(Desert Mars Analog Ramon Station) D-MARS הינו מרכז מחקר, פיתוח ואימון במכתש רמון אשר מתבצעות בו הדמיות משימות מאוישות למאדים. במשימות אלו צוותים מקצועיים וכן תלמידי בית הספר לאסטרונאוטים צעירים מקיימים סימולציות המתבצעות בבידוד מוחלט ובתנאים המדמים עד כמה שניתן משימת חלל בנושאים שונים כמו פיתוח, בדיקת טכנולוגיות, היבטים פסיכולוגיים, אימון ועוד.
לאחרונה הכריזה עמותת D-MARS בשיתוף מכון דוידסון ובתמיכת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, על פתיחת תחרות ומזמינים אתכם להציע ניסוי להדמיית משימה מאוישת אשר תבוצע על ידי תלמידי בית הספר לאסטרונאוטים צעירים במכתש רמון. בשלב א’: נדרשים הצוותים להגיש הצעת ניסוי ראשונית, בשלב ב’הצעת ניסוי מפורטת ובשלב ג’: הכנת הניסוי ותרגול צוות הרמונאוטים לקראת ביצועו בשטח.
השבוע התבשרו האסטרונאוטיות הצעירות מחט”ב אורט דפנה באורט קרית ביאליק: שירה הרשקוביץ’, נועם ואנונו, ליה דקל, גילי אשר, מאיה משה, ושקד להב כי הצעת הניסוי שהגישו, בליווי מנהלת אשכול הפיס, חגית פלח, נבחרה להשתתף במשימה.
הרעיון לניסוי הגיעו מחשיפה למידע לפיו את האוכל לאסטרונאוטים נוהגים לארוז באריזות פלסטיק וניילון. כלי אוכל ומגשים חד פעמיים מושלכים לאשפה בתום השימוש. הבנות שאלו את עצמן מה אפשר לעשות כדי לצמצם את כמות הזבל? איך אפשר לארוז את המזון מבלי ללכלך וגם לחסוך באנרגיה (להעלות כל ק”ג לחלל עולה 30,000$ ). הן הבינו שמבנה בית הגידול, ההאביטט קטן ולא מרווח ולכן ישנה חשיבות גם לחיסכון במקום וחשבו על ייצור יריעות אכילות לאריזות כפתרון לצמצום כמות אדירה של אשפה. האריזה האכילה לא מזהמת את הסביבה, אפשר לייצר אותה מסיבים תזונתיים, ולכן לא רק שאפשר לאכול אותה, היא גם מאוד בריאה.
הידע לייצור יריעות אריזות להכנת אריזות נאכלות קיים, אך חשוב לדעת האם הן תושפענה מהתנאים הקשים על פני מאדים: הקבוצה פיתחה מתכון להכנת יריעות אכילות ובניסוי הן מבקשות לבדוק כיצד היריעות מושפעות מהתנאים הקשים בבית הגידול אשר מחקים את התנאים הקשים במאדים מבחינת חוזק, אלסטיות, שקיפות, דביקות, עמידות ללחות, עמידות בטמפרטורה, דליקות, התעפשות, קלקול, רקבון, חוסמי לחות, חוסמי חימצון, חוסמי ארומה (וחומרים נדיפים).
