כרשת החינוך הגדולה בישראל, רשת אורט ישראל רואה בשיתוף, למידת עמיתים והעברת ידע בין מוסדות הרשת וחבריה, מרכיב חשוב בתהליך התפתחותה של הרשת, כרשת חינוך. בהובלת המנהל לחינוך ותפעול וצוות אורטוב ומתוך רצון לשתף, להנגיש ולהטמיע את הידע החינוכי והמקצועי הרב הנצבר בבתי הספר ברשת, כמנוף לתהליכי יצירה וחדשנות, בכלל בתי הספר של הרשת וכחלק מתרבות ארגונית, התמקד כנס מנהיגות הרשת השנה בסימן החדשנות הפדגוגית והחינוכית במוסדות החינוך של אורט בעיר נתניה: מכללת אורט הרמלין, מקיף אורט גוטמן ומקיף אורט יד ליבוביץ.

הכנס בו השתתפו מנכ”ל רשת אורט, צבי פלג, מנהלי בתי הספר באורט, צוותי הניהול בבתי הספר וחברי מטה הרשת, נפתח בהתכנסות במכללת אורט הרמלין שבנתניה. בהמשך היום ביקרו המנהלים במוסדות החינוך השונים וקיימו למידת עמיתים בנושא הטמעת מיומנויות ה-121 בתהליכי הלמידה.
במכללת הרמלין השתתפו המנהלים בסדנאות שהועברו ע”י חברת בטא ועסקו בעשייה חדשנית המתקיימת ברשת מכללות אורט, בדגש על מיומנויות להצלחה במאה ה 21: “היכולת לתקשר” – זיהוי חוזקות אישיות והכנת לקראת עולם העבודה, “היכולת להמציא” -מחוללים שינוי בסביבת העבודה ו”היכולת להצליח בצוות” – עבודת צוות והתמודדות עם קונפלקטים. רשת מכללות אורט פיתחה תכנית חדשנית: הנדסאי +, שתעזור לסטודנטים להגדיל את סיכויי ההצלחה שלהם בחיים בכלל ובעולם התעסוקה בפרט.
בביה”ס המקיף אורט ע”ש גוטמן, הציגה מנהלת ביה”ס, טל בר מעוז, את האופן בו הצוות החינוכי בבית הספר עוקב אחר המגמות החדשות בארץ ובעולם ומבקש להמציא, לחדש ולפתח את בית הספר בהתאם. לאורך הביקור בבית הספר ליוו את האורחים אתר ייעודי, בו פירוט על הפעילות וקישורי אינטרנט לפעילות און ליין. בפן הפדגוגי התנסו במגוון חוויות כגון: פדגוגיה מתבוננת מבוססת חקר המוח ומיינדפולנס, פדגוגיה רב-תחומית מבוססת יזמות – iSTEAM ובנוסף הכירו את הרצף השש שנתי במגמות העל-איזוריות, הפדגוגיה הדיגיטלית והחונכות על היבטיה השונים. בפן הארגוני הכירו המנהלים מודל לקליטת מורים מיטבית, תכנית שש-שנתית לשילוב תלמידים “על הרצף” בכיתות תקשורתיות ומסגרות אקדמיות לתלמידים מוכשרים. בנוסף נחשפו המנהלים לכלים טכנולוגיים ולתרבות ארגונית דיגיטלית.

בקרית החינוך אורט ליבוביץ, הציגה מנהלת ביה”ס, ורד דברת, את הערכות מורי בית הספר להקניית מיומנויות המאה ה21 לתלמידיהם. המנהלים נפגשו עם מספר קהילות מורים הפועלות בביהס העוסקות בהטמעת חדשנות בהליכים הפדגוגיים: במרכז היזמות נפגשו עם נציגות מקהילת מחנכי המנהיגות והיזמות, הפועלת זה מספר שנים בבית הספר וביקרו בתערוכה החברתית “ירידה לצורך עלייה”, שהציגו בפניהם תלמידי המנהיגות בשכבת יא; באולם הרב תכליתי השתתפו במפגשי ספידי דייט עם נציגים מהקהילות השונות למפגשים אישיים קצרים, שאפשרו לשמוע ולשאול את המורים על חוויותיהם ותחושותיהם כחברי קהילות מורים; בספרייה לקחו חלק בפעילות סדנאית קצרה, שהמחישה מפגש חוויתי ברוח העבודה כקהילה לומדת.
מנהלת בית הספר, ורד דברת, שיתפה: “כמה מחמיא להיבחר לבית ספר מדגים ומארח בתחום חדשנות פדגוגית. כך היה לי השבוע בכנס מנהיגות של רשת אורט בנתניה. רשת אורט, הרואה חשיבות במפגשי וביקורי צוותי ניהול בבתי הספר שלה כחלק מלמידת עמיתים, בחרה את בתי הספר אורט בנתניה כמובילי חדשנות פדגוגית.שמחתי על ההזדמנות לשתף בעשייה הבית ספרית שלנו בתחום של קידום תרבות ארגונית – מודל קהילות לומדות. אך יותר מרגש מהבחירה בנו כמובילי חדשנות היתה החוויה שלי להביט בצוות שלי באותו הבוקר. אין יותר מעצים ומתגמל כמנהלת בית הספר מאשר להביט בצוות המציג את העשייה החינוכית שלנו בבית הספר עם עיניים בורקות , בהתלהבות ובהתרגשות. רק כך אפשר באמת להוביל שינוי וחדשנות…כל שנותר לי היה להסתובב בין החדרים השונים והפעיליות השונות ולתעד!!! תודה לרשת אורט ולעומדים בראשה על הבחירה ותודה לצוות שלי על השותפות לדרך!!!”

בהמשך היום נהנו המשתתפים מהרצאתו של ד”ר ליאור צורף שעסקה בחדשנות בחינוך בעידן של חוכמת ההמונים. ד”ר ליאור צורף, סופר חוקר ומרצה מבוקש, הוא בין הישראלים היחידים שהוזמנו להציג בבית הלבן ובכנס TED העולמי. ספרו “המוח המשותף” תורגם לשפות רבות וזכה לשבחים ברחבי העולם. בהרצאתו תיאר כיצד חכמת ההמונים משפיעה על עתיד החינוך, סיפר על מיזם יש מצב למען נוער בסיכון וכן על שיתוף הפעולה עם רשת אורט ישראל.

תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל חינוך ותפעול, הודתה להנהלות המכללה ובתי הספר המארחים: “במהלך היום פגשנו קהילות מורים ותלמידים המצמיחות פרויקטים ועבודה איכותית, המייצרים בקרב המורים מוטיבציה להובלת שינוי. בהמשך הציגה אבני דרך בעבודה הפדגוגית והתייחסה לחשיבות פדגוגיה מבוססת נתונים, ניהול פרויקטים ושקיפות תקציבית.

את היום חתם מנכ”ל רשת אורט, צביקה פלג שהודה למוסדות החינוך המארחים והדגיש את חשיבותו של נושא הכנס לקידום חדשנות פדגוגית וחינוכית בבתי הספר של הרשת.
