סבב שני לסמינר iSTEAM למורים מאזרבייג’ן

משלחת המורים השניה מאזרבאיג'ן הגיעה לישראל כחלק מהעמקת שיתוף הפעולה, לאור הצלחת הסבב הראשון בתכנית ההכשרה שמוביל המרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט

שיתוף הפעולה בין המרכז למחקר ולפיתוח ברשת אורט ומערכת החינוך באזרבאייג’ן, עלה לאחרונה שלב. שנת הפעילות השנייה של ההכשרה רחבת ההיקף שעורכת רשת אורט ישראל למורי ומנהלי מערכת החינוך של אזרבאייג’ן, בעיצומה.

בראשית 2019 הוכשרו 12 מנהלים בסמינר בן שבוע ועוד 50 מורים בסמינר בן 5 שבועות. במהלך שהותם של המורים והמנהלים בישראל הם למדו, חוו, צפו והתנסו במיטב התוכניות, בתי הספר וצוותי ההוראה המובילים של רשת אורט ישראל. המורים למדו בשתי קבוצות: קבוצה אחת למדה תכנות ורובוטיקה וקבוצה שנייה למדה נושאים שונים במדע וטכנולוגיה. שתי הקבוצות למדו פדגוגיה ומתודולוגיה בדגש על למידה באמצעות פרויקטים [PBL] ומיומנויות המאה ה-21. בין התוכניות שהועברו בקורס: ננוטכנולוגיה, מדעי המוח, לב העניין, מייקרס ולמידה ניידת. סמינר הכשרה משלים נוסף בן שבועיים לקבוצת המורים, התקיים בבאקו מספר חודשים לאחר מכן.

לאור הצלחת הסבב הראשון, הוחלט על המשך שיתוף הפעולה באותם היקפים. בימים אלו הסתיים ביקורם של כ-50 מורים מאזרבייג’ן בישראל.  בדומה לסבב הראשון, שהו המורים כחודש בישראל והם צפוים להשתתף בשבוע השתלמות נוסף באזרבאייג’ן בהמשך.

ההשתלמות מתמקדת בהקניית מיומנויות הוראה חדשניות לתחומי ה-STEM. בין היתר, הסמינר עוסק בהרחבה בגישת ה-PBL, בלימודי רובוטיקה, בשימוש במדפסות תלת ממד, בחשיפה לתכני תוכן חדשניים במדע וטכנולוגיה, בשימוש בכלים מתוקשבים ועוד. מדי יום ערכו הקבוצות מפגש רפלקציה לעיבוד ולסיכום אירועי היום. אופי המפגש ודרך העברתו מושפעים מהתכנים והמיומנויות שלמדו המורים במהלך היום. כמו כן, המורים ביקרו בבתי ספר של רשת אורט ללמוד מקרוב על האופן בו מיישמים את שיטות ההוראה בהם עסקו וכיצד הם עושים שימוש במרחבי לימוד החדשניים שהוקמו בהם בשנים האחרונות. סמינר המנהלים יערך כחודש אחרי הביקור בישראל ותכניו יגזרו מתוך אלו של המורים, תוך כדי מתן דגש ליישום המתודות ברמת דרג הניהול.

 

18.11.2019
יום ההשתלמות החל בסקירת העקרונות והמאפיינים של התכנית הייחודית שפותחה ברשת אורט ישראל, PBL iSTEAM. מנהל הסמינר, מצוות המרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט, יאיר בן-חורין, הציג בפני משלחת המורים את הרלוונטיות של שיטות הלמידה והתכנים החדשניים לשוק העבודה של המאה ה-21, בדגש על מיומנויות על פני ידע טכני.

50 המורים התחלקו ל-2 קבוצות עבודה על הפרויקט הראשון – שילוב של אמנות והנדסה כחלק מתפיסת ה- STEAM. המשימה היתה עבודה קבוצתית של תכנון שעון מעורר, שיביא לידי ביטוי היבטים אמנותיים, שהוגדרו להם מראש. המורים ביצעו מחקר ברשת על הסגנון האמנותי של תרבות מסוימת: אמנות יפנית, אפריקאית, מצרים העתיקה, אבוריג’ינית ועוד. בנוסף, הם פרקו שעון מעורר על מנת להבין את מנגנון הפעולה שלו בתהליך של הנדסה לאחור (Reverse Engineering).

 

בסיום הסדנה הציגו המשתלמים את תוצריהם: שעונים מקוריים המשלבים הנדסה ואמנות. במהלך הסדנה התנסו המשתלמים בהיבטים שונים של עבודה פרויקטלית, חקר עצמאי, משימה פתוחה, למידה בקבוצות ועוד. את הסדנאות הנחו חברי צוות המרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט: יאיר בן-חורין, דניאל סמוקובליה, מיכל גלעדי וד”ר שרה גרופר. מפגש הרפלקציה הראשון התנהל בסגנון של למידה שיתופית.

19.11.2019

יום זה הוקדש להעמקת הידע והמיומנויות של המורים במתודות למידה ותכנים חדשניים. בקבוצה אחת המורים נחשפו והתנסו בשיטות למידה שונות כגון: למידה במליאה, איסוף מידע, הכנת פרויקט ו-PBL. בהנחיית ד”ר שרה גרופר, מהמרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט, דנו המורים במאפיינים וביתרונות של כל אחת מהשיטות, בהן התנסו במהלך סדנת ניסויים וחקר שנערכה בקבוצות.

בהמשך היום, ד”ר נירה שמעוני-איל, מנהלת תכנית איזה עולם קטן לננוטכנולוגיה, שפותחה במרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט, הנחתה סדנה בנושא הוראת ננוטכנולוגיה, כדוגמה לתחום תוכן חדשני ומולטי דיסציפלינרי. המורים התנסו במשחק תפקידים בנושאים אתיים שונים הקשורים לננוטכנולוגיה, בהם הם מייצגים בעלי עניין שונים.

בקבוצה השניה עסקו בנושא מדעי המוח, כהדגמה ללימוד נושא מולטי דיסציפלינרי תוך התנסות במגוון אמצעים דידקטיים כמו: שימוש באנימציות וסימולציות, חידונים ועוד. בחלק השני של היום, מורי המשלחת ערכו היכרות עם שיטת הלימוד באמצעות אנלוגיות, כמפתח להבנת נושאים מולטי דיסציפלינריים. הם התנסו במשחק אנלוגיות ותרגלו פיתוח אנלוגיות המתאימות לנושאי הלימוד השונים.

הרפלקציה בסיום היום נערכה תוך יישום השימוש באנלוגיות להבהרת תכנים.

20.11.2019

יום זה הוקדש לביקור המורים בשני בתי ספר, בדגש על ייחודיותו והתמחותו של כל בית ספר. באורט גרינברג בקרית טבעון סיירו במרחב המייקרס המתקדם ופגשו מורים ותלמידים ומהם למדו על האופן בו המורים מנחים ומלווים את התלמידים ביצירת פרויקטים שונים משלב הייזום ועד המוצר.

בביה”ס כפר גלים, בו נלמדת התכנית בדיוק – טכנולוגיה מדייקת וסביבה, שפותחה במרכז למחקר ופיתוח באורט, פגשו את המורים והתלמידים הלומדים במגמה והתרשמו מיישום מתודולוגיות iSTEAM בהוראת ולמידת התחום וכן התרשמו מההווי המיוחד שבמקום.

21.11.2019

יומם של חברי המשלחת הוקדש לסדרת סדנאות שהתקיימו במרכז למחקר ופיתוח ע”ש מושינסקי באורט, בנושאים שונים: פדגוגיה ומתודולוגיה בדגש על למידה באמצעות פרויקטים [PBL] ומיומנויות המאה ה-21, תוכנית לב הענין, תכנית ייחודית ללימודי רפואת לב שפותחה באורט וסדנה ללמידה ניידת.

24.11.2019

השבוע השני נפתח בשלוש סדנאות להעמקת הידע והמיומנויות, אותן העביר צוות המרכז למחקר ופיתוח באורט, למורים מאזרבאיג’ן. הסדנה הראשונה עסקה בנושא העבודה השיתופית, אחת מהמיומנויות החשובות כפי שהוגדרו על ידי ארגון ה-OECD. המורים ערכו תרגילים שונים הממחישים את העקרונות והמיומנויות הנדרשות מכל מי שנוטל חלק במשימה שיתופית. הם הבינו כיצד עבודה שיתופית המתבצעת בצורה מיטבית, עשויה לסייע במשימות של פתרון בעיות.

בהמשך נפגשו המורים עם ד”ר משה טלסניק, ראש יחידת תכנים במרכז למחקר ופיתוח באורט, בסדנה העוסקת בכלי מפות וירטואליות, המסייעות ללמידה “מבוססת מיקום” מבלי לצאת מהכיתה. בין הכלים שלמדו המורים: גוגל מפות, GETEACH, פרויקט האמנות והתרבות של גוגל, CODAP ועוד.

הסדנה השלישית עסקה במיומנויות הרלוונטיות לתלמיד במאה ה-21, בדגש על חשיבה ביקורתית. מירה סעד, מורה לאנגלית וחקירה פילוסופית באורט אבין רמת גן, הובילה דיון המבוסס על תכנית לימודים בפילוסופיה יישומית – לכל תשובה יש שאלה, שפותחה באורט – כיצד מצמיחים תלמיד שמסוגל לחשוב בעצמו, להפעיל חשיבה ביקורתית, לשאול שאלות, להקשיב לחבריו ולעבודה בקבוצה, וחשוב מכל: לקחת אחריות על תהליך הלמידה שלו. המורים העלו רעיונות ליישום להקניית מיומנויות אלה לתלמידיהם במסגרת השיעורים באזרבאיג׳ן.

25.11.2019

היום הוקדש להעמקת חשיפת המורים לתכני מדע וטכנולוגיה חדשניים שפותחו במרכז למחקר ופיתוח של אורט ישראל. הנושא הראשון הינו תכנית לב העניין, ללימוד מדעי הלב. במסגרת הסדנה שהנחו דניאל סמוקובליה ונילי מוזס בלוך מצוות המרכז למחקר ופיתוח, התנסו המשתתפים בניסויים שונים הממחישים את הטכנולוגיות החדשניות ביותר לדימות ולניטור מערכת הדם. הנשוא השני עסק בתכנית נוספת שפותחה במרכז למחקר ופיתוח באורט בנושא מדעי המוח, עימה נפגשו חלק מהמורים בסדנה שהתקיימה במהלך הביקור.

בנוסף עסקו משתתפי הסמינר בהתנסות בארבע מתודולוגיות למידה שונות ובדיון שביתרונות של השימוש בכל אחת מהן. במקביל נערכה סדנה במתודה ללימודי מדע וטכנולוגיה שפותחה במנהל למחקר ופיתוח ולהכשרה, המבוססת על  אנלוגיות. המשתתפים למדו כיצד השימוש באנלוגיות מסייע לתלמידים להעמיק בהבנה של עקרונות מדעיים מורכבים ומופשטים.

26.11.2019

ביום זה החלו המורים את חלקו השני של הסמינר: יישום התוכן שנלמד עד כה, בהתנסויות אישיות. כל צמד מורים הכין הפעלה בתחום הדעת שלו, תוך שימוש באלמנטים שונים שנחשפו בפניהם עד כה אותה יציגו בפני עמיתיהם בהמשך. קבוצת מורים נוספת השתתפה בסדנת Makers, בהנחיית מנהלות פרויקטים בצוות המרכז למחקר ופיתוח: תמר משולם ואלה אבנון. בפעילות זו המורים נחשפו והתנסו בתבונת ידיים. בין לבין הפתיע הצוות מאזרבאיג’אן את מנהל הסמינר מטעם המרכז למחקר ופיתוח, יאיר בן חורין, בחגיגת יום הולדתו שחל באותו היום.

27.11.2019

יום זה הוקדש לביקור המורים בבתי הספר של אורט: קרית החינוך אורט קרית מוצקין ואורט אחווה גלבוע.  באורט קרית מוצקין ביקרו במרכז החדשנות של ביה”ס ובמתחם פעילות ה-Makers. הם פגשו בתלמידים שהציגו בפניהם פרויקטים שונים בהם שולבו מתודולגיות  ה-iSTEAM. בחטיבת הביניים יונתן נתניהו נחשפו לשילוב ייחודי ומרתק בין STEM ואומנות.

במקיף אורט אחווה גלבוע נפגשו המורים מאזרבאיג’אן, עם מורים ותלמידים שהדגימו בפניהם פעילות iSTEAM אינטרדיסיפלינית בתחרות בניית רכבים מבקבוקים ממוחזרים. מורי ביה”ס הציגו בפני משלחת המורים מאזרבאיג’אן את שיתופי הפעולה והחיבורים בין מורים המלמדים תחומי דעת שונים בביה”ס, ליצירת תרבות iSTEAM רב תחומית.

28.11.2019

יום זה הוקדש להצגת תוצרי המורים בפני עמיתיהם. כאמור, כל צמד מורים הכין הפעלה בתחום הדעת שלו, תוך שימוש באלמנטים שונים שנחשפו בפניו בסמינר. את ההפעלה הציגו בפני עמיתיהם וזכו מהם למשובים. בתחילת היום השתתפו המורים בסדנת ארגזי בריחה בהנחיית צוות המרכז למחקר ופיתוח.

1-2.12.2019

השבוע השלישי של הסמינר יוחד כולו להפקת תוצרים פיזיים תוך שימוש בטכנולוגיה חדשנית מחד, וידידותית וזמינה מאידך. ביומיים הראשונים של השבוע, המשתתפים למדו לעבוד עם כרטיס מיקרו-ביט. זהו בקר אלקטרוני קטן המאפשר למשתמשים בו לבנות תוצרים המתבססים על אלקטרוניקה, כאשר התכנות הוא קל ופשוט להבנה. במהלך היומיים הללו המשתתפים למדו תכנות בסיסי של פעולות שונות ובנו תוצרים שונים שעונים על צורך אישי ובעיצובם מבטאים את הטעם האישי של המפתח.

כמו בסיום כל יום פעילות, ברפלקציה שנערכה המורים המשתתפים דנו בתובנות שלהם והעלו רעיונות לפעילויות שהם יוכלו להטמע בכיתות באזרבייג’ן.

3-4.12.2019

במשך יומיים למדו המורים על מידול והדפסה של אובייקטים בתלת ממד. בסדנאות שהנחה אורי ניר מהמכון להטמעת החדשנות של רשת אורט, למדו המשתתפים את יסודות הדפסת התלת ממד וכיצד לעשות זאת הלכה למעשה עם התלמידים שלהם. בהמשך יתבקשו המורים לחשוב על דרכים לרתום את היומנויות החדשות שרכשו לטובת פרויקטים פתוחים, כחלק מלמידה מבוססת פרויקטים.

בתום ההשתלמות נערך טקס חגיגי ומרגש בו נפרדו 50 המורים מאזרבאיג’ן מהצוות באורט. מיכל בירן, ראשת המרכז למחקר ופיתוח, הודתה לעוסקים במלאכה: “במהלך הסמינר למדו המורים כיצד ללמד תכנים חדשניים במדע וטכנולוגיה, כיצד ליישם מתודולוגיות למידה עדכניות, עברו סדנאות מייקינג, תלת ממד ומיקרו-ביט, ביקורים בבתי ספר של אורט ועוד. מגיעה הרבה הערכה ותודה לכל הצוות שעמד מאחורי ההצלחה של המבצע. בראש ובראשונה תודה ליחידת תכנים במו”פ בראשותו של משה טלסניק על ההכנה וההנחיה של מאות שעות הסמינר ובעיקר ליאיר בן חורין ושרה גרופר מנהלי הפרויקט על השעות הרבות שהקדישו, המקצועיות והאיכות בהובלת והנחיית קבוצות המורים….בהחלט לא מובן מאליו להרים בכוחות פנימיים סמינר בהיקף כזה. תודה גדולה!”

במרכז למחקר ופיתוח נערכים כעת לסבב השתלמות נוסף של משלחת אנשי חינוך מאזרבאיג’אן שתכלול הפעם מנהלי בתי ספר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *