התחרות הארצית לזכרו של אילן רמון מהווה הזדמנות לתלמידי חטיבות הביניים להתמודד עם אתגרים מסקרנים מתחום החלל. מטרת התחרות היא לטפח מצוינות מדעית- טכנולוגית. לאורך השנים נטלו בה חלק מדי שנה כ-4000 תלמידים מכל רחבי הארץ, מלמעלה מ-200 בתי ספר. מידי שנה, בתי ספר המשתתפים בתחרות מעניקים לתלמידיהם הזדמנות ללמידה לא שגרתית, לאתגרים פורצי דרך, לחשיבה מחוץ לקופסא, ולעיסוק בתוכן מתקדם ומרתק בתחום חקר החלל והאסטרונומיה.
התחרות מתקיימת לאורך שנת הלימודים במספר שלבים, בהם התלמידים לומדים, פותרים חידות ומשימות, משתתפים בחידון מקוון, מתכננים ומבצעים פעילות קהילתית ובונים דגם. שיאה של התחרות הוא באירוע גמר, אליו מעפילים 10 בתי ספר. במהלכו הקבוצות המתחרות מתחרות ביניהן בתחנות לימודיות וחווייתיות שונות, הכוללות בנייה ושימוש במודלים, משימות והתנסויות, פתרון חידות, משימות מתוקשבות ועוד, תוך יישום הידע שרכשו במהלך כל שלבי התחרות. כמו כן הם מציגים את הדגמים שבנו בפני חבר השופטים והקבוצות האחרות. במהלך גיבוש הפתרון של הבעיה הקבוצות מתייעצות עם מומחים, מאתרות חומרים רלוונטיים באינטרנט ועוד. התחרות פועלת תחת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה, בשיתוף הפיקוח על הוראת מדע וטכנולוגיה באגף מדעים א’ במזכירות הפדגוגית במשרד החינוך, בשיתוף ובביצוע של המרכז הישראלי למצוינות בחינוך ובחסות קרן המלגות הממשלתית הפועלת במשרד המדע להנצחת מורשתו של טייס החלל אילן רמון.
השנה, הותאמו שלבי התחרות ללמידה מרחוק בתוספת ימי למידה בודדים בבית הספר ואף ללימודים בזמן סגר מלא, כשההנחה היא שדווקא בימים כאלה של חוסר ודאות – התחרות עשויה לשמש עוגן שניתן לגבש סביבו קבוצה ולחוות תהליך לימודי משמעותי.
תלמידי ח’ וט’ מאורט שלומי נפגשו בזום לשלב הראשון של תחרות החלל ע”ש אילן רמון. התלמידים חולקו לארבעה חדרים, בכל חדר הוצג נושא אחר ותוך שיתוף פעולה ועבודת צוות הם ענו במשך 3 שעות על חידון המורכב מ-24 שאלות ברמת קושי גבוהה.