המשך בה יציגו המשתתפים את המשך הלמידה והפיתוח על כלים ומתודולוגיות שהוצגו בכנס זה.