מנכ”ל אורט, רז פרויליך, ביקר לאחרונה בשניים מהמוסדות המנוהלים ע”י אורט במועצה המקומית כסייפה, במטרה להתרשם מהעשייה הייחודית, הממקמת את החינוך בלב העשייה המקומית, תהליכים להם אורט שותפה. את הביקור ליווה ראש המועצה, עבד אל עזיז.
המועצה המקומית כסייפה ממוקמת במחוז הדרום בישראל, כ-10 ק”מ ממערב לערד ותושביה הם בדואים. היישוב כסייפה הוקם בשנת 1982 עבור הבדואים שחיו באזור היישוב, כחלק מתוכנית להקמת שבעה יישובים ליישוב הבדואים באזור הנגב והם: רהט, חורה, ערערה בנגב, כסייפה, תל שבע, שגב שלום ולקייה. רשת אורט פועלת במועצה המקומית והיא שותפה בניהול 3 מוסדות חינוך: אורט אלפארוק; אורט אבו רביעה ואורט אלמותנבי. אורט שותפה חשובה בהפיכת החינוך לאחד ממנועי הצמיחה המשמעותיים במועצה. הרשת מעורבת בתהליכים לקידום מערכת החינוך בכסייפה, ע”י פעילות ענפה של מנהל חינוך ותפעול ומנהלים נוספים ביישוב. בשיתוף המועצה המקומית, היא מובילה עשרות יוזמות לפיתוח מקצועי של הצוות החינוכי, לצד תכניות לימודים חדשניות. כך לדוגמה בפרויקט חונכות לתלמידים הצעירים ביישוב במטרה לסייע להם להשלים פערים במקצועות הליבה, מובילים תלמידי בתי הספר של אורט מיזם חונכות לימודית בשיתוף הג’וינט וצוות אורטוב, ובהנחיית יועצות ורכזי מעורבות חברתית בבתי הספר.
זאת ועוד, רשת אורט השיקה במועצה מכללה ראשונה להנדסאים ביישובי הבדואים בנגב באורט אלפארוק, כמענה לאוכלוסיית בוגרי התיכונים הבדואים בנגב. כ-25 תלמידים השתלבו במסלול הנדסאות חשמל ותלמידים ותלמידות נוספים השתלבו במסלולי טיפוח החן וטכנאי סלולאר. חבר הדירקטוריון ולשעבר ראש מנהל המכללות, שמריהו רוזנר, הציג באותו מעמד את החזון של אורט: “אורט ישראל גאה עם פתיחתה של המכללה הראשונה בפזורה הבדואית בתחום החשמל, שללא ספק כל בוגריה יוכלו להשתלב בתעסוקה מיידית במשק הישראלי בתחום מעניין ומתגמל. אנחנו רואים במכללה זו סנונית ראשונה למכללות נוספות שנפעל לפתוח בפזורה הבדואית זאת מתוך השקפת עולם חינוכית של רשת אורט ישראל לקידום כל אוכלוסיית ישראל, לרבדיה וגווניה השונים, בתחום הטכנולוגיה המדעים והערכים. המכללה נפתחה בסיוע ובשיתוף פעולה הדוק עם משרד החינוך, הרשות המקומית, מנהל בית הספר והצוות החינוכי”.
במהלך מלחמת חרבות ברזל ליוותה הרשת את האתגרים הייחודיים עימם התמודדו בתי ספר במגזר הערבי והבדואי, ביניהם בתי הספר בכסייפה.

בביה”ס אורט כסייפה אלפארוק לומדים כ-1025 תלמידים ותלמידות מהאזור ובמכללת אורט כסייפה אלפארוק, לומדים סטודנטים מכסייפה ומתל שבע לקראת תואר הנדסאי חשמל. יחד עם יו”ר ועד ההורים וצוות ההוראה קיבל עודה אלאמור, מנהל ביה”ס, את פני האורחים והסביר: “בית הספר נוסד ב- 1999, התחיל כחטיבת ביניים וצמח לתיכון. ידענו בשנים האלו עליות ומורדות, אבל בשנתיים האחרונות אנו גאים במגמת עליה יציבה. אנחנו מתמקדים ביצירת תחושת שייכות לכלל תלמידי בית הספר ויצירת מרחב אפשרויות לפיתוח הפוטנציאל האישי. המטרה היא לפתוח ולהרחיב בפני כל אחד ואחת מהתלמידים הזדמנויות לרכישת השכלה גבוהה, שתעניק להם אפשרויות והזדמנות תעסוקתית עתידית. זה כולל גם טיפוח כישורי חיים אישיים לרכישת השכלה, בחירת מקצוע והקמת משפחה. אנחנו רוצים שהבוגרים שלנו יובילו שינוי באמצעות ההשכלה והמיומנויות שרכשו לאחר סיום לימודיהם בתיכון, לרבות טיפוח המעורבות האישית, השירות לקהילה, והתרומה לחברה ולמדינה, במקביל לקידום המצוינות הלימודית. בביה”ס לומדים להסמכות טכנולוגיות והנדסה. תלמידים רבים רוצים להמשיך לרפואה, רוקחות ופיזיותרפיה. אנחנו שואפים לחנך דור שמסוגל להגיד לא לאלימות ולגזענות, דור גאה בעצמו בזהותו ובערכים שלו ואנחנו מכוונים ליצרת מעטפת שתכלול גם את שעות אחה”צ“.
ראש המועצה, עבד אל עזיז, חיזק את דבריו של מנהל ביה”ס: “אנחנו מנסים לקדם את הצעירים בישוב. חשוב לנו שהצעירים כאן, שסיימו אחרי יב’ או יג’-יד’, יהיה אופק תעסוקתי ויכולת להשתלב בחברה הישראלית. אי אפשר לעבור לסדר היום על נושא ערכים וכבוד מבלי להבין שהם חלק מהתרבות שלנו. הדרך של החברה שלנו קשה והיום אנחנו יודעים להעריך את ההורים, השכנים והקהילה”.
בביה”ס מגוון רחב של מגמות לימוד: מגמת הנדסאים – חשמל, בה לומדות גם 3 בנות; מדעי החברה, פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, חשמל פיקוד ובקרה, הנדסת תוכנה, לימודי סביבה, מנהל וכלכלה, תקשורת וחברה, ניו מדיה, רדיו חינוכי. תכנון העבודה מותאמת לרצף שש שנתי, והמורים בשתי החטיבות עובדים בתיאום מלא על מנת ליעל את הלמידה ולהפיק את המרב הלימודי והפדגוגי. “ביה”ס שואף להישגים איכותיים ולהצטיינות לצד טיפוח אקלים חינוכי מיטבי וגישור יישובי ובית ספרי” הסביר מנהל ביה”ס. “אנחנו עושים זאת מתוך ראיה סינרגית בין החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי ע”י מעורבות אזרחית בדגש על חיים משותפים, שיתוף קהילת ההורים בדגש על העצמת האימהות, קידום יוזמות חינוכיות והשתתפויות בתחרויות מחוזיות וארציות.”
המשלחת נפגשה עם תלמידות מגמת כימיה בביה”ס ותלמידי כיתת מחשוב. בביה”ס מתקיימת פעילות רדיו ופודקסטים מפותחת וכן חממה לקולנוע ולטלויזיה בהובלת רכז מגמת תקשורת בביה”ס, מוחמד עותמאן. במסגרת הביקור ראיינו התלמידים את מנכ”ל אורט, רז פרויליך, לפודקסט שעסק בביקור. בדבריו שיתף את התלמידים: “הרשת שלנו מכילה את כל חלקי החברה הישראלית. בכל הערים המעורבות בתי הספר הם של רשת אורט. אין רשת דומה לרשת אורט בישראל. זו גאווה גדולה.”

מטרת סדנת הקולנוע היא לסייע ביצירת קהילת קולנוע של יוצרים/ות צעירים מהחברה הבדואית בנגב ולאפשר להם סביבת עבודה מעמיקה. פעילות החממה כללה שילוב בעבודה קבוצתית ואישית של תלמידי תקשורת וקולנוע בביה”ס, לשיפור החשיבה הקולנועית והביטוי העצמי. התלמידים זוכים לממש את הפוטנציאל שלהם ושל יצירותיהם, ובסוף התהליך מציגים כהגשות להפקה, כמו: סרט על מחסור במרחבים מוגנים בישוב אלסרה בנגב, וסרט העוסק במותו של עבד אלכרים אלנססרה באירועי ה-07.10. היצירות השתתפו בתחרויות שונות והסרטים הוקרנו בישוב כספיה. “הכשרת יוצרים צעירים מהחברה הבדואית בנגב המתגוררים בישוב כסיפה וסביבתו, וליווי פרויקטים משלב הרעיון הראשוני ועד הצילום במטרה לאפשר חשיפה של הסרטים לקהלים רחבים בארץ, היא דרך בה אנו מקדמים את העלאת המודעות כלפי חשיבות הקולנוע התיעודי בחשיפת האתגרים הקיימים בחברה הבדואית”, שיתף מוחמד עותמאן, רכז המגמה בבית ספר.
במפגש עם הצוות החינוכי, הדגיש המנכ”ל: “רק באמצעות אנשי הצוות אפשר לייצר בית ספר טוב ומוביל. התלמיד הבדואי צריך להגיע להישגים בדיוק כמו התלמיד היהודי. אנחנו צריכים לחשוב יחד על דרך שונה, בדומה למכינה במגזר היהודי, פלטפורמה שמאפשרת גם רשת חברתית. מסע כזה צריך לבחון איך מחזקים את הרמה של התלמיד בשפה העברית ומחזקים אותו בהיבט חברתי בתוך החברה הישראלית. עלינו להשקיע בתשתיות ובמורים בכדי לזרז את התהליכים ולבסס את בית הספר כמקום שנותן לילדים את כל המענה. גם מה שקורה אחה”צ וגם אחרי התיכון. אנחנו פתוחים להכל. חשוב שהתלמידים יצליחו בלימודים, אבל חשוב גם לפצח את האתגר מה בית הספר צריך לתת שעדיין לא נתן ובמקביל לפתח חדשנות, לימודי AI, ואת מיומנויות השפה בעברית ובאנגלית.”
תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל חינוך ותפעול, הוסיפה: “אנחנו מקדמים שיתופי פעולה שיסייעו לחזק את התלמידים ואת המורים בכדי שיוכלו להפוך לשגרירי חוסן בקהילה”.
בהמשך הסיור, ביקר כאמור המנכ”ל בבי”ס נוסף של אורט ביישוב אורט אבו רביעה. באורט אבו רביעה לומדים 1171 תלמידים ותלמידות. ביה”ס מציג אחוז בגרות מצטיינת, הגבוה בישוב ומהגבוהים במגזר הבדואי בישראל. במגמת גיל הרך בולטת הצטיינותו הטכנולוגית.
הביקור בביה”ס נפתח בחנוכת מרחב ספרייה חדשני, שהוקמה כחלק מהיותו של ביה”ס שוחר שינוי ושאיפתו להוביל שינוי בקהילה: “החזון שלנו מבוסס על השאיפה להוביל את התלמידים לערכים דמוקרטיים וחברתיים, תלמידים מאושרים ובעלי חוסן נפשי המסוגלים להתמודד עם שינויים ותמורות בחברה באמצעות התנסות וכלים ומיומנויות שרכשו בביה”ס ע”מ לאפשר להם צמיחה בתחומי החיים השונים, עידוד מעורבות של הלומד בחיי החברה, אזרחות פעילה ומחויבות חברתית תוך דגש על שיפור ההישגים הלימודיים, במערכת חינוך אפקטיבית”, הסביר מנהל ביה”ס, נאיף אבו רביעה.
עוד שיתף מנהל ביה”ס: “בית הספר דוגל בשוויון הזדמנויות ומחנך לכבוד האדם, לסובלנות, למעורבות ונתינה בקהילה ולאהבת הזולת. הוא מאפשר לכל הבא בשעריו הזדמנות מאתגרת ללמידה משמעותית המבוססת על הערך ללומד, מעורבותו והרלוונטיות לעולמו כפרט וכחלק פעיל בחברה במאה ה – 21. המטרה היא להוביל למצוי יכולות אישיות באופן המבטא את ההכרה בשונות תוך חתירה למצוינות חינוכית: ערכית, לימודית וחברתית.”
העשיים החינוכית בביה”ס מתמקדת בשלושה היבטים, מהם נגזרת ייחודיותו וחוזקתו: עבודה מיטבית ברצף שש שנתי; צוות הוראה מוכשר ומקצועי, וממוקד מטרה; תשתית טכנולוגית וזמינה להוראה ולמידה; גמישות במערכת השעות וקהילה שותפה לנעשה בבית הספר.
- חינוך ערכי-חברתי וטיפוח מודעות ואחריות סביבתית
- מחויבות למצוינות ולתהליכי הוראה ולמידה איכותיים
- טיפוח תחושת שייכות וגאווה בזהות
המנכ”ל וחברי מטה הרשת הוזמנו לסייר בתחנות שונות בהן פגשו תלמידים ואנשי חינוך. לבית הספר מגוון רחב של מגמות לימוד כמענה דיפרנציאלי לשוני בין התלמידים: מדעי החברה, פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, תקשוב, אוטו טק, מדעי חברה וגיל רך. מתקיימת בו פעילות חברתית עשירה ומגוונת, וניתן דגש על העמקת החינוך הערכי ותחושת השייכות של התלמידים לבית הספר, לאזור ולמדינה. התכניות הפדגוגיות והחברתיות הן רבות ומגוונות. החל מטיפול בנושאים כמו גלישה בטוחה ומניעת בריונות ברשת; חינוך לקריירה; מאבק באלימות; דיאלוג בין דורי; טוהר בחינות; סביבה נקייה; מנהיגות חברתית ושורת תכניות ארוכה לפיתוח הצוות החינוכי.
מנכ”ל הרשת, רז פרויליך, הדגיש במהלך הביקור: “המיקוד שלנו הוא התלמידים, אנחנו רואים שיש כאן פוטנציאל עצום ורואים את בית הספר, במרכז העשייה כזה שבידיו היכולת לחולל שינוי. זו זכות לעסוק בחינוך אבל גם אחריות גדולה. אנחנו רוצים להתמקד בשלושה נושאים שמהווים את קו השוני בין החברה היהודית לבדואית: חוגים, מכינות ושירות בצבא. במובן זה אנחנו רוצים להעשיר את התוכן של התלמידים בתוך בתי הספר ולדייק אותו ביחד עם הצוותים כדי לאפשר לתלמידים לממש את הפוטנציאל שלהם.”