משלחת מדעית-טכנולוגית של תלמידים ומורים מלווים מאורט ע”ש גרינברג בקריית טבעון שבה לאחרונה מביקור בסין. המשלחת מנתה כעשרים וארבעה חברים והתארחה בבית הספר התיכון Tieyi Xian High School בעיר שיאן. חברי המשלחת טיילו באתרי מורשת ותרבות, למדו על ההיסטוריה המקומית וביקרו בכפרים עתיקים. בנוסף, ערכו סיורים מקצועיים בשדה התעופה של שיאן ובמפעל לייצור משקאות מים מינרלים, ועבדו על פרויקטים עם התלמידים הסינים.
במשך התקופה צברו התלמידים מגוון עצום של חוויות ייחודיות. ראו נופים חדשים, הכירו חברים ונחשפו לתרבות עשירה השונה משלהם, התרבות הסינית. הם ביקרו בכפרים עתיקים, בפארקים לאומיים, צפו במופעי פולקלור מקומיים ואפילו למדו להתמקח בשוק הסיני.
בית הספר Tieyi Xian High School הכין מערכת לימודים מיוחדת עבור המשלחת הישראלית, שכללה לימודי שפה, מוסיקה, בישול, טאיצ’י, אומנות, סייף וכן עבודה על פרויקט משותף בקבוצות מעורבות.
התלמידים התארחו בבתי התלמידים הסינים למרות קשיי השפה, הצליחו כולם ליצור קשרים אישיים וראו פיסה קטנה מהחיים של התלמידים הסינים. העבודה המשותפת על הפרויקט ברוח ג’אמטק, המאפיינת את לימודי הטכנולוגיה באורט טבעון, גרמה לקשר מיוחד בין התלמידים ולחוויה יוצאת דופן. למרות ההבדלים הניכרים בין מערכות החינוך של ישראל וסין נוצרו תהליכי חשיבה ויצירה מעניינים ולא צפויים. הפרויקט המשותף אפשר לתלמידים ניסיון בעבודה עם צוות בינלאומי, ואפשר להם להכיר מקרוב את היתרונות הטמונים בשילוב אנשים משלל תרבויות.
מאיה וקסמן, תלמידה, חברת המשלחת: “אני יודעת שבעתיד ארצה לעבוד מסביב לעולם, עם אנשים ממדינות ותרבויות שונות, והמשלחת הזו נתנה לי את הדרך הטובה ביותר לקבל טעימה ממה שמצפה לי. קיבלתי מבט אל תוך עבודת צוות בינלאומית, וצברתי כלים לפרוייקטים משותפים עתידיים שאקח בהם חלק. בנוסף, יצרתי קשרים חזקים עם חברי המשלחת ועם התלמידים הסינים דרך חוויות וזיכרונות שאנצור בליבי לעד. אלו היו עשרה ימים גדושים בחוויות, למידה והיכרות עם העם הסיני- ואילו יכולתי, הייתי מחזירה אחורה את הזמן רק כדי לחוות הכל שוב”.
מאיר סנדר, רכז שכבת י”א, ראש המשלחת: “השילוב של הכרת התרבות ומערכת החינוך הסינית, כמו גם חשיפה אל העולם העסקי והתעשייתי של סין, תרם רבות לחברי המשלחת. בכל מקום בו ביקרנו היינו אטרקציה בגלל השוני, ואולי דווקא בזכותו. במהלך הביקור בסין למדנו להבחין בטוב וברע, להבין תהליכים ובעיקר לכבד ולהוקיר את חלקת האלוהים הקטנה שלנו. אני מקווה שהתלמידים ישכילו להשתמש בכלים, בידע ובקשרים שנוצרו לטובת עתידם המקצועי. להערכתי, בעתיד הקרוב תגיע לכאן משלחת של בית הספר הסיני וכך נמשיך לפתח את הקשרים בין שני בתי הספר”.
צביה הירשנהויז, מנהלת החט”ע, חברת המשלחת: “האפשרות שנפתחה בפנינו לבקר בבית הספר הסיני, חשפה את התלמידים והצוות המלווה למערכת חינוך שונה, שבה עקרונות היסוד ושגרת יום הלימודים שונה בצורה משמעותית ממערכת החינוך הישראלית. המשמעת, התחרותיות, וכמות התלמידים בבית הספר, הותירו בקרב חברי המשלחת רושם עמוק. סדר היום של התלמיד הסיני אחר לחלוטין מסדר היום של התלמיד הישראלי, מה שהציב בפני התלמידים מראה של התנהלות שונה, הטומנת בחובה יתרונות וחסרונות”.
מנהל ביה”ס, אתי לוי: “היוזמה לפעילות הייתה של מורה מצוות בית הספר – רוני פיזם שיצר את הקשרים הראשונים. אני מברך על היוזמה ורואה חשיבות רבה בחשיפה ובהרחבת הקשרים החינוכיים וחילופי הידע בין בתי ספר גם בשנים הבאות”.