מנכ”ל אורט ישראל, רז פרויליך, הגיע לביקור בשניים מתוך ששת בתי הספר של רשת אורט ישראל מהמגזר הבדואי במועצה האזורית נווה מדבר שבנגב. ליוו אותו חברי מטה אורט: סמנכ”ל וראש מנהל מח”ת, תימורה שירי; סמנכ”ל וראש מנהל מפ”ה, ד”ר שרון גרינברג; סמנכ”ל וראש מנהל המכללות, יוסי יאשי וראש האזור, שלומי גנון.
הסיור נפתח בביקור בבית הספר אורט נווה מדבר אלהאלל. בית הספר הממוקם בלב הישוב אבו תלול, נוסד בשנת 2020 ופתח את שעריו לתלמידים בשנה”ל תשפ”א. השנה לומדים בו 158 תלמידים, מרביתם מוסעים אל בית הספר מנקודות שונות באזור ומקצתם, המתגוררים בקרבתו מגיעים ברגל. מנהלת בית הספר, שירין מועלם, שיתפה: “אנו מכוונים את תלמידנו למצוינות לימודית – ערכית. בית הספר שוקד על קידום ערכי הדמוקרטיה כחלק מתפיסה המקדמת את התלמידים להתפתח בחברה הישראלית כאזרחים מובילים, תורמים וטובים. היבט נוסף הוא ההשקעה בפיתוח היצירתיות בתלמידים כדי להכינם לעולם המודרני והטכנולוגי. אנחנו משקיעים ביצירת אווירה בית ספרית הנותנת מענה חינוכי-לימודי וערכי הנוגע ברמות שונות של התלמידים. מ”ס הזכאים לבגרות נמצא בעליה והמרחבים בביה”ס משדרים פתיחות וחדשנות.”
בבית הספר האינטימי והמטופח פועלות 3 מגמות מובילות: מדעי התחבורה; תקשוב וביולוגיה. המשלחת הוזמנה לסייר בין 3 תחנות שהדגימו את העשייה החינוכית בכל אחת מהן. הם ביקרו בחדר מתוקשב, שם צפו בשיעור מדעים לכיתה ט’ באמצעות פעילות חדר בריחה. הם פגשו קבוצת למידה רגשית וביקרו במעבדת הביולוגיה, שם הדגימו התלמידים בפניהם ניסוי מחקרי בסלק. עוד נפגשו עם הצוות החינוכי ששיתף בתחושת הסיפוק משיתוף הפעולה והמעורבות שמגלה מטה הרשת. “אנו עובדים ברצינות על הקניית העברית ונעזרים רבות ברינת, מדריכת העברית”.
מנכ”ל הרשת, רז פרויליך, חידד את היתרונות במסגרת קטנה: “האוירה היא משפחתית והיחס אישי. מרחבי הלמידה מזמנים. אני רוצה להודות לכם על הבחירה לעסוק בלימוד השפה העברית, מקצוע מורכב, בתקופה מורכבת. זה חלק מתפקידנו כמחנכים, אבל גם זכות לאפשר ולעצב הזדמנוית לדור העתיד”.
התחנה הבאה בסיור היתה בבית ספר אורט נווה מדבר ביר האדג'(בְּאֵר חַיִל), הממוקם בכפר בדואי באזור הנגב הצפוני, בקרבת הקיבוץ רביבים והיישוב הקהילתי רתמים, הנקרא ע”ש באר המים שהיוותה את מקור המים באזור, הממוקמת בסמוך לו. היישוב הוא בעל אופי חקלאי והחל משנת 2012 נכלל בתחומי המועצה האזורית נווה מדבר. תכנונו והקמתו של היישוב מבוססים על החזון לאפשר לבני השבטים שבו להמשיך ולקיים את אורח חייהם המסורתי, במסגרת ישוב מסודר בעל תשתיות מתקדמות, מערכות בריאות וחינוך. עד שנת 2013 הוקמו בו שבעה בתי ספר, ביניהם תיכון המנוהל ע”י רשת אורט ישראל.
מנהל ביה”ס, סעיד אלגדיפי, הציג את חזונו ותמונתו החינוכית של ביה”ס. צוות ביה”ס, בו לומדים כ-596 תלמידים, מאמין ומחוייב לטיפוח בוגר עצמאי, בעל חוסן נפשי, מודעות ורגישות חברתית, המגלה אמפתית, אכפתיות ואחריות והרואה את המעורבות החברתית כערך ודרך חיים. “חיזוק ערכים חברתיים וערכיים, מפתחים בוגר אחראי, תורם ומעורב בחברה בה הוא חי. אנחנו שואפים לכך שהבוגרים שלנו יהיו בעלי מודעות ואחריות אזרחית, ובשגרת חייהם ישלבו נתינה ומעורבות אזרחית וחברתית. אנחנו עושים זאת בין היתר ע”י חיזוק תרבות ארגונית בית ספרית שמשתפת את הצוות החינוכי של בית הספר, הורים, תלמידים וקהילה. אנו רואים עצמנו בית חינוך, שייעודו חינוך דור העתיד, מתוך שאיפה למצוינות אישית וערכים של אחריות חברתית וסביבתית”, הסביר המנהל.
ביה”ס מאמין בשיתוף פעולה בין כל הגורמים בקהילה הבית ספרית וכן בעובדה שלביה”ס השפעה בעיצוב דמותו של התלמיד וחיזוק ביטחונו האישי, כמו גם חלק בעיצוב הקהילה. ביה”ס שם דגש על הכנת התלמידים לקראת השתלבותם בחברה הדמוקרטית כאזרחים מעורבים ופעילים, התורמים לשיפור איכות החיים בקהילה ובמדינה לצד שאיפה למצוינות אישית ולקיחת אחריות חברתית וסביבתית.
לצד זאת מתקיים מאמץ אמיתי לביסוס מערך למידה המעודד את התלמידים לתובנות לגבי עתידם, תוך מתן משמעות חדשה לתכנים – רעיונות, מושגים, הבנות, עמדות. “העלאת הישגיות התלמידים והעלאת הזכאים לתעודת בגרות הן מרכיב חשוב בכך”.
בביה”ס פועלות תכניות מגוונות למען העלאת ההישגים הלימודיים של תלמידיו וצמצום הפערים הקיימים. השאיפה לחיזוק המערך הפדגוגי וחדשנות בהוראה ובלמידה מתבטאת בתהליך מתמשך של איתור צרכים חדשים והתאמת הרקע לפרקטיקה יישומית. ואכן, בשנים האחרונות, מנהל ביה”ס וצוות המורים מובילים את ביה”ס לעליה ברמת הישגים, שיפור באחוז הזכאות לבגרות ושיפור באיכות תעודת הבגרות, המאפשרים לבוגרים להשתלב במוסדות להשכלה גבוהה.
בהמשך הביקור סייר המנכ”ל בליווי נציגים ממטה אורט ומהמועצה האזורית במרחבי ביה”ס, נפגש עם תלמידים ומורים ושמע על פרויקטים ייחודיים בביה”ס. הוא נחשף למיזם חינוכי בחצר בית הספר, ביקר במעבדות מדעים וחדר המחשבים.
בהמשך התכנסה המשלחת לשיחה בגובה העיניים עם הצוות החינוכי בבית הספר ומנכ”ל הרשת, רז פרויליך, שיתף תובנות: “צריך לחשוב על התלמידים לא רק בתוך גבולות בית הספר. לקדם אותם גם מחוץ לגבולות בית הספר, לפעול לשילובם במכללות כבר בתחילת הדרך. לחשוב על שילובם במכינות שיהוו עבורם כרטיס כניסה מתקן ומקל לכניסה למכללות”