חוזרים לצפון!

מתרגשים ומלווים את בתי הספר של אורט במסע החזרה הביתה

לאחר תהליך היערכות והכנה, נפתח השבוע השני של חודש מרץ 2025 בהתרגשות רבה עם חזרתם של מורים ותלמידים לבתי הספר של אורט בצפון. שערי בתי הספר נפתחו בחגיגות שמחות, איחוד לבבות, מפגשים מרגשים ובעיקר הבנה עד כמה לבית הספר חשיבות רבה בפיתוח עוצמה אישית וחוסן בקהילה. תלמידים ומורים נפגשו זה עם זה וחיבקו שוב את חבריהם. השיבה לבית הספר המרגשת, מהווה גורם מכריע בהסתגלות הקהילה מחדש למקום ותחילת שיקומו, בית אותו נאלצו לעזוב לפני חודשים ארוכים. הלמידה התחדשה אך כך לדוגמה גם חזרו לפעילות כיתות הותיקים ויוזמות קהילתיות לקראת פורים שהובילו התלמידים.

באופן סימלי החזרה לצפון התקיימה השנה בסמיכות לתאריך עברי היסטורי: י”א באדר, יום תל חי – יום הזיכרון ליוסף טרומפלדור ז”ל ושמונה ממתיישבי תל חי, שנפלו בלחימה באחד הקרבות שהיוו את שיאה של סדרת התנכלויות של בדואים תושבי האזור להתיישבות היהודית. בעקבות ההתקפה ננטש היישוב היהודי במקום ויושב מחדש בחלוף כמה חודשים. כעבור שנים נעשתה תל חי מופת לעמידה איתנה. במרוצת הזמן התפתחה בתנועות הנוער החלוציות מסורת עלייה לתל חי ביום זה. השנה התקיימה צעדת תל חי באוירת התחדשות היישוב ושבועת הגבורה וההתיישבות בגליל. בדיוק כפי שיוסף טרומפלדור וחבריו עמדו איתן למען הארץ, כך גם בחרו בני נוער, וביניהם תלמידי אורט וצוותים חינוכיים, להשתתף בצעדה ולהמשיך את דרכם, מחויבים לעתיד הצפון ולחיזוק ההתיישבות.

תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל חינוך ותפעול ברשת, שיתפה בהתרגשות: “היום הוא יום משמעותי בהיסטוריה שלנו. בין המובילים ליום המשמעותי הזה: עופר זפרני, אופיר גליק, עמרם חיוט ואריאל פריש, מנהלי בתי ספר היקרים של אורט בצפון. מאחלת הצלחה רבה ביום הזה ובדרך החדשה, בהובלה משמעותית בהפרחת חיי הישובים מחדש. הרבה הערכה על עשייתכם למימוש היעד הזה.”

רז פרויליך, מנכ”ל אורט, וסמנכ”ל וראש מנהל חינוך ותפעול ברשת, תימורה שירי, הגיעו ללוות את קהילות בתי הספר של אורט בצפון וחזרתם לבתי הספר. הם ביקרו באורט דנציגדר קרית שמונה, אורט שלומי, אולפנית אורט קרית שמונה, ואורט ישיבתית המתמיד, שם פגשו את מנהלי בתי הספר, הצוותים החינוכיים והתלמידים, היו קשובים לאתגרים וחיזקו את ידיהם.

מאז ה-7.10 ופרוץ מלחמת חרבות ברזל,  הובילה רשת אורט ישראל מעטפת לימודית וחינוכית עבור תלמידיה. מעגל התמיכה ההדוק של בתי הספר התרחב מיד עם פנויים של אלפי תושבי עוטף עזה וצפון הארץ, לעשרות מרכזי קליטה במרכז הארץ. מאמצים רבים של קהילות בתי הספר הופנו לחיזוקם של המפונים בעשרות יוזמות להרמת המורל וליצירת מעטפת חינוכית. בתי ספר שלא עומדים בהגבלות שפורסמו, המשיכו בשיגרת למידה מרחוק או למידה היברידית. צוותי החינוך הגיעו למתחמי הפינוי, לטובת מעקב אחר כל אחד ואחת מתלמידי ומתלמידות אורט שפונו מבתיהם במטרה להעניק להם מענה לימודי מידי.
 
תלמידי אורט מקריית שמונה, חצור הגלילית ושלומי שבצפון הארץ, השתלבו בלמידה באיזור ים המלח, נתניה, בערי המרכז ובת”א. כך לדוגמה תלמידי אורט דנציגר קרית שמונה השתלבו בלמידה במרכז שהוקם בשיתוף רשת אורט ומשרד החינוך באוניברסיטת ת”א ותלמידי אורט שלומי השתלבו במרחב לימודי קדם שהוקם בספריה הלאומית בירושלים. לאורך השבועות המורכבים מטה הרשת יזם כחלק מהמאמץ הלאומי ומהסולידריות החברתית אלה, הקמת חמ”ל למענה חינוכי עבור המפונים. עשרות בתי ספר נרתמו לסיוע בציוד ובהפעלות וכן בשילוב בני נוער, מפונים הלומדים בימים כתיקונם בכיתות ז’-יב’, בבתיה”ס של הרשת בהם מתקיימים לימודים סדירים, בזום או היברידית, והקרובים למקום שהייתם. בנוסף, במהלך ימי המלחמה, בתי הספר של רשת אורט ישראל הובילו עשרות יוזמות מרחיבות לב למען המפונים מעוטף עזה ומצפון הארץ.
 
כעת, אחרי כמעט שנה וחצי מחוץ לבית, ובהנחיית משרד החינוך, הלמידה בצפון מתחדשת. ברשת אורט ישראל נרתם מטה הרשת להיערכות והכנה לקראת השיבה הביתה, המלווה באתגרים רבים. הנהלת הרשת יזמה והפיקה מפגשי רטריט לצוותים החינוכיים. צוותי בתיה״ס אורט דנציגר קרית שמונה, בהובלת עופר זפרני ואורט שלומי בהובלת אופיר גליק, התכנסו ליומיים – כל קהילה בבית מלון מפנק שנבחר עבורה.
 
תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מח”ת הסבירה: “המטרה היא לאפשר מרחב בטוח ומזמין להתכנסות משותפת, עיבוד חוויות, שיח רגשי והתחדשות מקצועית, על מנת להחזיר כוחות, לעבד כל אחד לפחות חלק מהמסע האישי והקבוצתי, לשפר חוסן אישי וקבוצתי, ולחזור לשליחות החינוכית עם אנרגיות מחודשות לעיר. הזדמנות להכיר טוב למנהלי בתיה”ס, מנהלות החטיבות, לצוותים ולכל השותפים בדרך. אנו מאחלים הצלחה במשימה ההסטורית של השיבה הביתה ונעשה הכל להצלחתה”.

מסע חזרה הביתה – ריטריט אורט שלומי, התקיים במלון גלי כנרת במשך יומיים והיה מלא בתכנים מלמדים וחוויתיים. את הסמינר הוביל אופיר גליק, מנהל בית הספר, בתמיכה וליווי של הצוותים המקצועיים ברשת, משלב התכנון ועד לביצוע.

גליק שיתף: “בחרנו לצאת ולעבד את המסע הארוך שלנו, בכל חודשי המלחמה והפינוי מהבית בשלומי. התחלנו בתהליך עיבוד של המסע האישי באמצעות כלים של כתיבה, פוטותרפיה ויצירת פודקאסטים. השתמשנו בכל הכלים בהם למעשה האדם מספר סיפור אישי בדרכים שונות. כל הסיפורים האישיים נכללו בעיבוד המסע הצוותי הגדול שלנו עם מבט קדימה ל״תחנת המסע״ הבאה של בית הספר אורט שלומי. תודה לרשת אורט, לאילן פרסטר, מנהל האזור המופלא שלנו, לאבי אבירם היקר, על האפשרות לחלום גבוה ולהגשים זמן איכות יקר כל כך עם הצוות. זה אושר לראות את חברי הצוות מחייכים, רגועים ונהנים, אחרי שנה וחצי של מתח אינסופי. בהזדמנות זו אני רוצה להודות לכל המנהלים שליוו אותנו וקלטו את תלמידנו, למטה הרשת שעשה ימים כלילות והיה אוזן קשבת בסיוע בכל התהליכים. תודה למנכל, רז פרויליך, ולתימורה היקרה. תודה לכל אנשי המטה למירב וטליה וכל אנשי הצוות שקשובים לכל צורך!”

ביה״ס אורט דנציגר קרית שמונה, בהובלתו של עופר זעפרני, התכנס ליומיים ריטריט במלון דן אכדיה בהרצליה. “המטרה להציע מרחב בטוח ומזמין להתכנסות משותפת, עיבוד חוויות, שיח רגשי והתחדשות מקצועית, על מנת להחזיר כוחות, לשפר חוסן אישי וקבוצתי, ולחזור לשליחות החינוכית עם אנרגיות מחודשות לעיר קרית שמונה. תודה לדפנה ולצוות אורטוב על חלקו תתהליך, לאילן פרסטר, מנהל האזור ובהצלחה למשפחת דנציגר!”

עמי חיוט, מנהל האולפנית אורט קרית שמונה, שיתף: “בהתרגשות רבה קיימנו יום היערכות לצוות שעדיין לא במלואו בקריית שמונה. התחלנו במפגש מחוץ לעיר בקפה מארג‘ שם קיימנו לימוד בוקר ולאחר מכן שיחה מרתקת עם הפסיכולוג ישראל ורד, בנושא חוסן עם הכוונה לקבלת הבנות והמשתמע מכך. לשם הגיע גם מנהלת מחלקת החינוך העירונית, אוסנת רון ריסקי, לברך את הצוות ולהביע את הערכתה. לאחר מכן התכנסנו בביה”ס שקיבל פנים חדשות ועדיין נמצא בשיא הסידורים והנקיונות לקראת יום ראשון בו יגיעו חלק מהתלמידות ששבו לעיר. בסיום היום יועצת ביה”ס ערכה סדנא בהכנה רגשית לקבלת התלמידות ולסיכום עסקנו בפדגוגיה על כל המשתמע. תודה לרשת אורט שמסייעת להוציא לפועל יום שכזה ומעודדת להצלחת החזרה באופן המיטבי “עוד אבנך וניבנת” שנזכה להמשיך ולהצמיח את הגליל.”