הפיליפינים באורט!

סמינר iSTEAM למשלחת מורים ומנהלים מהעיר דבאו בפיליפינים, במרכז למחקר ופיתוח של אורט

משלחת אנשי חינוך מהעיר דבאו שבפיליפינים, הגיעה לישראל ע”מ ללמוד על תכניות לימוד בינחומיות וחדשניות, שפותחו במרכז למחקר ופיתוח של רשת אורט ישראל. את שיתוף הפעולה יזמו שגריר ישראל בפיליפינים, ד”ר אפי בן מתיתיהו, ונשיא הקרן הפילנטרופית Pass-It-Forward מר שמואל וייס. בהמשך הוזמנו שני אנשי המנהל למחקר ופיתוח ולהכשרה ברשת אורט, מר דוד רוזנברג ומר שגיא בן בסט לביקור בפליפינים במטרה לאמוד את הפוטנציאל לשיתוף פעולה בתחום החינוך המדעי טכנולוגי חדשני. המיזם קיבל זריקת עידוד עם ביקורו של נשיא הפיליפינים וביתו, ראשת עיריית דבאו, הגב’ שרה דוטרטה בישראל ובאורט, במהלכו ביקרה בבית הספר אורט תעופה וחלל במעלה אדומים והתרשמה מאוד מהעשייה.

צביקה פלג, מנכ”ל רשת אורט ישראל: “מדינת ישראל היא יצואנית מובילה של טכנולוגיות מתקדמות בעולם, אולם היא אינה לוקחת חלק בייצוא תכניות מובילות בתחום החינוך. רשת אורט ישראל ומרכז המחקר והפיתוח לתכניות ומודלים חינוכיים אותו היא מפעילה, שמחה להיות חלוצה בתחום ייצוא חדשנות חינוכית לעולם ולקדם את מעמדה של ישראל בכל הנוגע לעשייה ולמידה חינוכית”.

המשלחת, המורכבת משני מנהלים ושמונה מורים בכירים, השתתפה במהלך ביקורה בן השבועיים בקורס ייחודי של רשת אורט ישראל בנושא חדשנות בחינוך שיתקיים במנהל למחקר ופיתוח ולהכשרה ע”ש מושינסקי של רשת אורט ישראל.

הקורס התמקד בתוכניות הלימוד הבין תחומיות שפותחו במרכז למחקר ופיתוח ולהכשרה ברשת אורט ישראל: iSTEAM, מדעי המוח, לב העניין, MAKERS. בקורס הושם דגש על מתודולוגיות לימוד חדשניות לרבות תקשוב ולמידה ניידת לצד מיומנויות ‘רכות’ בתחום עבודת הצוות, למידה והערכת עמיתים.

במהלך שהותם ביקרו חברי המשלחת בבתי ספר של רשת אורט במטרה לבחון את מרחבי הלמידה המתקדמים, לקבל סקירה וחוויה של תוכניות הלימוד החדשניות ויותר מכל  לפגוש את המורים והתלמידים המלמדים והלומדים במרחבים ואת התוכניות הללו.

בתום הביקור הודה שגריר הפיליפינים בישראל, השגריר אימפריאל, לשותפים באורט על הקורס והדגיש את חשיבות המדע והטכנולוגיה לפיתוח הפיליפינים. עוד ציין את ביקור נשיא הפיליפינים, רודריגו דוטרטה, בישראל בספטמבר האחרון שהיה בסימן נושאים אלו.

פיי פסמונטה, מפקחת אזורית וחברת המשלחת תיארה את החוויות במהלך הקורס: “אני מודה לצוות אורט המקצועי על ההזדמנות הנפלאה שנקרתה לנו ללמוד מהניסיון והידע העשירים של רשת אורט. למדנו רבות מהתכניות הייחודיות של אורט: iSTEAM, ננוטכנולוגיה, לב העניין, MAKERS, פילוסופיה ישומית, טכנולוגיה מדייקת ועוד. הביקורים בבתי הספר היו מעשירים וחידדו את ההבנה כיצד ניתן ליישם את התכניות הללו. ראינו כיצד שיתוף הפעולה הבינתחומי בין המורים מאפשר למידה ייחודית וחדשנית אותה אנו שואפים ליישם אצלנו”.

צביקה פלג, מנכ”ל אורט ישראל, הדגיש את חשיבות לימודי המדע והטכנולוגיה להבטחת רווחתם ופיתוחם האישי של התלמידים בישראל ובפיליפינים ודרכם של החברה כולה. “השבחת לימודי המדע והטנולוגיה הם בלב העשייה של רשת אורט ואנחנו שמחים לשתף ביכולות אלו גם את הפיליפינים”.

דוד רוזנברג, מפתח תכניות ביחידת תכנים ופדגוגיה במרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט ומנהל הקורס, סיכם: “כל ההכנות וכל הציפיות שלנו לקראת הקורס התממשו בזכות שיתוף הפעולה, החריצות והסקרנות של חברי המשלחת. כל צוות המרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט ובתי הספר התגייסו לטובת הקורס הייחודי. אני בטוח שנוצר בקרבם שינוי ושהם יצליחו ליישם את התובנות החדשות בפליפינים”.

היום הראשון לביקור 19.11.2018

אירוע פתיחת הקורס התקיים במעמד שגריר ישראל לשעבר במנילה ובכירים מרשת אורט. בפני חברי המשלחת הוצגה תכנית הקורס, וכן נסקרה מערכת החינוך הישראלית בקווים כלליים.

 

היום השני לביקור 20.11.2018

משלחת המורים מהפיליפינים הינדסו לאחור אזניות ועיצבו אותן מחדש בסגנונות שונים כחלק מתרגיל בלמידה בינתחומית המשלבת הנדסה, מדע ואומנות. במהלך היום סקרו והתנסו בכלים הפדגוגיים של תוכנית iSTEAM מבית היוצר של רשת אורט ישראל.

כתרגיל סיכום יצרו המורים סרטוני אנימציה להמחשה של שאלה מובילה:


היום השלישי לביקור 21.11.2018

משלחת המורים מהפיליפינים התנסו ביום זה בסדנת אנלוגיות במדע והנדסה עם יאיר בן חורין, מצוות המרכז למחקר ופיתוח, אחת מהמתודולוגיות בבסיס המגמה המדעית הנדסית. בסדנת מייקרס עם דוד רוזנברג התנסו בלמידה משחקית לגילוי האפשרויות הטמונות במנוע רטט. בסדנת למידה ניידת עם נילי מוזס-בלוך ודוד רוזנברג מצוות המרכז למחקר ופיתוח, התנסו בשימוש בסמרטפון ככלי למידה, חקר והתנסות מדעית (ומעבר לה).

היום הרביעי לביקור 22.11.2018

חברי המשלחת ביקרו באורט גרינברג טבעון ובאורט קרית מוצקין. בטבעון קיבלו סקירה מעמיקה מפי אסף צ’רטוף על תוכניות הלימוד הבינתחומיות בהנדסה ומדעים ועל המתחם הייחודי של אורט טבעון הכולל סדנאות מייקרס הפתוחות גם לציבור.  באורט קרית מוצקין הציגו בפניהם תלמידי כיתות ט’ מכיתת המנהיגות המדעית את פעילותם ותלמידי כיתות י”ב הציגו פרויקטים בינתחומיים המשלבים אלקטרוניקה, עיצוב ותכנות. לאחר מכן סיירו בעכו העתיקה.

היום השביעי לביקור 25.11.2018

חברי המשלחת התנסו בסדנאות נבחרות שפותחו במרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט: על תכנית לב העניין למדו מדוד רוזנברג, מצוות המרכז למחקר ופיתוח ושמעו מדוע לפריסקופ 2 צדדים ודימו פעולת מערכת דימות CT בעזרת קופסת קרטון ושיפוד במבוק. בסדנת מישחוק עם ד”ר משה טלסניק, ראש יחידת תכנים ופדגוגיה במרכז למחקר ופיתוח, התנסו ברבדים שונים של אפשרויות מישחוק בכיתה. ד”ר נירה שמעוני איל מצוות המרכז למחקר ופיתוח העבירה סדרת סדנאות והתנסויות מעולם מדעי המוח.

היום השמיני לביקור 26.11.2018

את היום פתחו חברי המשלחת עם מירה סעד ויאיר בן חורין בסדנת חקירה פילוסופית. ניתוח טיעונים וירידה לשורשי הרעיונות תוך הדגשת זמן למחשה, מה ידוע ולא ידוע, הקשבה ובדיקה חוזרת מה הובן ומה לא הובן. בהמשך שגיא בן בסט, מנהל הוראה וקהילה במכון גורלניק, הציג את נושא הביומימקרי והאופן בו ניתן להתבונן בטבע וללמוד על פתרונות טכנולוגיים שנוצרו במיליוני שנות אבולוציה. בהמשך היום ביקרו באורט עירוני ד במודיעיןגלית גולדנברגר, מנהלת ביה”ס, צוות המורים ובעיקר התלמידים הציגו את המגמות המדעית הנדסית, אלקטרוניקה ורובוטיקה ובמיוחד את המודל הייחודי בו תלמידים בוגרים מנחים תלמידים צעירים יותר בפרויקטים ברובוטיקה.

היום התשיעי לביקור 27.11.2018

בסדנת מייקרס בנו חברי המשלחת מודלים בקנה מידה על בסיס שרטוט ככלי לפיתוח תפיסה תלת ממדית ומיומנויות מדידה. בהמשך פירקו אריזות ויצרו מהן אריזות חדשות ככלי לתפיסה תלת ממדית ופונקציונליות של אריזה. תמר משולם, מצוות המרכז למחקר ופיתוח, נתנה בנוסף סקירה על המיומנויות הנרכשות בקורס MAKERS. אחרי ארוחת הצהריים פיצחו את הכספת! פתרון משימות על בסיס הידע והחוויות בקורס ככלי לסיכום חווייתי של פעילות מתמשכת עם ד”ר משה טלסניק, ראש יחידת תכנים ופדגוגיה במרכז למחקר ופיתוח באורט. לאחר מכן ד”ר יוסי באומהאקר מאורט אבין בר”ג הציג את תוכנית הלימודים בננו טכנולוגיה והמחיש כיצד הוא מלמד את תלמידיו את הנושא.

היום העשירי לביקור 28.11.2018

ביקור בכפר גלים, שם אודי רם מוביל את תלמידיו בפרויקטי חקר הנמצאים בחזית החקלאות המדייקת. התלמידים הציגו בפני חברי המשלחת איסוף ועיבוד נתונים מתקדם שיהיה עתיד החלקאות בישראל ובעולם. עוד ביקרו בסדנת המייקרס ובגבנייה שם התלמידים לומדים תוך התנסות במיומנויות יצירה בעץ, במדפסות תלת ממד ובהכנת מוצרי חלב. לאחר מכן ביקר בחברת וובסטר ביוסנס, חברת ביוטק מהמובילות בעולם שם למדו על סיפורה של החברה כמייצג של תעשיית ההיי-טק הישראלית וגם את סיפור שיתוף הפעולה הייחודי של וובסטר ביוסנס עם רשת אורט ישראל. היום הסתיים בביקור בנצרת ובתצפית על עמק יזרעאל מהר הקפיצה.

29.11.2018 סיכום הקורס

חברי המשלחת פתחו את היום בסדנה לתכנון מרחב למידה עתידי. לאחר מכן נפגשו עם יעל ברק, רכזת פרויקט NFTE הפועל בהצלחה ברשת אורט. במהלך המפגש השתתפו בסדנה מדגימה וקיבלו סקירה על יישום הפרויקט ברשת אורט ישראל.

בהמשך היום נפגשו לסיכום הקורס ולמשוב עם צוות הקורס מטעם אורט ישראל. מנכ”ל רשת אורט ישראל ושגריר הפיליפינים בישראל יצטרפו מאוחר יותר לטקס הסיום והענקת התעודות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *