לקראת שנת הלימודים תשפ”א הושקו שלושה אתרים חדשים בקמפוס אורט אביב שפותחו על ידי שלושה מורים מקרית החינוך אורט סינגלובסקי בת”א, בהנחיה וליווי של צוות יחידת תכנים מהמרכז למחקר ופיתוח במנהל למו”פ ולהכשרה באורט ישראל ובתיווכה של מנהלת האזור במנהל לחינוך ותפעול, שולה מנור: אתר ללימודי היסטוריה לכיתות י”א, אתר ללימודי קרימינולוגיה ואתר ללימודי גיאוגרפיה – שני האחרונים הם אתרים לימודיים ייחודיים בתחומי דעת אלו. כל האתרים עשירים במשאבי הוראה, לימוד והערכה כמו תקצירים, טקסטים, סרטונים, מצגות הוראה ועוד.
מייקל מאירוביץ, מנהל אורט סינגאלובסקי: “האתרים הם פרי שיתוף פעולה בין קרית החינוך סינגאלובסקי לבין מפ”ה, למרות הקורונה ולמרות הדרך הלא פשוטה של פיתוח אתרים ועבודת פיתוח קשה בלוחות זמנים בין ובין הוראה. אני חושב שהצוותים שעבדו ביחד עשו עבודה מדהימה ושיתוף פעולה יוצא מהכלל לכדי מוצר שניתן להשתמש בו ולהרוויח ממנו”.
אתר קרימינולוגיה לבגרות
מפתחת: שמרית כהן-ברבי
לימודי קרימינולוגיה נלמדים במסגרת תכניות ייחודיות של משרד החינוך. אתר זה הוא הראשון מסוגו וייחודי בכך שהוא מיועד גם למורי וגם לתלמידי המגמה. קרימינולוגיה הינו תחום דעת מרתק ובתוכו קיים ידע רב בנושא הסטייה החברתית וההתנהגות הפלילית. היא עוסקת בסיבות והמאפיינים השונים להתנהגות הפלילית. מתוך כך, מתנקזים לתוכה מגוון רב של תחומים כגון, משתנים ביולוגים, פסיכולוגיים, משפטיים וסוציולוגיים.
האתר משלב בין:
- למידה חווייתית – שימוש במשחקים, שירים וסרטונים מתוך סרטים, סדרות והרצאות בנושאים המפורטים מעלה. דרך כל אלה התלמידים יבינו לעומק את חומר הלימוד ויבינו את הרלוונטיות לחייהם.
- הקניית מיומנויות שונות כגון: למידה עצמית, עמידה מול קהל, חשיבה ביקורתית ועבודת צוות. חלק מהמשימות יעשו בזוגות או קבוצות במטרה לסייע לתלמידים לעבוד בצוות ובכך להכין אותם לעולם המבוגרים.
- ידע מותאם ללמידה מקוונת – הידע יופיע במצגות ובצורות נוספות כך שהלמידה תוכל להיעשות באופן מקוון וכלמידה עצמית.
מעבר לידע, חשוב שהתלמידים ירכשו ערכים שיסייעו להם להבין את המציאות בה אנו חיים בצורה טובה יותר, יהפכו אותם לאנשים טובים יותר ובני אדם החושבים על המציאות בה הם חיים ומבינים את משמעות הציות ואי ציות לחוק.
אתר היסטוריה לבגרות
מפתח: רן גולנד-הורוביץ
שני עקרונות מנחים עמדו בבניית המרחב הווירטואלי להיסטוריה לבגרות: הראשון – גמישות למורה בבחירת התכנים מתוך הבנה כי המורים מעוניינים להתאים את חומרי הלמידה לאופן בו הם מלמדים בכיתה. השני – אינטראקטיביות – כמעט כל חומרי הלמידה מעוררים מעורבות כזו או אחרת של התלמיד ובחלקים רבים גם הערכת הלמידה מתבצעת באמצעות משוב מידי.
המרחב מחולק בהתאם לתכנית הלימודים בהיסטוריה, תוך שימת דגש על התאמה מיטבית לתכנית הלימודים. בבניית המרחב ניתן דגש רב לאינטראקציות של התלמיד עם המרחב, מתוך הבנה שלא מדובר באתר המאגד חומרי למידה, אלא באתר המאפשר למורה לעשות בו שימוש בכיתה – אך במקביל, וחשוב יותר, מאפשר לתלמיד ללמוד חלקים נרחבים באופן עצמאי, בין אם בשיעור עצמו או בבית.
המרחב מאפשר גמישות למורה אשר יכול לבחור באיזה אופן לעשות שימוש בתרגילים ובחומרי ההוראה. מורה שירצה בכך יוכל לעשות במרחב שימוש כאתר מלווה למידה בכיתה בעוד שמורה אחר יוכל לאפשר לתלמידיו למידה עצמאית. כמובן שניתן (ואף רצוי) לעשות שימוש באתר באופן היברידי ולשלב בין הדרכים.
כל פרק כולל בתוכו סיכומים, סרטונים אינטראקטיביים, מפות ותרגילים ובסוף כל פרק – התלמיד מתרגל שאלות הלקוחות מתוך בחינות בגרות, כאשר הוא מקבל, לבחירתו במרחב “פיגומים” אשר יסייעו לו לבנות את תשובתו כהלכה וכמצופה בבחינת בגרות.
אתר גאוגרפיה לבגרות
מפתח: רון רימון
אתר חדש לתחום דעת רלוונטי לחיים בישראל ובמזרח התיכון, המתמקד בחקר ובלימוד של מגוון ההיבטים המרחביים של העולם בו אנו חיים. הייחוד של תחום דעת זה הוא ברוחב היריעה של הנושאים שנחקרות במסגרתו ובהיקף המתודולוגיה הננקטת.
במרחב הווירטואלי שפותח תמצאו מגוון אמצעי הוראה ולמידה, שפורסים את פרקי התוכן לבגרות באופן ידידותי ומזמין על ידי עושר של סרטונים, אינטראקציות, משחקונים ומצגות. בסיום כל פרק מוצגות לתלמידים שאלות לתרגול התוכן.
אשמח לקבל הצעות חדשים בהוראת גיאוגרפיה בחט״ע , ולעשות שימוש בחלקם במידה ויתאימו.
התכנים באתר גאוגרפיה, אליו יש קישור בכתבה, מותאמים לחטיבה העליונה