מפגש מסכם לסידרת מפגשים כחלק מפעילות פרוייקט חיים משותפים בהובלת צוות אורטוב ובהשתתפות בתי הספר אורט בסמת טבעון ואורט קריית טבעון, הסתיים עם המסר החשוב: “הייה אתה השינוי שאתה רוצה לראות בעולמך”. בתהליך לקחו חלק גם נציגי אוניברסיטת חיפה, וארגון בינה ומורים משני בתי הספר, עביר ח׳לאילה וירון בן-יהודה.
“הפרויקט נולד מתוך צורך להטמיע את ערכי הסובלנות והנתינה בקרב תלמידי שני בתי הספר, ומטרתו העיקרית היתה להביא לשיח ולדו קיום בחברה הישראלית, לאפשר מפגש הכרות עם האחר, השונה ממני ואולי גם הדומה לי. הגיוון הקיים בקרב אוכלוסיית התלמידים שהשתתפו בתכנית מהווה הזדמנות לקידום דיאלוג שוויוני ועשייה חברתית הבונה שותפות וסולידריות חברתית בין קבוצות.
דרך ארבעה מפגשים יצרנו דיאלוג בין תלמידים, עודדנו למידת עמיתים ועשייה משותפת בין התלמידים השונים. במפגשים התלמידים הכירו את האחר, השונה, פיתחו שותפות, שינו עמדות אצלם, יצאו מאזור הנוחות, התמודדו עם הפחד מלהיפגע עם מישהו זר ולא מוכר, החשש שאולי לא יקבלו אותי, האתגר שלא תמיד מבינים את השפה ומבינים מה שנאמר, התלמידים הפחיתו דעות קדומות וניכור בין שתי התרבויות הגרות בשכנות באזור אחד, ופיתחו עמדה סובלנית, אמון וכבוד כלפי האחר ותרבותו.
דרך מפגשים, משחקים, שיחות, ג’אגלינג וקאנבס ענק בגודל 10 מטר על 2 מטר התלמידים פגשו את עצמם, גילו את האומץ להעז וליצור, ותוך כדי הציור, הצביעה והיצירה המשותפת גם נפגשו במבט, בחיוך, בצחוק ובמשחק וגילו אחד את השני.
פרויקט חיים משותפים הוא פרויקט שנותן תקווה לתלמידים, מאפשר להם להביט בגאווה לאחור ולדעת שהם היו שם והם יצרו יחד יצירה יפהפייה של ציור ענקי שהוא גם מתנה גדולה לשתי הקהילות השכנות של תושבי קריית טבעון ובוסמת טבעון.
תהליך היצירה כלל מפגשים ראשונים, מחשבה משותפת על תוכן הציור, בניית ציורים אישיים קטנים, צביעה משותפת, ציור אישי בגיר וציור בצבעים אקריליים – תהליך שלם שמביא את כל החלקים של האישי והמשותף, הדמיון והמציאותי, הבלתי מושג והאפשרי, היהודי והערבי והכל נכנס לתוך איור אחד ענק.
תפיסת ה”דו קיום” מניחה שניתן לבנות מארג של יחסים טובים בין הערבים והיהודים מבלי להתייחס לפערים המובנים ביחס האי שוויוני שקיים במדינת ישראל. לפי תפיסה זו, אם נצליח להפגיש בין יהודים וערבים לדיאלוג חיובי נוכל ליצור תשתית של יחסים בריאים וחיוביים בין שוני התרבות שחיים בנפרד במדינה.
בפרוייקט לקחו חלק משמעותי שרון בעז ואוניברסיטת חיפה, אורטוב, אורט קריית טבעון, אורט בוסמת טבעון, ארגון בינה ומורים משני בתי הספר.
היתה התרגשות רבה ואני יודעת כמה היה קשה התהליך היה סיזיפי. תודה למיקי רון מאורטוב, שממש ממש לא ויתרה, למורים עביר ח׳לאילה וירון בן-יהודה ולמנהלים איברהים ואיתי והלוואי שלום עלינו.”