כנס רכזים פדגוגיים: מפ”ה מציגה תכנית חדשנית לפדגוגיה היברידית מצמיחה

בכנס מנהלים פדגוגיים וירטואלי שהתקיים לאחרונה, הוצגה בפני מנהלי בתי ספר ומנהלים פדגוגים בבתי הספר של אורט, תכנית חדשנית להקניית כלים פדגוגיים מעשיים להוראה ולמידה היברידית, ע”י צוות הפיתוח. במהלך השנה החולפת פותחה במרכז למחקר ופיתוח של רשת אורט ישראל תכנית המשלבת למידה סינכרונית, למידה א-סינכרונית ומפגשי פנים אל פנים. הצורך התגבר ככל שאילוצי הלמידה מרחוק בשל מגפת הקורונה התמשכו חודשים ארוכים.

הבסיס התיאורטי לפיתוח התכנית הוא מצפן הלמידה 2030 של ה- OECD. מודל זה משלב בתהליך הלמידה: ידע, מיומנויות, ערכים וגישות, מתוך שאיפה שתהליך הלמידה יכלול גם דאגה לשלומות (Well being) של התלמידים ופיתוח קשר תלמידים-מורים-הורים-קהילה.

יחידות הלימוד שפותחו עוסקות בנושאים הבאים:

  • מבוא ללמידה היברידית
    מהם סוגי הלמידה ההיברידית? מה מאפיין כל אחד מהם? כיצד ניתן להשתמש במאפיינים אלה בצורה מושכלת? הפרק כולל הכרות עם דגמי הוראה היברידית ונותן כלים לבניית יחידת הוראה היברידית ולתכנון הזמן והמשימות הלימודיות.
  • אחריות על הלמידה
    בלמידה מרחוק יש חשיבות רבה ליכולתם של התלמידים לקחת אחריות על תהליך הלמידה שלהם. מיומנות זו חשובה גם להמשך חייהם כבוגרים ולהשתלבותם בלימודים גבוהים ובשוק העבודה. בפרק זה נכיר כלים ומתודות המקדמים את העברת האחריות על הלמידה אל התלמידים. נעסוק באסטרטגיות למידה ונתנסה בכלים המסייעים בניהול זמן ובניהול משימות.
  • רפלקציה
    בפרק זה נלמד דרכים שונות להקניית מיומנות הרפלקציה לתלמידים. נבין כיצד ניתן לשלב את הרפלקציה כחלק אינטגרלי מהלמידה ההיברידית ונתנסה בכלים ובאסטרטגיות התומכים בתהליך זה.
  • שיתופיות ושיתוף פעולה
    היכולת לשתף פעולה ולעבוד בצורה שיתופית היא אחת מהמיומנויות המרכזיות לשוק העבודה של המאה ה-21. בלמידה מרחוק כאשר התלמידים מפוזרים, כל תלמיד בביתו מול המחשב או הטלפון האישיים שלו, חשוב ליצור עבורם אינטראקציות משותפות. בפרק זה נדון במאפייני הלמידה השיתופית. נכיר ונתנסה באסטרטגיות ובכלים המאפשרים למידה שיתופית מרחוק תוך התייחסות לאתגרים הכרוכים בכך.
  • סטוריטלינג ופרזנטציה
    מהו סיפור? איך מספרים סיפור טוב? איך אפשר לעשות בו שימוש בהוראה? ומדוע להפוך תוכן נלמד לסיפור יכול להגביר את ההפנמה שלו? בפרק זה נכיר כלים ואסטרטגיות המאפשרים למורה ולתלמידים להפוך את התוכן לסיפור טוב. נלמד גם איך ליצור פרזנטציה טובה וכיצד ניתן להשתמש בכלים אלו לביטוי עצמי.
  • הערכה בלמידה היברידית
    בפרק זה נכיר את סוגי ההערכה השונים ואת תפקידם בתהליך הלמידה. נדבר על הערכה מקדימה והערכה מסכמת. נבין את חשיבותה של הערכה מתמשכת המעצבת את ההוראה/למידה ומאפשרת העמקה של הקשר האישי בין המורה לתלמיד. נדון גם בהערכת עמיתים ובהערכה עצמית, וכיצד ניתן לשלב את כל אלו בלמידה מרחוק.

תכני התכנית ילמדו בהשתלמות ייעודית שתועבר בשלב הראשון לרכזים פדגוגיים ולמורים מובילים. בהמשך תועבר ההשתלמות לצוותי ההוראה בבתי ספר. התוכנית היא מודולרית. כל בית ספר ילמד את שני הפרקים הראשונים (מבוא ללמידה היברידית ואחריות על הלמידה) ויבחר את שני הפרקים הנוספים על פי ההעדפות והדגשים שלו.

לפרטים והרשמה: נילי מוזס בלוך  nbloch@admin.ort.org.il

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *