מנכ”ל אורט בביקור באורט חקלאי פרדס חנה-כרכור: “לבסס את החינוך כמנוע שינוי וצמיחה יישוביים”

בית הספר החקלאי בפרדס חנה-כרכור הצטרף לרשת אורט ישראל בשנת 2020. מאז לקחה על עצמה אורט בשיתוף המועצה המקומית פרדס חנה-כרכור ליישם תכנית רב שנתית לקידום המצוינות, החדשנות והיזמות, בתחומי המדע והטכנולוגיה בביה”ס, לצד הטמעת מארג הפעילות החברתית קהילתית מבית אורטוב והפיכת החינוך לעוגן בקהילה. במועצה פועל בי”ס צומח נוסף, אותו מובילה הרשת: אורט השחר. השבוע, הגיע מנכ”ל אורט, רז פרויליך, לביקור בביה”ס, אליו התלווה ראש המועצה המקומית, יוני חכימי, במהלכו חנכו את מרכז החדשנות והיזמות בביה”ס.

חנוכת המרחב הוא תוצאה של מהלך מחבר אותו קידמה הנהלת בית הספר מול ההנהגה המקומית ואורט. “פרסמנו קול קורא שפנה לכל הקהילה לא רק למורים והזמנו אנשים מהקהילה להצטרף לסיירת החלומות שלנו. 20 מורים הצטרפו לסיירת, ויחד יצאנו למסע בו קיבלנו השראה ממקומות אחרים. מרכז החדשנות הוא תוצר של עבודת הסיירת, שהתוותה כיוון משמעותי, במענה לשאלה כיצד הופכים את בית הספר למקום שבו יהווה בית הספר מנוע צמיחה עבור כל ילד. הרצון הוא שתהיה לכל ילד אחריות להובלת שינוי ולהצלחה. את התשוקה לחולל שינוי רצינו להתחיל בבית הספר ואנו רואים בכך את תפקידנו כמחנכים. המטרה היא שהמקום יהפוך לאבן שואבת לקהילה ובית הספר בשיתוף הקהילה יבנה את התוכן שלו. המקום הזה הוא הגשמת חלום גדול”, הסבירה בהתרגשות מנהלת ביה”ס.

באותו מעמד, שיתף ראש המועצה את הקשר האישי החזק שלו לביה”ס. הוא, רעייתו וילדיו הם בוגרי המקום ואימו אף היתה עובדת בו. בהמשך דיבר על השינוי בביה”ס, מרגע שאורט נכנסה כשותפה בהובלתו: “אני מתמלא בתחושה שיש רצון עז להצליח ולעבור תהליך של שינוי קהילתי חינוכי. זה נותן תקווה שנגיע למקום שאנחנו רוצים להגיע אליו בחינוך בישוב יחד עם אורט. כדי להשלים את התמונה אנחנו צריכים לתת דגש לכל בית ספר- אורט חקלאי ואורט השחר, כשכל אחד מבתי הספר ידבר את הייחודיות שלו. זאת כדי שכל אחד בישוב ימצא את מקומו בכל אחד מבתי הספר. אני רוצה שכל ילדי פרדס חנה כרכור ירצו להישאר כאן. אני שמח שאתם מתחילים את תהליך המצוינות והחדשנות ומאחל לנו בהצלחה. אני מודה לצוות, לאורט ולחן. מנהלת אגף החינוך. השמיים הם הגבול.”

ייחודיות ביה”ס, בו לומדים 1000 תלמידים ותלמידות, טמונה בחיבור בין עבר – הווה ועתיד. בשטחו ‏ההיסטורי של בית הספר החקלאי, נבנו מרחבי למידה חדשניים בהשקעה משותפת של אורט והרשות המקומית. לכן, באופן טבעי, נפתח הביקור במרחב החדשנות והיזמות החדש של ביה”ס, בו קיבלה את פניהם מנהלת ביה”ס, ריקי ברק טמיר, יחד עם להקת ביה”ס, חממת התיאטרון ורגע התייחדות עם בוגרי ביה”ס שנפלו בחרבות ברזל:(מימין לשמאל) סמ”ר בלומוביץ אור; סרן טופז אריאל; סמ”ר אהרון יוגב; סמל תמיר ינון; ורס”מ במיל’ גוטנמכר סרגי, באמצעות מצגת שהכינו התלמידים.

בהמשך הציגה את חזונו ותמונתו החינוכית של בית הספר: “ביה”ס חותר לתת לתלמידיו את כל הכלים וההזדמנויות שיקדמו אותם בחייהם ויסייעו להם להיות אזרחים טובים במדינה. אזרחים שיודעים לתת מעצמם ומודעים לסביבה ולהשפעתם על איכות הסביבה. בית הספר מאמין בבוגרים שיעשו את מיטב יכולתם כדי להתקדם ולהצליח, ויצטיינו בכל תחום שיבחרו בו. אנו באורט חקלאי מאמינים שידע ואחריות הם הבסיס לשינוי. כמוסד מחנך ומעצב ידע אנו מבינים את האחריות המוטלת עלינו. יזמות, חדשנות, מצוינות ותרומה לקהילה הינם מפת הדרכים שלנו, באמצעותם נחנך ונשפיע על עולם יפה יותר. השינוי מתחיל אצלנו”.

מאז כניסתה של רשת אורט לניהול ביה”ס, הוא מציג בגאווה, עליה דרמטית בזכאות לבגרות ובזכאות לבגרות טכנולוגית, תוצאה של תהליך מקצועי עמוק של צוות מחוייב, המלווה במעורבות עמוקה של אורט: “השינוי קרה מרגע שאורט נכנסו לניהול ביה”ס”, הסבירה ברק טמיר. “המלוות הפדגוגיות של אורט עובדות באופן שיטתי ומקצועי עם צוותי בית הספר – אנגלית, מתמטיקה, החברתי, אורטוב ועוד, בכדי ליצור רשת תמיכה ומעטפת עבור כל התלמידים”. שינוי תפיסתי נוסף שהתחולל בביה”ס בעקבות כניסת אורט, קשור להתפתחות שפה בית ספרית אחידה, שהעמיקה דיאלוג שיתופי רב תחומי בעשייה החינוכית, לצד הובלת תהליכי מצוינות ע”י צוות חינוכי מסור לתהליך. שליש מהמורים בביה”ס, הם למעשה בוגריו. עובדה מרגשת ומעורר גאווה זו, נובעת מהשקעה רבה בפיתוח הצוות החינוכי, באמצעות פעולות המחזקות את תחושת השייכות ורמת ההתמקצעות כמו: שלישי לומד, במת מורשת לשיתוף, מעגלי שיח, סדנאות חוסן, ופעולות גיבוש מגוונות.

ביה”ס שהציב לעצמו מטרה להפוך למקור עוצמה ושייכות עבור תלמידיו לצד היותו עוגן בקהילה, משקיע רבות בפיתוח מנהיגות צעירה ופעילות חברתית וערכית. אחת המשימות החשובות שלנו היא להשיב עטרה ליושנה, כלומר להפוך את בית הספר לכזה שבוחרים בו מצד אחד, ומן הצד השני מרגישים בו בית ותחושת שייכות. אנחנו משקיעים ביצירת קשר עם בתי הספר היסודיים והקשרים הללו משמעותיים וטובים. לצד זאת, נרשמה עליה השנה במדדי תחושת הקרבה בין המורים לתלמידים, אך יש לפנינו עוד דרך לעשות”, הסבירה המנהלת. האורחים פגשו מורים ותלמידים שהציגו מיזמים אותם הם מובילים לקידום יוזמות חברתיות להובלת שינוי במגוון תחומים כמו סביבה; התנדבות חקלאית; מערך תמיכה יישובי בלימודי מתמטיקה. הרעיון הוא שיחד עם הקהילה וחיבור ל-DNA של ביה”ס, ניתן להעצים את התלמידים ולבסס אותם כמנהיגים חברתיים מובילי שינוי. לכל תלמיד בביה”ס מפת דרכים המלווה אותו וצוות מחנכים שהוא בוחר, המלווה אותו במסע החינוכי שלו. אחד מהמיזמים המובילים שהצליח ביה”ס למצב ולהוביל בקהילה הוא הקמת אולפן הקלטות לטובת יצירת פודקאסטים לטובת יצירת תכנים לימודיים וחברתיים. צמחה ממנו דוגמה מרגשת לחיבורים מעצימים בתוך הקהילה וחיבורים בין טכנולוגיות מתקדמות ופדגוגיה – מיזם ותיקשורת, בו נפגשים תלמידים עם אזרחים ותיקים מקיימים דיאלוג בין דורי ויוצרים יחד תכנים. הכנת הפודקסטים יצרה חוויה מעשירה לשני הצדדים והיא כללה פיתוח מיומנויות בקשת רחבה כמו: יצירת תוכן דיגיטלי, פיתוח כישורים טכנולוגיים, חשיבה ביקורתית, יכולת להקשיב ולהביע דעות והכלה של האחר.

המיזם הייחודי, מתחבר לעובדת היותו של ביה”ס, ארגון המשלב טכנולוגיות מתקדמות בהיבטים שונים בשירה: מסוגיות של תפעול, דרך למידה ועד להערכה. להב קושפן, רכז מדעי המחשב בביה”ס, שיתף:  “אנחנו נמצאים בפני מהפכה. בית הספר צרכן “כבד” של AI יש אצלנו שימוש רב בטכנולוגיות הללו. אנחנו באמצע הדרך, יש מה לעשות, הפרויקטים ברמה גבוהה יותר וחלק גדול מה כתוצאה מהיכולת של התלמידים”. לצידו הציג תלמיד ביה”ס, אפליקציה של בעלי מסעדות עם שמות של מסעדות, אותה פיתח.

מנכ”ל הרשת, רז פרויליך, שהתרשם מאוד מהעשייה, הפנה זרקור לשינוי פרדיגמה במעבר מול חשיבה מצומצמת בגבולות ביה”ס, למודל רשותי, הפוגש את התלמידים בכל שעות היום: “התרשמתי מאוד מהעשיה ותהליכי השינוי להבאת בית הספר למקום טוב יותר. אני רוצה לנצל את המצב שכולם נמצאים בו כדי לדבר על שני מודלים הקשורים להתפתחות. מודל ראשון – קשור לשלב חיזוק התשתיות הנדרשות לפיתוח בית הספר בעל שיטות פדגוגיות חדשניות, בהן אורט מובילה בעולם, המתייחס לסוגיות כמו: בינוי, שעות עבודה, הסמכות, ומיקרו הסמכות של חברות מובילות בארץ ובעולם.  המודל הבסיסי והראשוני יותר הוא שינוי הפרדיגמה מחינוך ז’ עד יב’ לחינוך רב גילאי תוך התייחסות למעברים, ועם המסגרות והתכנים המשפיעים על התלמידים אחהצ ובקיץ. ההסתכלות על הילד תהיה מתוך מודל רשותי, שבימים אלו מתניעה אורט, המסוגל לשקף את החוזקות והיכולות של הילדים. הסתכלות כזו יכולה להיות מאוד מחוברת לכאן ולסייע ביצירת הצלחות. התחלנו לעבוד עם ישובים בתקופה האחרונה וכבר אפשר לדבר על שיח של הזדמנויות”.

תימורה שירי, סמנכ”ל וראש מנהל מח”ת, חיזקה את דבריו: “הסיור מראה כברת דרך שבית הספר עושה עם הרשות. פרדס חנה הוא אחד הישובים שאנחנו משקיעים בו הרבה ורואים פירות להשקעה הזאת. יש עוד ענפים שצריכים להתפתח – כל בית ספר עם אתגריו. תודה לצוות בית הספר על שיתוף הפעולה והמחויבות. קידום ערכים, חדשנות ועוד מצריכים אנרגיה ועוד פיתוח לצד מנגנון לשימור הדרך.”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *