המרכז למחקר ופיתוח של רשת אורט ישראל הינו שותף בפרויקט של האיחוד האירופאי NAN O STYLE לבתי ספר על יסודיים העוסק במוצרי ננו טכנולוגיים בחיי היומיום, אותו השיקה המחלקה לביולוגיה מולקולרית של אוניברסיטת זלצבורג.
אחת ממטרות הפרוייקט היא הכשרת מורים בתכנית, עבור הפעלתה באוסטריה מתוך מטרה לשלב בעתיד תלמידים בתפקידים שונים בעולם טכנולוגית הננו. בנוסף הוחלט בפרוייקט זה לבצע למידה בין לאומית המשלבת כיתות מארצות שונות.
צוות הפרויקט ברשת אורט ישראל הוזמן להעביר יום השתלמות בסמינר הכשרת המורים שהתקיים לאחרונה בזלצבורג, במימון משרד החינוך האוסטרי. ד”ר נירה שמעוני-איל, מובילת פרויקט ננוטכנולוגיה ברשת אורט ישראל בליווי שני מורים המלמדים ננומדע וננוטכנולוגיה בבתי הספר של אורט, ד”ר יוסי באומהקר מאורט אבין בר”ג ועמוס גואז מאורט נעמי שמר גן יבנה, השתתפו בסמינר ונפגשו עם המורים האוסטריים. הביקור נפתח בסיור שערכו נציגי אוניברסיטת זלצבורג לנציגי אורט במעבדות האוניברסיטה.
בהמשך סקרה ד”ר שמעוני-איל בפני המורים האוסטריים מושגים ומידע כללי על עולם ה”ננו”, והציגה דרכים שונות לחשוף את התלמידים לנושא. המורים הישראלים שיתפו את המורים האוסטריים באתגרים וביתרונות בהוראת התחום, וסיפרו על הדרכים המוצלחות שבהן שילבו את הנושא בכיתות. תחום הננוטכנולוגיה נלמד בבתי הספר של אורט ישראל בהתאם לתכנית “ננוטכנולוגיה – איזה עולם קטן” שפותחה במרכז למחקר ופיתוח ברשת אורט ישראל.



המורים האוסטרים הביעו התלהבות ושביעות רצון רבה מההכשרה, ובעיקר מהמינון המוצלח של תיאוריה ומידע מעשי. המפגש זימן שיתוף פעולה ייחודי בין מורי אורט לבין בתי ספר מאוסטריה: כל זוג בתי ספר (מאורט ומאוסטריה) תכנן שיעור משותף שמתאים לתלמידים האוסטריים והישראליים.
כך לדוגמה, הוסכם על שיתוף פעולה בין ביה”ס אורט נעמי שמר, גן יבנה, ישראל לבין בית ספר ב-Radstadt שבזלצבורג, אוסטריה. במסגרת שיתוף הפעולה התקיים שיעור מקוון משותף לשני בתי הספר, אשר נושאו הוא תופעת הסופר הידרופוביה בצמחים. במסגרת לימודי מגמת מדעי הבריאות בבית הספר אורט נעמי שמר בגן יבנה, לומדת קבוצת תלמידים את מקצוע הננוטכנולוגיה, בהנחייתו של רכז המגמה מר גואז עמוס. לימודי המקצוע מהווים שילוב של לימודים תיאורטיים יחד עם ניסויי מעבדה ושטח כמו גם תצפיות על תופעות טבע שונות, תוך שימת דגש על המבנים בקנה המידה הננומטרי.
במסגרת שיתוף הפעולה התקיים שיעור מקוון משותף לשני בתי הספר, אשר נושאו הוא תופעת הסופר הידרופוביה בצמחים.
תלמידי המגמה התכוננו לשיעור המשותף באמצעות תצפיות מקרוסקופיות במבנה צמחים שונים ובדיקת רמת דחיית המים על ידי אריגים וצמחים ישראלים שונים, בעוד שהתלמידים האוסטרים בחנו את התופעות הללו בצמחים האוסטרים.
לאחר ניתוח זווית הדחיה של המים על ידי העלה, באמצעות תוכנות מחשב גרפיות, התקיים השיעור המשותף בו הושוו התוצאות. למרות חששות התלמידים מקיום השיעור בשפה האנגלית, הם עמדו במשימה בהצלחה רבה וזכו לתשבוחות רבות.
את החוויות מהפרוייקט סכמה התלמידה שירה עזרא: “במשך חודשים מספר עבדנו על הפרויקט ואז הגענו לשלב בו אנחנו עושים מפגש עם כיתה אוסטרית בגילנו ומציגים את תוצאות הפרויקט עד כה. בהתחלה הכיתה הייתה מאוד לחוצה מכיוון שכל הפגישה היינו צריכים לדבר רק באנגלית, תחילה הרבה ילדים חששו לדבר אך לאחר חלוקת תפקידים מסודרת וחזרות היינו מוכנים לפגישה…. הפגישה עברה בצורה כיפית וחוויתית, לאחר סבב ההיכרות התחלנו להציג את הפרויקט ומאוד נהנינו לדבר איתם ולראות מה הם עשו במהלך השנה. בסיום המפגש כולם היו מאוד שמחים ומרוצים גם כי המפגש התנהל בצורה טובה וגם כי יצא לכל אחד ואחת מאיתנו להיות חלק מפרויקט שאמנם עסק בלימודים וגרם לנו להישאר שעות נוספות אבל במהלכו גם הכרנו אנשים חדשים, התגבשנו בתור כיתה, למדנו איך לעבוד בצוות והשכלנו בדרך שהיא מעבר לתכנית הלימודים. לסיכום פרויקט הננוטכנולוגיה היה פרויקט מועיל ומעניין ואני אמליץ מאוד לבית הספר להמשיך אותו גם לשכבות הבאות.”